Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Половината от антибиотиците за деца липсват в аптеките

| обновено на 05.01.23 в 14:51
Димитрия Стайкова
Снимка: Стаматина Никова

Сблъскваме с доста голям недостиг на много и различни лекарствени продукти. Проблемът е не само за определени лекарства, а за всички лекарства, които се отпускат с рецепта и без рецепта. Всички страни от и извън ЕС взимат мерки, каквито са определили като важни за тях. Много български пациенти, които ходят за лекарства в Турция, казват че вече част от продуктите, които са купували се отпускат само по рецепта от турски лекар. В Гърция също са обявени такива мерки. Доста българи, които живеят в Канада и Германия идват и търсят тук лекарствени продукти, които са им необходими, защото при тях има недостиг. Оформя се една картина, която не е само за България, и трябва да се справим  за недостига на лекарства. Причините са всякакви - икономически, логистични и фармацевтични - повишеното потребление в световен план, по-малките мощности за производство, инфлацията, коментира в утринната програма на Радио Пловдив "Точно днес" Димитрия Стайкова от фармацевтичната колегия в Пловдив като уточни, че липсват голяма част от масово изписваните от лекарите антибиотици, а някои от тях нямат генеричен заместител. Тя отправи апел към всички лекарите и фармацевти да бъдат много гъвкави и там, където може да се осигури адекватно лечение, което да не е по-лошо от изписаното, да се действа. 

При симптоматичните противовирусни лекарства има достатъчно заместители, каза Стайкова. Тя отбеляза, че са изчезнали комбинираните тестове за коронавирус и грип тип А и Б. 

Търсенето на тези комбинирани тестове беше по-малко, отколкото търсенете на тестове само за коронавирус. Сега обаче ситуацията се обърна, защото се подозира, че грипът напредва . Когато всеки сам мисли, че е с грип, а не с коронавирус, рязко спадна търсенето на тестове за Covid. Не бива да подценяваме наличието му успоредно с другите респираторни инфекции, каза още Димитърия Стайкова. По думите й това са вирусни инфекции, които се донякъде се лекуват с еднотипни и идентични препарати. Колкото сме готови за едното, толкова и за другото, уточни още фармацевтът. 

Цялото интервю можете да чуете в прикачения звуков файл. 

 

По публикацията работи: Димитър Владимиров

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

До 8 години затвор очакват лекарите с измамната схема

Между 2 и 8 години наказание предвижда законът за двамата лекари, арестувани за документна измама с фиктивните процедури за физиотерапия, с които са източвани пари от Здравната каса в Пловдив.   Разследването е започнало след сигнал от пациентка, която видяла в медицинското си досие, че има рехабилитационни процедури, които не са й били назначавани...

обновено на 11.07.24 в 13:35

Жители на Доспат излязоха на протест пред парламента

До сградата на Народното събрание се провежда протест, с който събралите се граждани искат оставката на кмета на Доспат Елин Радев. Протестиращите не са само от Доспат, а и от други градове. Кметът, който е трети мандат, оказва политически натиск върху тези, които не го подкрепят, заявиха протестиращите. Никой не ни чува в Доспат и заради това..

обновено на 11.07.24 в 11:12

Възобновиха чистенето на река Марица, изграждат подходи

Почистването на река Марица е възобновено след като по препоръка на еколозите беше спряно за близо два месеца,  съобщи за Радио Пловдив лесовъдът и отговорник на обекта от фирмата изпълнител Николай Талигаджиев. Той уточни, че от днес започва изграждането на подходи за влизане на техниката,  която да премахне растителноста около островите в..

обновено на 11.07.24 в 11:12
Иво Инджов

Конфликтът в ДПС се задълбочава

Началото на края в ДПС започна преди около седмица, когато станаха ясни разделителните линии между Доган и Пеевски и техните два лагера. Това коментира политологът Иво Инджов в програма "Точно днес" на Радио Пловдив.  Според него в момента конфликтът се задълбочава и върви към окончателна развръзка, чиито контури ще бъдат очертани до края на..

публикувано на 11.07.24 в 10:49

Само проект на Радев ще даде изход от политическата криза

Нормален е стремежът на партиите да вземат трети мандат, за да осмисли това присъствието им в политиката, обясни амбициите им политологът Слави Василев. Много от нещата, които на пръв поглед изглеждат неправдоподобни, в един момент се случват, но въпреки това шансовете да се създаде правителство в този парламент са нищожни, гласи все пак неговата..

публикувано на 10.07.24 в 11:27