Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Поскъпването на кредитите ще е плавно и без драма

Наред с масовото поскъпване на стоки се очаква и повишение в цените на финансовите продукти и услуги. 

Не бих казала, че е много поскъпването на кредитите, за разлика примерно от началото на  изминалата година към края, промените са не повече от 0,1 - 0,2 в посока нагоре. Средните лихви през септември са били 2,46. Сега са около 2,55 за нови ипотечни кредити. За потребителските кредити въпросът стои по същия начин, коментира в интервю за Радио Пловдив кредитния консултант Росица Денева

Важно е клиентите да се консултират с правилните хора, да се информират как се образуват лихвите и дали самите продукти са подходящи за тях. Едно е да отидем на място и да вземем това, което ни предлагат. Съвсем друго, когато клиентът вземе адекватно решение, след като е запознат от специалист с възможните алтернативи. Важно е и да се обърне внимание на това как се формират лихвите, защото различните банки работят с различни лихвени проценти, каза още Денева

Очаква се да има промени, тъй като лихвите на световните пазари се движат нагоре, но няма паника и драма. В САЩ покачването е 7 %,  в Англия 4-5 % за ипотечни кредити. Дори и да има покачване, при нас то ще бъде плавно и постепенно, както и съобразено с настоящите пазарни условия, прогнозира кредитния консултант

Съветваме нашите клиенти кредитът да е във валутата, в която си получават доходите. Едва 3 на сто са кредитите в евро - предимно на хора в чужбина, отбеляза Денева.  

По думите й банката, отпуснала кредите е длъжна да информира клиентите си, ако има поскъпване. Това може да се провери много лесно с онлайн банкирането, като се следи размерът на лихвите. 

Рефинансиране се  препоръчва само след много прецизни сметки и когато обединението на задълженията води до намаляването на погасителните вноски, каза още финансовият специалист. 

Целият разговор по темата от следобедната програма "Ден след ден" можете да чуете в прикачения звуков файл. 

По публикацията работи: Димитър Владимиров


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Големият въпрос на тези избори е знаем ли накъде отиваме

Това, което ентусиазира избирателите обикновено са две противоположни състояния - разочарование и гняв или пък надежда . За разлика от предишни периоди, в които сме били свидетели и на двете, то днес българите е на кръстопътно състояние - гледат с недоверие, страх, скептицизъм и описват собственото си отношение към дистанциране, определи социологът от..

публикувано на 26.04.24 в 11:04

Ден на отворените врати в Арменското училище

Основно училище „Виктория и Крикор Тютюнджян” се намира в сърцето на Стария Пловдив сред китната зеленина на хълма Небет тепе. Арменското училище както обичат да го наричат пловдивчани  има 190-годишна традиция на добро образование и възпитание, в него се обучават деца от 1-ви до 7-ми клас както с арменски, така и с български произход. През настоящата..

публикувано на 25.04.24 в 17:30
Надя Василева, председател на БКЗ

Най-много служители в Пловдив се търсят в IT сектора

Работодателите в Пловдив прогнозират, че компаниите в региона, които ще назначават хора в следващите шест месеца, са с 11% повече от тези, които възнамеряват да съкращават работници. Това коментира в предаването "Ден след ден" на Радио Пловдив председателят на Българската конфедерация по заетостта (БКЗ) Надя Василева. Конфедерацията е публикувала..

публикувано на 25.04.24 в 16:33
Мира Радева

Опозицията доказа сила със свалянето на Росен Желязков

Свалянето на Росен Желязков от председателското място в НС от практическа гледна точка няма никаква стойност, тъй като депутатите излизат във ваканция до предсрочните избори. Смисълът беше да се докаже силата на парламентарната опозиция. Това коментира социологът доц. Мира Радева. Тя добави, че според нея партиите, които се обединиха..

публикувано на 25.04.24 в 15:55

Изборите ще бъдат решени от твърдите ядра

"Поисканата оставка на председателя на НС Росен Желязков е в резултат на негодувание от неговата работа - през последните седмици дневния ред за работата на Парламента беше доста "гъвкав", в последния момент се вкарваха точки, свикваха се заседания, включително и за същия ден. Това ядоса  всички останали политически сили, защото въпреки че..

публикувано на 25.04.24 в 10:29