Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Поскъпването на кредитите ще е плавно и без драма

Наред с масовото поскъпване на стоки се очаква и повишение в цените на финансовите продукти и услуги. 

Не бих казала, че е много поскъпването на кредитите, за разлика примерно от началото на  изминалата година към края, промените са не повече от 0,1 - 0,2 в посока нагоре. Средните лихви през септември са били 2,46. Сега са около 2,55 за нови ипотечни кредити. За потребителските кредити въпросът стои по същия начин, коментира в интервю за Радио Пловдив кредитния консултант Росица Денева

Важно е клиентите да се консултират с правилните хора, да се информират как се образуват лихвите и дали самите продукти са подходящи за тях. Едно е да отидем на място и да вземем това, което ни предлагат. Съвсем друго, когато клиентът вземе адекватно решение, след като е запознат от специалист с възможните алтернативи. Важно е и да се обърне внимание на това как се формират лихвите, защото различните банки работят с различни лихвени проценти, каза още Денева

Очаква се да има промени, тъй като лихвите на световните пазари се движат нагоре, но няма паника и драма. В САЩ покачването е 7 %,  в Англия 4-5 % за ипотечни кредити. Дори и да има покачване, при нас то ще бъде плавно и постепенно, както и съобразено с настоящите пазарни условия, прогнозира кредитния консултант

Съветваме нашите клиенти кредитът да е във валутата, в която си получават доходите. Едва 3 на сто са кредитите в евро - предимно на хора в чужбина, отбеляза Денева.  

По думите й банката, отпуснала кредите е длъжна да информира клиентите си, ако има поскъпване. Това може да се провери много лесно с онлайн банкирането, като се следи размерът на лихвите. 

Рефинансиране се  препоръчва само след много прецизни сметки и когато обединението на задълженията води до намаляването на погасителните вноски, каза още финансовият специалист. 

Целият разговор по темата от следобедната програма "Ден след ден" можете да чуете в прикачения звуков файл. 

По публикацията работи: Димитър Владимиров
Още от категорията

По 60 лв. са живите коледни елхи в Пловдив

Над 20 000  елхи за продажба е заделило Южноцентралното държавно предприятиe – Смолян за предстоящите коледни празници. От тях 1 820 са със запазена коренова система, като малка част от тях - стотина - са предвидени за Пловдив. Останалите над 18 000 дръвчета могат да бъдат отсечени при желание на купувачите. Елхичките са предимно от..

публикувано на 01.12.23 в 16:49

Театърът на политическата ни сцена става все по- лош

От много време наблюдаваме една трагикомедия, която се развива и от комедия се превръща в трагедия за гражданското общество демократичните процеси у нас, така политическият психолог проф. Антоанета Христова коментира поредните напрежения и постигнатото съгласие между партньорите в управлението на страната. "Всичко, което виждаме е театър на..

публикувано на 01.12.23 в 14:36
Теодор Славев

Ротацията ще е моментът с най-голям политически заряд

Анализ на политическите нагласи и как се движат амбициите за власт на ДПС, както и поредицата дебати за бюджет, устойчивост на сглобката и накъде след нова година, говорим с политолога д-р Теодор Славев.  „Реабилитацията на Пеевски паралелно се движи по линията на промените в Конституцията, защото за тях е необходимо мнозинство, което надхвърля това..

публикувано на 01.12.23 в 11:59

Проблемът на бюджет 2024 е в разходната част, а не в приходната

Георги Стоев се завръща с Ex ante - подкаст за икономическо мислене - със сезон 2 в ефира на Радио Пловдив и стрийминг платформите. Говорим с икономиста за новите му идеи, а също коментираме актуалното от бюджетните предложения на управляващите за 2024 г. Георги Стоев каза, че и през този сезон ще има 12 епизода, като ще има гости във всяка..

публикувано на 01.12.23 в 11:03

Само след конкурс да се назначи нов главен архитект на Пловдив

Общината избра 1 декември за празника със запалването на светлинките на коледната елха. Тази седмица от новата общинска власт започнаха темите за спасяване на проекти и желанието за решаване на сложни казуси, наследство от Здравко Димитров. Говорим с  Добромира Костова , заместник-председател на ОбС-Пловдив за идеята на тяхната група ПП-ДБ, нов..

публикувано на 01.12.23 в 09:51