Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Българската пшеница е еталон за качество

Мерките за либерализация на пазара помогнаха на украинския износ на зърно, който в по-голямата си част заседна в близките до Украйна страни. Това отбеляза Костадин Костадинов, изпълнителен директор на Асоциацията на зърнопроизводителите на семинар на организацията в Пловдив. 

По думите му, България е изключителен приятел на Украйна, но стоките които идват оттам на нашия пазар, не са произведени по същия стандарт и дебалансират сериозно вътрешния ни пазар. „Именно поради това ние взехме решение за протести на европейско ниво заедно с наши партньорски организации от политическия формат „Три морета“, както и със страните от Вишеградската четворка“, каза още Костадинов.

В приветствието си към представителите на бранша служебният земеделски министър Явор Гечев каза, че българската пшеница е еталон за качество. По думите му, в кризисната ситуация около войната в Украйна опростяването на европейската политика се отлага за неопределено време.

От началото на годината по схемите за директни плащания на фермерите в страната са изплатени над 1 милиард лева, както и над 250 милиона лева по Програмата за развитие на селските райони, каза изпълнителният директор на Държавен фонд „Земеделие“ Георги Тахов на форума на зърнопроизводителите.

До края на годината ще бъдат преведени още над 1 милиард лева директни плащания. По думите му, основно към зърнопроизводството ще е насочено подготвяният за след 10 декември превод от около 650 милиона лева по схемата за единно плащане на площ.

Георги Тахов определи като огромен интереса към подпомагане по мярката, свързана с щети за фермерите от войната в Украйна. От началото на приема на 22 ноември до днес са подадени над 10 000 заявления за подпомагане. Тахов припомни, че по това перо за подкрепа са отделени общо 28 милиона лева. Искания ще се приемат до 5 декември, а помощта ще бъде изплатена до края на годината.БНР подкасти:

Галерия

Още от категорията

Между 45 и 55 лева са живите коледни елхи в Пловдив

И тази година земеделското министерство инициира традиционна продажба на живи елхи. Кампанията е свързана с опазването на горите и за всяко продадено дръвче ще бъдат засадени 10 нови фиданки в българските гори, които се стопанисват от държавните горски предприятия. В подкрепа на кампанията Държано горско стопанство – Пловдив предлага..

публикувано на 06.12.22 в 17:24

Мащабна кампания събира 50 тона храна за възрастните хора

Освен на моряците, Свети Николай Чудотворец е закрилник и на дарителите. „Дари храна, дари надежда“ е поредната инициатива на гората.бг в подкрепа за възрастните хора.  "В България е пълно с добри хора и нашата кампания не е прецедент – на много места у нас в страната, особено по празниците, се организират кампании, в които се подпомагат..

обновено на 06.12.22 в 16:52

Покрай "Капитан Андреево" Иван Христанов си направи жив PR

Скандалите с частната лаборатория за фитосанитарен контрол и за "златния гьол" на ГКПП "Капитан Андреево" са решими проблеми, смята проф. Христо Бозуков, който беше три пъти служебен министър на земеделието от 2017 до 2021 година Според него частни фитосанитарни  лаборатории има и в други държави. Проблемът у нас е, че частната фирма има..

обновено на 06.12.22 в 16:06

90% от българите ще имат само кутията на постната пица

Прогнозата е на проф. Боян Дураннкев за икономическите преспективи пред страната, свързани с последиците от войната, енергийните доставки и цената на труда. Според проф. Дуранкев само единия процент от ббългарите ще продължи да богатее. Той обвърза ситуацията и с политиеската нестабилнот у нас: "Уравнинението за провителство е с толкова..

публикувано на 06.12.22 в 16:06

България да бъде представяна от хора със самочувствие

Раната на България – Шенген остава отворена, след като Нидерландия  наложи вето на страната ни за членство.  Защо позициите на Австрия и Нидерландия будят съмнение за прилагане на двойни старнадрти пред страните в ЕС и какво се крие зад заявката на служебния премиер Гълъб Донев, че страната ни ще предприеме ответни мерки, ако на 8-ми декември не бъде..

публикувано на 06.12.22 в 12:24