Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Протест срещу разрушаването на тютюневия склад до Сточна гара

| обновено на 25.08.22 в 16:58

Граждани и политици от "Демократична България" излязоха на протест заради разрушаването на поредния тютюнев склад в Пловдв  – този на бул. „Христо Ботев“51.

Причина за акцията е получено от общината разрешително за събаряне на сграда, която е в процедура за обявяване за паметник на културата. На терена вече се свалят керемидите от покрива.

"Тук сме, защото не са важни само инвеститорските интереси, но и какво е важно за държавата. Всички се гордеем с паметта ни, тютюневият град е такава част. Ако искаме да станем притегателни за туристи, трябва да ги запазим", коментира един от протестиращите.

На място пристигна и арх. Петър Петров директорът на Национален институт за недвижимо културно наследство. По думите му оценката е започнала преди около 3 месеца.

"Сградата по закон няма защита, докато не приключи процедурата. Собствениците и общината обаче много добре знаят и са предупредени, че сградата е в заключителна оценка. 

Аз тук виждам тенденциозност. Опитват се да изпреварят събитията. Специалистите от НИНКН, които бяха тук миналия месец на оглед бяха помолени да напуснат сградата", коментира арх. Петров.

Кметът Здравко Димитров обясни, че разрешението за събаряне е поискано още в началото на август. Тогава от общината изпратили запитване до Национален институт за недвижимо културно наследство и получили следния отговор: "не е паметник на културата". 

Главният архитект на Пловдив Димитър Ахрянов добави, че писмото е получено на 18 август и след това от общината са одобрили проекта за организация на събарянето и управление на отпадъците. 

Само 4 дена по-късно е пристигнало ново, според което имотът ще бъде предложен за културна ценност. То е изпратено до инвеститора на 24 август.

 "Моето лично мнение е, че собствениците след като са уведомени, че има такава процедура би трябвало да изчакат", коментира арх. Ахрянов.

Ако сградата от тютюневия склад бъде съборена и след това обявена за културно наследство от института могат да поискат тя да бъде възстановена в първоначалния си вид. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Леко поскъпват някои основни храни, плодове и зеленчуци

Минимално повишение на цените на основни хранителни стоки и на повечето плодове и зеленчуци на борсите в страната, показват данните в седмичния бюлетин на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата. Краставиците от внос поскъпват с 3,5 на сто до 2,38 лева за килограм, а оранжерийните - с 6,7 на сто до 3,02 лева за килограм. Цената на..

публикувано на 12.05.24 в 08:32

Ути Бъчваров готви на фестивала на ягодата в Кричим

Втори ден продължава фестивалът на ягодата в Кричим , който се провежда на площад „Обединение“.  Местни производители представят продукцията си на специалната „Алея на ягодата“, има фолклорна програма и кулинарна изложба с дегустация.  Ути Бъчваров ще организира кулинарно шоу с рецепти на база ягоди. Една от тях ще бъде домашен сладолед. 

публикувано на 12.05.24 в 08:28

Фестивал на баницата се провежда за 3-ти път в Марково

Майстори ще мерят сили днес в традиционния фестивал на баницата, който се организира за трета поредна година от кметството на село Марково заедно с читалище “Алеко Константинов-1907“.  Всеки любител на традиционното тестено печиво може да си избере за участие една от трите категории – солена баница, сладка или нетрадиционна баница.  „Надяваме се..

публикувано на 12.05.24 в 07:51

Президентът Радев гост на тържествата за Априлската епопея в Брацигово

В Брацигово днес ще бъде отбелязана 148-мата годишнина от Априлското въстание. На историческия Синджирли бунар ще бъде изпълнена възстановката на прочитането на Кървавото писмо на Тодор Каблешков, с което  известява началото на въстанието. На тържествата ще присъства и президентът Румен Радев.  Честванията ще започнат в 10.30 часа  на площад..

обновено на 11.05.24 в 14:09

Прослав пее и танцува

Пловдивският район “Западен” организира събора “Прослав пее и танцува” . В програмата  ще участват над 230 изпълнители. Специални гости са емблематичният ансамбъл "Тракия" и народните певици Цонка Нанова с оркестър "Пловдив" и Илка Александрова. Във връзка с провеждането на събора движението на пътни превозни средства по ул. „Елин Пелин“..

обновено на 11.05.24 в 14:09