Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Няма да има правителство след изборите през април

През април ще има подобно разпределение на гласовете, както сега и това няма да даде възможност да се създаде стабилна коалиция. Проблемът ще се задълбочи още повече и с влизането на нови политически играчи – НДСВ и партията, която вероятно ще се сформира около Атанас Пеканов с подкрепата на президента. Причината за предизвестения изход от изборите е марката Борисов. 

Тази теза защити изключения от НДСВ бивш депутат Владимир Дончев в предаването „Ден след ден“ на Радио Пловдив. По думите му марката Борисов е залог за корупционната същност на партията.

„Докато това не се промени партията не може да бъде оперативна в политическия ни живот. Това е най-големият проблем. Той обаче се прехвърля върху избирателя. При тази конфигурация, за която гласуват избирателите, ние влизаме в безизходицата на вечните парламенти“, заяви Дончев.

Според него политическата формация, която президентът Румен Радев се опитва да формира, около Атанас Пеканов няма да даде резултат. Той даде пример с по думите му предишни неуспешни опити на държавния глава за подобни проекти - партиите на ген. Стефан Янев и Кирил Петков и Асен Василев.

„Конфигурацията е по-скоро корпоративна, отколкото политическа. Явно е, че президентът изгуби контрол над двете формации. Това означава, че във всеки свой проект ще загуби контрол.

Първанов се провали в подобни опити  и Радев ще се провали, имайки предвид, че той няма нито опита, нито политическия захват на Първанов“, коментира Дончев.

Той добави, че ако има нов проект около Пеканов, той ще се позиционира ляво центристки. Шансовете на НДСВ да се завърнат триумфално пък Владимир Дончев определи като минмални.

„Носталгията по царя не може да бъде използвана този път. По-скоро има един добър спомен от управлението на НДСВ и то преди тройната коалиция“, каза Дончев. 


Още от категорията

Безплатен демо урок по роботика предстои в Пловдив

Как се създава следващото поколение млади изобретатели на Пловдив? Отговорите потърсихме днес от Костадин Недев - съосновател на Клуб "Млад изобретател" и човек на "ти" с роботиката и креативното мислене!  Той ще бъде и основният двигател на "Безплатен Демо Урок - Изобретения и роботика", който ще се проведе утре в Пловдив /ул."Тракия" 50/ със..

публикувано на 30.01.23 в 17:09

От сряда безплатен транспорт за деца до 10 години

Наистина ли ще бъде безплатно пътуването за децата до 10 години в автобусите и как Пловдив ще се включи в новата социална мярка, обявена преди дни от служебния премиер и министъра на транспорта за общините от цялата страна?  Два дни преди да влезе в сила това - Георги Стоилов от общинското предприятие "Организация и контрол на транспорта".  "За..

публикувано на 30.01.23 в 16:40

Безплатните учебници да допълват образованието

Всички ученици от 1 до 12 клас ще учат от безплатни хартиени и електронни учебници и помагала от учебната 2024/25 г.  Това стана възможно с приетите на второ четене в парламента промени в Закона за предучилищното и училищното образование. В момента безплатни учебници са осигурени до 7 клас. У нас 300 000 ученици ще получат тази социална..

публикувано на 30.01.23 в 15:13

Липсата на диалог вкарва страната в спирала от избори

В 48-ия парламент депутатите си направиха главно предизборна кампания, коментира за Радио Пловдив социологът от „Галъп“ Първан Симеонов. За краткото време на неговото съществуване те вкарваха  законопроекти главно за собствено позициониране пред еклектората. За това допринесе и войната с Украйна, добави Симеонов. Според него заради това, че НС не..

публикувано на 30.01.23 в 14:42

Парламентарните избори ще са предкампания за местните

Парламентарните избори ще се възприемат от партиите като предкампания или генерална репетиция за местните от гледна точка на лица, послания и използване на традиционни форми. Причината за това е близостта между двата вота. Това заяви Христо Иванов, съпредседател на „Демократична България“, в предаването „Точно днес“ на Радио Пловдив...

публикувано на 30.01.23 в 10:48