Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Партиите мислят стратегии и ходят по много тънък лед

Снимка: БГНЕС


Политическият анализатор Кристиян Шкварек  коментира за програма "Ден след ден"  възможните и невъзможни коалиции за управленско мнозинство и съставянето на кабинет.

Според него до момента единствено Герб са показали готовност за диалог и компромиси в името на това да има управление зимата, но и от другата страна не е имало много категорична заявка, че това ще бъде отхвърлено като предложение. Той посочи, че партиите в момента се чудят каква точно стратегия да предприемат, защото знаят, че ходят по много тънък лед.

"От една страна трябва да съобразят цената, която биха платили за подобна коалиция пред собствения си електорат. От друга страна цената, която биха платили, ако оставят страната без управление, заради политическия си инат пред по-широката общественост. Тоест това е един вид баланс между ядрото и  периферията", коментира  анализаторът. 

По думите му става въпрос за всички партии освен Възраждане и БСП. Според него няма да се върви към плаващи мнозинства и кабинет на малцинството. 

"Никой няма да се вкара в този капан да управлява в една изключително тежка ситуация, в изключително тежка зима с толкова много неща, които трябва да се направят. Толкова много закони, които трябва да бъдат приети и за Плана за възстановяване и относно енергийната ситуация в страната при условие, че няма мнозинство. Следователно единственият начин  да се върви към кабинет е, ако се формира  стабилно правителство при това с мнозинство. Имайте предвид, че в България не се управлява със 121 депутати. Това е невъзможно, никога не се е случвало. Трябва да имаш стабилно мнозинство над 125 -126 депутати. Следователно единственият начин да се сформира правителство е, ако ПП се съгласят на това", категоричен е Шкварек.

По думите му  в ПП има две крила. Едното е около по-младите - Кирил Петков, Лена Бориславова,  които по време на цялата кампания бяха агресивно настроени срещу ГЕРБ и казваха, че няма да правят коалиция. Другото крило е около по-улегналите, по-хитрите политици - Асен Василев Даниел Лорер, крило, което винаги е по-диалогично.  Въпросът е кое крило ще надделее. 

Кристиян Шкварек подкрепи тезата, че  ДБ е  ключът към формиране на правителство, защото са  най-близката формация до евентуален компромис с ГЕРБ.

" Няма да го направят сега, но не означава че няма да го направят въобще", допълни той.

Според него в момента цялото общество  е настроено за нови предсрочни избори в началото на следващата година, но това обаче ще бъдат финални избори,  такива, отвъд които вече цената ще бъде прекалено тежка и голяма, за да бъде платена и да се кара обществото да ходи на шести избори .

"Сега сме в условията като в предизборна кампания, но следващите избори ще бъдат последни", категоричен е анализаторът.

Цялото интервю е прикачения звуков файл.







 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Нулевата ставка ДДС за хляба трябва да бъде запазена

"Професионалната етика изисква да кажа, че няма козуначено изделие, което да има себестойност 200 лв. Но нсе пак, търсенето определя предлагането. Не зная какви очаквания имат купувачите, които ще отделят 200 лв за козунак, но те едва ли ще вкусят нещо изключителнно, защото козунакът е изделие, което има много ясен състав. В резултат на спазването му,..

публикувано на 26.04.24 в 16:03

Големият въпрос на тези избори е знаем ли накъде отиваме

Това, което ентусиазира избирателите обикновено са две противоположни състояния - разочарование и гняв или пък надежда . За разлика от предишни периоди, в които сме били свидетели и на двете, то днес българите е на кръстопътно състояние - гледат с недоверие, страх, скептицизъм и описват собственото си отношение към дистанциране, определи социологът от..

публикувано на 26.04.24 в 11:04

Ден на отворените врати в Арменското училище

Основно училище „Виктория и Крикор Тютюнджян” се намира в сърцето на Стария Пловдив сред китната зеленина на хълма Небет тепе. Арменското училище както обичат да го наричат пловдивчани  има 190-годишна традиция на добро образование и възпитание, в него се обучават деца от 1-ви до 7-ми клас както с арменски, така и с български произход. През настоящата..

публикувано на 25.04.24 в 17:30
Надя Василева, председател на БКЗ

Най-много служители в Пловдив се търсят в IT сектора

Работодателите в Пловдив прогнозират, че компаниите в региона, които ще назначават хора в следващите шест месеца, са с 11% повече от тези, които възнамеряват да съкращават работници. Това коментира в предаването "Ден след ден" на Радио Пловдив председателят на Българската конфедерация по заетостта (БКЗ) Надя Василева. Конфедерацията е публикувала..

публикувано на 25.04.24 в 16:33
Мира Радева

Опозицията доказа сила със свалянето на Росен Желязков

Свалянето на Росен Желязков от председателското място в НС от практическа гледна точка няма никаква стойност, тъй като депутатите излизат във ваканция до предсрочните избори. Смисълът беше да се докаже силата на парламентарната опозиция. Това коментира социологът доц. Мира Радева. Тя добави, че според нея партиите, които се обединиха..

публикувано на 25.04.24 в 15:55