Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сега изкуството е по-важно отвсякога с посланията си

"Благодарение на много съмишленици и на колегите, ние вдигнахме сами високо летвата и успехите са видими. Те заслужават огромно "благодаря". Това, което чертаем напред обаче е свързано като че ли и с нашия основен  бит, защото ние сме  280 човека в трупата, 5 артистични звена и служби, които всеки ден се борят с това как да реализираме продукцията си и силно се надяваме, че Концертната зала, която стана прословута с дългия си ремонт, ще можем да видим в готов вид". Това заяви директорът на Държавна опера Пловдив Нина Найденова пред новия артистичен сезон. 

Тя подчерта, че Операта навлиза в своята 70-та годишнина, доказала се с професионализъм и като водеща културна институция. 

"Да имаме свой дом е нещо много амбициозно като понятие, защото тук винаги има объркване. Концертна зала е домът  на Оркестъра на Опера Пловдив и това е първата крачка, която трябва да стане ясна и видима. Като директор, пътя, който аз  извървявам, е  да убеждавам четирима министри, че това е важно да се случи, ако и Общината влезе в по-бърз диалог с Министерството на културата".

Като парадокс, тя посочи, че проблемът не е в бюджета и в парите, които са осигурявани през последните 4 години, а е въвпрос на административен капацитет, приоритети и политики, които са зависими от смените на правителствата.

В творчески план  Държавна опера Пловдив е заложила на класиката. Началото ще бъде с премиера през март на операта "Кармен" с постановъчен екип на Урсула Хорнер и колегите й художници, пристигащи от чужбина. Следва подготовката за програмата на Античния театър с емблематична класика. "Опера опън" става на 10 години., Вердиевият фестивал - на 40 г., а Операта отбелязва и 70-годишен юбилен. 

"Турандот", "Силата на съдбата", "Набуко" са част от програмата, заедно с новата продукция - трудната за изпълнение опера на Моцарт  "Милосърдието на Тит" с участието на български и чуждестранни световни звезди. 

През март е премиерата на софийска сцена в Зала 1 на НДК на "Иисус Христос суперстар".

За юбилейния сезон са заложени 4 нови премиери, сред които и балетен спектакъл.

Найденова бе категорична, че със своите послания сега изкуството е по-важно отвсякога.

" Хората припознават операта като място, където могат да съпреживяват заедно емоции".

Цялото интервю - звуковия файл:




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

В "Срещите" - разговор за джаз и за Бог

За джаза като начин на живот, за Пловдив и джаза, както и за Бог - говорим с Мирослава Кацарова, джаз певица, богослов радио и телевизионен водещ. "Не се отказвайте от импровизацията", катогорична е Мирослава Кацарова. Още в "Срещите", интересно е.

обновено на 11.05.24 в 11:55

Албанската поетеса Олимби Велай с награда "Орфей"

Станаха известни лауреатите на Международния фестивал на поезията "Орфей", чийто домакин бе Пловдив. Награда „Орфей“ за цялостно представяне: Олимби Велай (Албания) - за мистиката и акустиката, за колебанията между атеизма и вярата, между срама и еротиката в Ars Poetica. Франсиско Моралес Ломас (Испания) - за всекидневните вибрации на..

публикувано на 11.05.24 в 09:03

Още три дни улични и градски изкуства в Пловдив

Продължават събитията от уличната и градската програма на фестивала за улични и градски изкуства 6Фест в Пловдив. Основна сцена става площад „Централен“, където ще бъдат артисти от страната и чужбина, които представят куклени и циркови представления, огнено шоу, концерти и танци.   В петък вечер групата “Агни Сатя“ ще представи огнения..

публикувано на 10.05.24 в 12:08

Премиера на "Дефицит. Нашата 1984-а"

Днес ще има премиера  на  последния роман на Евгений Тодоров "Дефицит. Нашата 1984-а". Действието се развива в  Пловдив през 1984 година. Авторът твърди, че почти всичко в този роман е истинско и преживяно.  Очевидно книгата не се приема от тези, които се опитват да идеализират онова време, но за тези, които не са го преживели, "Дефицит" е..

публикувано на 10.05.24 в 09:08

Открива се One Dance Workshops

Танцовият фестивал One Dance Workshops стартира  в Пловдив в Дома на културата „Борис Христов“. Програмата представя 5 танцови ателиета за изпълнители от сферата на танцовото изкуство и 4 спектакъла, като откриващият уикенд на форума ще бъде в рамките на три поредни дни. Водещи на ателиета ще са хореографите от програмата ФОКУС Франция  -..

публикувано на 10.05.24 в 08:06