Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ако всичко е законосъобразно

ДБ може да подкрепи проекта за горивата на ГЕРБ

Възможно е Демократична България да подкрепи законопроекта за намаляване цените на горивата, който предлага ГЕРБ, ако той е законосъобразен. Това заяви депутатът Владислав Панев в предаването „Точно днес“ на Радио Пловдив.

Той обясни, че първо трябва да видят какъв е  точният механизм за облагане на петрола –дали на деривати, на петролни продукти или на горива.

„За мен най-удачен е този, който се обсъждаше още пролетта и в Унгария, и в Словакия – за налагане на данък на вноса на руския петрол в размер на разликата между цената на петрола на руския и на международните пазари.

По този начин конкуренцията между различните сортове петрол се изравнява, а приходите вместо да отиват в Лукойл или в съответната офшорна компания Литаско да влизат в държавния бюджет.

От там нататък те могат да се използват както за намаляване цените на горивата, така и за други социални дейности, за покриване на бюджетния дефицит, за каквото реши правителството“, коментира Владислав Панев.

Депутатът от „Демократична България отбеляза, че при законопроекта на ГЕРБ реалното намаление няма да е лев, а ще е стотинки.

Според него основният проблем с цените на горивата е, че те се търгуват на спекулативно високи ставки. Като механизъм за овладяване на спекулата Панев посочи проверки от страна на Комисията за защита на конкуренцията дали има злоупотреба с монополно положение и либерализация на режима на данъчни складове.

„Тогава цената може да падне под 3 лв. при сегашното ниво на акцизи“, каза Панев.

Заявката на ГЕРБ за подкрепа на съдебната реформа, за която настояват от Демократична България, Владислав Панев коментира така:

„Искаме да видим как гласуват ГЕРБ и другите парламентарни групи в пленарна зала по отношение на реформаторските закони, включително и за повече инвестиции в енергетиката и т.н. Иначе заявките от телевизионните студиа ги знаем. Искаме да видим конкретни действия, не приказки.

Ако ни връчат третия мандат, бихме сложили нашите приоритети първо. Рано е обаче да се говори, защото до него има два месеца.

Ако животът на парламента е до края на тази година, той няма да успее да приеме законите по Плана за възстановяване и устойчивост, тъй като по-наши сметки са необходими поне 4-5 месеца“, каза Панев.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Иво Желев

Наесен отиваме на седми поред избори

Политическите въпросителни на лятото обсъждаме в програма "Точно днес" със социолога от ЕСТАТ Иво Желев. Той  прогнозира и възможностите за изпълнение на третия мандат и дали новите избори са неизбежни. По думите му вече е ясно, че в този парламент не може да се произведе нищо работещо.  "Нито има възможности за мнозинство, нито обща воля, нито..

публикувано на 19.07.24 в 10:28

Два екипа от Аварийно спасяване-Пловдив са на терен и днес

Пожарите наситиха новините, хората изгубиха домовете си, държавата ще даде по 1578 лева на пострадалите семейства. Говорим с доброволците, които са на терен при юли.  Включване в програма "Точно днес" на Георги Влайков  от Аварийно спасяване - Пловдив от мястото на пожара в Карловски регион.  Той подчерта, че остават на терена на вече..

обновено на 19.07.24 в 10:05

Само за 24 ч. събраха 20 000 лв. за екипировка на доброволците

В програма "Точно днес" на Радио Пловдив говорим с Манол Пейков, народен представител от ПП-ДБ за поредната му акция, за дарения с код екипировка за доброволците За по малко от 24 часа успяхме да съберем 20 000 лева и днес ще закупим първите необходими атрибути за борба с огъня, каза за Радио Пловдив Манол Пейков. „Говорих с Георги Влайков от..

обновено на 19.07.24 в 10:05

100% е изпълнен приемът в МУ - Пловдив, след второ класиране

След второ класиране на 100% Медицински университет - Пловдив изпълни държавния план-приeм. По традиция най-голям интерес има към специалностите "Медицина", "Дентална медицина" и "Фармация". Там се полага и изпит-тест по биология и химия. В програма "Точно днес" говорим със заместник-ректора проф. д-р  Веселина Горанова , с коментар на КСК 2024...

публикувано на 19.07.24 в 09:45

Карлово чества 187 години от рождението на Апостола

С тържествена Света литургия на 18 юли в храм „Св. Николай” започна отбелязването на 187 години от рождението на Васил Левски и Празник на град Карлово. Кметът на общината д-р Емил Кабаиванов, официални гости и граждани положиха цветя и се поклониха пред гроба на Гина Кунчева - майката на Апостола. На площад „Васил Левски“ д-р..

публикувано на 18.07.24 в 13:33