Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Само тежките присъди ще стреснат безразсъдните шофьори

Делото за загиналото на пешеходна пътека в пазарджишкото село Братаница дете стигна до Върховния касационен съд.  Покрусеното семейство и близки протестираха пред съда заради условната присъда на полицая, блъснал с колата си на пътя в селото малката Моника. Инцидентът стана през юли 2021 г. 

Окръжният съд в Пазарджик наложи на бившия служител от БОП  Владимир Панайотов четири години и осем месеца затвор, а самият той се призна за виновен. 

На втора инстанция обаче, Пловдивският Апелативен съд  намали присъдата от ефективна на три години условно и четири години пробация. 

Това решение възмути близките, а прокуратурата протестира пред ВКС с искане делото да се върне за ново разглеждане.

Искането ни с държавното обвинение е взаимно, заяви пред Радио Пловдив Димитър Марковски, адвокат на семейството на загиналото дете.  Връщането  на делото не е самоцелно, а просто ВКС няма правомощия да замени присъдата - той може да го върне на предходната инстанция евентуално с указания, обясни той. 

Има вече доста сходни такива случаи – с протести на засегнатите семейства.

Част от решаването на проблема с войната по пътищата е и завишение размера на наказанията, налагани от съдилищата.  Когато бъдат осъдени по-строго с тежки наказания,  това вече действа като превенция на останалите.  Такава е идеята на Законодателя – да се въздейства върху обществото.  Тогава тези безразсъдни шофьори може да се замислят и да избегнат друга трагедия - подчерта извесният юрист. 

Трябва да се наблегне и на размера на глобите,  което също действа ограничаващо на шофьорите да не карат безразсъдно.

Съкратеното съдебно следствие дава привилегия на подсъдимия, но има и своите благоприятни последици, защото приключва бързо и срочно. Така се постига правораздаване в кратки срокове, но и със справедливи наказания.  Това може да се постигне дори и с редуцирането на присъдата с една трета.

Така е постъпил Пазарджишкия съд,  като първа инстанция. В този случай прокуратура и следствие са работили обективно и съвестно. Затова сега прокуратурата протестира условната присъда като несправедлива.

По принцип ВКС обявява решението си в едномесечен срок, така че прогнозата е за развръзка  в законоустановения срок. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

До 8 години затвор очакват лекарите с измамната схема

Между 2 и 8 години наказание предвижда законът за двамата лекари Веселин Станчев и Найден Пъджев, арестувани за документна измама с фиктивни процедури за физиотерапия, с които са източвани пари от Здравната каса в Пловдив.   Разследването е започнало след сигнал от пациентка, която видяла в медицинското си досие, че има рехабилитационни процедури, които..

обновено на 11.07.24 в 13:35

ДПС без Делян Пеевски искат организации в Пловдив и Смолян

Решението ни е ДПС без Делян Пеевски – това обявиха в декларации членовете на Областният съвет на ДПС в Смолян и Младежката им организация. По- късно същата декларация бе подкрепена и от ръководствата на Движението в пловдивските общини "Марица", "Родопи", Асеновград, Сопот,  Карлово, Калояново,  Куклен и Кричим.  Въм фейсбук-групата „Аз подкрепям..

публикувано на 11.07.24 в 12:24

Жители на Доспат излязоха на протест пред парламента

До сградата на Народното събрание се проведе протест, с който  граждани поискаха оставката на кмета на Доспат Елин Радев. Протестиращите не са само от Доспат, а и от други градове. Кметът, който е трети мандат, оказва политически натиск върху тези, които не го подкрепят, заявиха протестиращите. Никой не ни чува в Доспат и заради това..

обновено на 11.07.24 в 11:12

Възобновиха чистенето на река Марица, изграждат подходи

Почистването на река Марица е възобновено след като по препоръка на еколозите беше спряно за близо два месеца,  съобщи за Радио Пловдив лесовъдът и отговорник на обекта от фирмата изпълнител Николай Талигаджиев. Той уточни, че от днес започва изграждането на подходи за влизане на техниката,  която да премахне растителноста около островите в..

обновено на 11.07.24 в 11:12
Иво Инджов

Конфликтът в ДПС се задълбочава

Началото на края в ДПС започна преди около седмица, когато станаха ясни разделителните линии между Доган и Пеевски и техните два лагера. Това коментира политологът Иво Инджов в програма "Точно днес" на Радио Пловдив.  Според него в момента конфликтът се задълбочава и върви към окончателна развръзка, чиито контури ще бъдат очертани до края на..

публикувано на 11.07.24 в 10:49