Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преговарящите ще бъдат алиби на Борисов при провал

„Предложението на ГЕРБ за преговори е удачно, но не мисля, че Соломон Паси и Росен Плевнелиев са най-удачните хора. Възможно е обаче Бойко Борисов да ги използва като алиби при евентуален отказ на партиите да съставят кабинет или изобщо да отидат на преговорите. Ще каже ето аз ви извадих най-големите ястреби, най-големите евроатланци, вие пак не пожелахте“. Това коментира в предаването „Точно днес“ политологът Марая Цветкова.

По думите й това е добър пр ход, но не и от стратегическа гледна точка, имайки предвид, че ситуацията е сложна. Марая Цветкова подчерта, че този път не става въпрос само за лидерското его, което често възпрепятства взимането на важни решения, но и за принципни решения.

„Докато в началото на кампанията ПП бяха с притворена врата към ГЕРБ, защото казваха не можем с ГЕРБ на Борисов, но така или иначе оставяха вратата за една реформирана ГЕРБ, то сега я прихлупиха.

ДБ всъщност оставят някакъв изход от ситуацията – знаят, че тя е сложна. Лансираната им теза с извървяването на дългия път на ГЕРБ означава, че се мисли в тази посока, защото другият вариант е да оставят България в проруската сфера на управление“, коментира Цветкова и добави, че не е оптимист за коалиция между ГЕРБ, ДБ и ПП, но другият вариант е коалицията на ада - ГЕРБ, Възраждане, ДПС или с пръст на Стефан Янев.

Според нея ГЕРБ дърпа към мнозинство с т.нар. евроатлантически партии, защото Борисов получава и стабилен натиск от Брюксел и неговата ЕНП.

„Ако няма евроатлантическа коалиция вариантът е България да не може да се откъсне от изолацията, в която Румен Радев я поставя. Всички президенти подписват декларации, а нашият отказва. От всички служебни правителства на Радев това е най-слабото“, добави Цветкова.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Парламентът трябва да отхвърли ветото на президента върху ГПК

Правната парламентарна комисия обсъжда днес ветото на президента върху промените в Гражданския процесуален кодекс. С тях се въвеждат нови правила за определяне на особени представители и техните възнаграждения и за възраженията за прекомерност за разноските за адвокат. Народното събрание иззе от съда правомощието по определяне на..

публикувано на 24.09.24 в 15:40

Най-важното е да съставим редовно правителство

"Чувствам се много заредена, както аз, така и моите колеги в Пловдив-област и в Кърджали. През изминалата седмица направих обиколки в почти всичките 17 общини, за да разговарям с актива на Пловдив-област. Хората имат известни притеснения, че това са седмите поредни избори и е изключително трудно да обясняваш на избирателите защо толкова време не можем..

публикувано на 24.09.24 в 10:47

Не искайте по-малка, а по-работеща администрация

„Изкуството е онова нещо, което ни кара да забравим неволите в нормалния живот и ни връща отново мечтите“, каза  служебният министър на културата Найден Тодоров. По думите му, независимо от това, че средствата за култура в България, които държавата отделя в момента са едва около 0,5%, не те правят изкуството. „Парите подпомагат..

публикувано на 24.09.24 в 10:04

Изборът сега е между тоталния разпад и политическия разум

Водачът на градската и на областната листа на ИТН за Пловдив Станислав Балабанов днес ги регистрира в Районните избирателни комисии. След него в листата за Пловдив - град се нареждат Танер Тюркуглу, който е народен представител в сегашния парламент, Йордан Василев, Димитър Стефонов и Ради Минчев.  В областта втори е Лъчезар Бакърджиев,  Радослав..

публикувано на 23.09.24 в 12:47

Влизам в кампанията, за да си върне ГЕРБ лидерството в Смолян

Кметът на Смолян Николай Мелемов е сред тримата действащи кметове на ГЕРБ, които ще поведедт листи за народни представители в поредните предсрочни избори на 27 октомври. Съз задачата да доведат повече избиратели са кметът на Бургас Димитър Николов и на Стара Загора Живко Тодоров. В интервю за Радио Пловдив Мелемов уточни, че не се ласкае от решението..

публикувано на 23.09.24 в 10:37