Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Омлет и баница вече са лукс, сочат данните на КНСБ


КНСБ представи резултатите от традиционното наблюдение на потребителските цени и заплатите за издръжка през четвъртото тримесечие на изминалата година.

1351 лв. – това е минимума заплащане, което един работещ трябва да получава, за да се издържа и живее нормално по българските стандарти. 

За тричленно семейство, с едно дете, сумата е 2432 лв., сочат данните на  Института за социални и синдикални изследвания към КНСБ.

Какво може да се каже при тези данни?

Имаме 17.7% увеличение на разходите за издръжка само за една календарна година.  При потребителската кошница за основните продукти за живот обаче, нарастването е доста по-значително, заради тяхната неизбежна необходимост. Затова там нещата изглеждат много по нерадостно от средната статистика  - коментира експертът от Института към КНСБ Петър Мишев  

По думите му, най-ярък пример за поскъпване са яйцата, сиренето, млечните продукти. Вече дори един омлет или нещо традиционно, което е за българската трапеза, като баница,  става един лукс!

Работа на управляващите е да измислят какво трябва да се направи за населението, за да се компенсира тази яростна инфлация.

Едно от  първите неща е да се направи нов бюджет, понеже сега се стъпва върху финансовата рамка от предишната година, което е несравнимо.  Той трябва да нов, осъвременен с реалностите за тази година.

Уви, политическата обстановка продължава да е нестабилна и непредвидима.

Минималната работна заплатата е изключително важна,  защото се явява индикатор за това, накъде се движим – напред или изоставаме.  Въпреки синдикалните настоявания, МРЗ в момента е 780 лв.  Доходите все повече ще изостават и за населението ще става все по-трудно да поема разходите си.

Къде сме ние, сред останалите страни?

Цените, ако наблюдаваме ЕС горе-долу навсякъде варират и се увеличават, но разликата при нас е в много по-ниските доходи, отколкото в останалите държави от Съюза.

Обмислят се общи  действия между отделните синдикати за организирането на обща национална протестна кампания – заяви още Петър Мишев от Института за социални и синдикални изследвания към КНСБ.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Само проект на Радев ще даде изход от политическата криза

Нормален е стремежът на партиите да вземат трети мандат, за да осмисли това присъствието им в политиката, обясни амбициите им политологът Слави Василев. Много от нещата, които на пръв поглед изглеждат неправдоподобни, в един момент се случват, но въпреки това шансовете да се създаде правителство в този парламент са нищожни, гласи все пак неговата..

публикувано на 10.07.24 в 11:27

ДПС ще запази цeлостта си заради опасността от предсрочни избори

Целостта на ДПС ще се запази заради опасността от предсрочни парламентарни избори. Тази теза защити Тайфур Хюсеинов от сайта „Обзор нюз“ по повод броженията в партията.  Според него поне дотогава ще бъде заровена томахавката между двете крила в ДПС, но на по-късен етап е възможно да се случат катаклизми в парламентарната им група.  „В..

публикувано на 10.07.24 в 10:51

Време е да се промени скалата на жълт и оранжев код за горещини

Предупредителен жълт код за горещо време издаде за днес Националният институт по метеорология и хидрология. Предупреждението важи за територията на цялата страна.  Според прогнозата на НИМХ днес отново ще е слънчево и горещо. След обяд ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност, но само на отделни места в Източна България и планинските райони..

обновено на 10.07.24 в 10:09

Плащането през клинични пътеки ощетява пациентите

За ескалиращ проблем при пациенти с урологични онкологични заболявания, който им причинява трайна инвалидизация съобщи на пресконференция проф. д-р Димитър Шишков в Клиниката по урология в УМБАЛ "Пловдив“. По думите му  болни с рак, при които е можело да  бъде направена операция със смяна на пикочния мехур, са лишени от шанса да бъдат лекувани..

публикувано на 09.07.24 в 13:20
Светлин Тачев

Доган държи Пеевски в шах и го кара да се чуди какво става

Юли е времето за поредните опити за ново управление. За политическите вероятности да имаме кабинет, за ДПС и кризите по оста Пеевски - депутати - Доган, говорим с политолога д-р  Светлин Тачев  от "Галъп интернешънъл болкан". Д-р Тачев каза, че изглежда много трудно формирането на кабинет, с втори мандат почти невъзможно, остава надеждата за..

публикувано на 09.07.24 в 08:53