Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Възможна е нова четворна коалиция с третия мандат

Даниел Смилов
Снимка: БГНЕС

Срещите при президента с парламентарно представените партии започнаха, но все още не е ясна датата за връчването на първия мандат за съставяне на правителство. Темата в следобедната програма на Радио Пловдив коментира политологът Даниел Смилов.  

Има шансове за правителство в този парламент, но те са по-скоро с третия мандат, отколкото веднага с първия -  поне, ако слушаме заявките на партиите.  Най-реалистично е мнозинство около тези партии, които застанаха и зад Вежди Рашидов като председател на Народното събрание. Това са  ГЕРБ , ДПС,  Български възход и  БСП, каза в предаването "Ден след ден" Смилов. 

Започва да изкристализира едно такова мнозинство. То е в някакъв смисъл логично, защото  огромната част в него ще бъдат партии, които се противопоставяха на кабинета "Петков", имаха критики към него и успяха да предизвикат предсрочни избори.  БСП даде важен сигнал, че е готова да обсъжда варианти за правителство в третия мандат, но не е готова да подкрепи ГЕРБ в първия и това прави шансовете за пробив в първия мандат по-малки. Най-трудна би била позицията на БСП, но засега те дават позитивни сигнали, коментира Даниел Смилов.  Нова четворна коалиция е най-възможният вариант от  всички на масата. Нека все пак видим и  ГЕРБ как ще представят управлението. Те засега се държат много енигматично. Сформираха една група от парламентьори, която да обсъжда нещата много по-принцип, а не в конкретика.  Дали са сигнал, че искат подкрепа от Продължаваме промяната  и Демократична България, но третират проблема с корупцията като един абстрактен и теоретичен модел, каза още политологът. 

По думите му, ако президентът наистина желае да се сформира правителство, би дал третия мандат на Български възход.  Най-важното е дали ГЕРБ имат желание да поемат отговорността и да управляват през зимата, или ще пропуснат и ще оставят властта в ръцете на служебно правителство, отбеляза Смилов и допълни, че реалното положение трябва да улегне в съзнанието на хората и самите политици. 

Коментарът на Даниел Смилов можете да чуете в прикачения звуков файл. 

По публикацията работи: Димитър Владимиров


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

17 афтършока до обяд са усетени в Пловдивско и те ще продължат месеци

17 вторични труса са регистрирани след основното земетресение снощи от 4,3 по Рихтер, като най-силният вторичен трус от 2,8 по Рихтер бе регистриран в 11:29 часа. Афтършоковете ще продължат и в следващите дни, обясни доц. Пламена Райкова - Цанкова, ръководител на департамент "Сеизмология" към НИГГГ при БАН. Голяма част от тях не са били..

обновено на 18.06.24 в 14:26

Социолози и граждани дискутират "Консервативно и/или либерално"

Дискусионен клуб за консервативни дебати гостува в Пловдив и организира среща със социолозите Андрей Райчев, Кънчо Стойчев и Първан Симеонов.    Дискусията е на тема ,,Консервативно и/или либерално” и ще се състои в Регионалния исторически музей. Дискусионен клуб за консервативни дебати е създаден през 2022 година в Стара Загора..

обновено на 18.06.24 в 11:21
Мария Пиргова

Каквото и да е правителството, то ще бъде нелегитимно

Въпросът е не дали ще има правителство, а на кого ще бъде това правителство? И дали гражданите ще имат някаква връзка с него. Това заяви в предаването „Точно днес“ на Радио Пловдив професор Мария Пиргова. Според нея има и още един въпрос, свързан с това дали властта ще бъде произведена от изборите или те не са произвели реалната власт в..

публикувано на 18.06.24 в 10:12

Предлагат по-високи цени на такситата в Пловдив и повече коли

Предложение за увеличение на цената на таксиметровите услуги и увеличение на таксиметровите автомобили, които ще работят на територията на община Пловдив предлага кмета Костадин Димитров за гласуване на сесията на ОбС този четвъртък. Предложението е на база подписка от Асоциацията на таксиметровите водачи, в която са защитени минималните и..

обновено на 18.06.24 в 07:41
Даниел Смилов

Очаква се кабинет между ГЕРБ и ДПС с подкрепата на ИТН

Какво можем да очакваме от започналите днес разговори за кабинет? По темата в програма "Ден след ден" - разговор с политолога доц. Даниел Смилов , програмен директор на Центъра за либерални стратегии. Доц. Смилов посочи в анализа си, че очаква управление на ГЕРБ с ДПС, защото те имат желание да направят кабинет.  "Едва ли са необходими такива..

обновено на 17.06.24 в 16:31