Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

7 училища в Пловдив кандидатстват за саниране

Община Пловдив ще кандидатства по плана за възстановяване за санирането и ремонтирането на поне 7 училища. Това заяви зам.-кметът с ресор образование Стефан Стоянов в предаването „Точно днес“. 
По програмата учебните заведения могат да получат до 4,5 млн. лв., ако в тях учат над 300 деца и до 3 млн. лв., ако учениците са до 300. Крайният срок за кандидатстване е през януари. 
„В работен вариант са 12 училища. Те са на различен етап - на някои се правят оценки, други се проектират, на трети им се оправя документацията. Идеята е да подадем поне 7-8 проекта“, коментира Стефан Стоянов. Той добави още, че от проучване на общината станало ясно, че близо 45% от тоалетните в училищата все още са тип клекала.
Зам.-кметът Стефан Стоянов увери, че ръстът на цените на горивата няма да повлияе върху пловдивските училища и те няма да имат проблем да си поемат сметките за отопление през зимата. Той уточни още, че при нужда от допълнително финансиране – то ще бъде осигурено. 
Директорът на Математическата гимназия „Академик Кирил Попов“ изрази опасения, че ако догодина делегираният от държавата бюджет запази размерите си от 2023г., то е възможно училището да има нужда от финансова помощ, за да плати сметките си за отопление.

Още от категорията

Константин Еленков в "Добро утро, ден!"

На 27 години с впечатляваща театрална биография, пред която хоризонтът е безкраен. В поведението си ту е като дете  любопитен към света, ту е мъдрец, потънал в познанието за него.  Константин Еленков е гостът ни в „Добро утро, ден!“ тази седмица.   Той е Одисей от едноименния изключителен спектъкъл на Пловдивския драматичен театър. Играе..

обновено на 03.02.23 в 16:53

Служебният кабинет да работи за коректност на изборите

"Служебното правителство "Гълъб Донев 1" опита да реагира, като управлява някои от кризите, предизвикани и от високата инфлация и необходимостта да реагира на икономическите предизвикателства и на предизвикателствата от  международната среда. Някои от оценките на анализаторите са позитивни, а други - не. Но за общата картина, трябва да се опитаме да..

публикувано на 03.02.23 в 16:30
От ляво на дясно: Николай Цветков, зам.-кмет на Карлово и Ангел Стоев, пловдивски областен управител

Наноси при дъжд са заплаха за Каравелово и Богдан

Има опасност при предстоящи обилни валежи към селата Богдан и Каравелово отново да бъдат свлечени значителни количества речни наноси.  Това е причината   частичното бедствено положение в карловските села Богдан и Каравелово да се удължи на 30 дни , след като изтече седемдневният му срок.  То беше обявено на 26 януари заради повишеното ниво..

публикувано на 03.02.23 в 16:12
Яница Петкова, социолог от агенция

Една четвърт от българите са готови да живеят в чужбина

36% от запитаните по света искат да мигрират. Както се очаква, най-вече младите хора в затруднена икономическа ситуация са сред потенциалните мигранти. Мнозинства склонни към миграция личат в Субсахарска Африка и Латинска Америка. Това са резултатите от проучване на общественото мнение, проведено от световната Асоциация „Галъп интернешънъл“ в 57..

публикувано на 03.02.23 в 15:21

Увеличаването на МРЗ е фактор, заради който цените растат

Последното служебно правителство е с най- дълъг живот в новата ни история и това е следствие от силно разпиления вот на българските избиратели, който в парламента води до невъзможност да се състави правителство, каза в предаването "Точно днес" икономическият анализатор Красен Станчев. По думите му криза няма. На икономически език криза означава..

публикувано на 03.02.23 в 10:32