Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Възможното правителство e заложник за местните избори

"Картината, която се получи след изборите, бе добре описана от социологическите агенции. Вероятно ИТН ще бъдат част от 49 Парламент. Става ясно и преднината от около процент за ГЕРБ-СДС. Разликата е минимална, но всъщност е значима, защото дава инициатива на партията, която ще поеме по-голяма отговорност. Бойко Борисов е опитен политик и не веднъж е заявявал, че трябва да се проявява гъвкавост  и да се състави някаква управленческа конфигурация, която за определено време да управлява с редовно правителство". Това заяви социологът от "Галъп" Кънчо Стойчев.

По думите на Стойчев, Коалиция в прекия смисъл ГЕРБ-СДС с ПП-ДБ няма да има.

"Вероятно ще се върви към програмно управление по определени ключови приоритети. Те няма да са толкова много. Но има обща  сериозна проблематика  за съдебната реформа,  за войната в Украйна и за няколкото кризи, които се наслагват в света. Разговорите ще се водят трудно. Но не бива да считаме, че обратната страна - ПП, са самостоятелни. Не са, защото са в коалиция с Христо Иванов, който в последните седмици много ясно дава заявка за гъвкавост. Оптимист съм, че сравнително скоро ще можем да видим редовен Кабинет".

Стойчев заяви, че колаборация за управление може да бъде осъществена с останалите политически партии без "Възраждане", които ясно са заявили позицията си и няма да я подкрепят. "Няма да става дума за коалиция, но сравнително скоро предстоят местните избори и всяка партия си прави сметка за тях. Има схващане, че парламентарните избори са най-важните в страната, което е вярно от обществена гледна точка, но от партийна - местните избори са базата, върху която една партия се изгражда и това е водещото в умовете и действията на политиците".

Появата на  на политическата сцена на ПП е свързана с много рязка критика на политиката на Борисов и това ги ограничава в действията им. По същия начин  и Борисов преди десетина години дойде на власт благодарение на сатанизирането на ДПС. В момента колаборация между ГЕРБ и ДПС не е ясно как точно ще се получи, заради изборите наесен, защото не е ясно по какъв начин хората, които ще гласуват тогава, ще се отнесат към подобна колаборация.

Стойчев подчерта казаното от Борисов,  че шести избори ще бъдат убийствени за страната, подобна е реакцията и на останалите партии и предположи, че ще се върви към някакъм компромис, който да бъде ограничен във времето. Несериозно е да се мисли за 4-годишен мандат.

Ръстът на "Възраждане"  е не просто изпреварващ предишните избори, а това е партията, която най-много увеличава подкрепата си. Те заемат ясна страна като радикална опозиция. Останалите партии, макар и в опозиция, по някакъв начин участваха в политическите решения. А "Възраждане" обира радикално настроените гласове, които никак не са малко. 

По думите на Стойчев, прословутото заклинание на  ПП и ДБ, че едно и едно ще направи повече от две, не се е сбъднало, защото те общо сега е трябвало да имат повече от 74 депутата, а нищо такова сега не се вижда и вероятно ще завършат с десетина депутати по-малко, отколкото са имали. "Но те се обединиха, за да бъдат първи като резултат и така се и декларираха. Всичко това рухна. Същевременно много анализатори ги предупреждаваха, че това ще се случи. Ако бяха се заявили поотделно, вероятно щяха да имат много по-голяма подкрепа и щяха да бъдат много по-гъвкави. Но и те се оказаха в клещите на местните избори".

ПП-ДБ вероятно ще се окаже здрава, защото местните избори се провеждат на два тура и те ще имат необходимостта от това обединение поне до местните избори. Христо Иванов е човек с богат политически опит и вероятно с най-голям шанс да бъде обединяваща фигура в такава ситуация. "Не мога да си представя, че хората, които арестуваха Бойко Борисов по наивен и нечестен начин, сега ще седнат с него на една маса. Ето защо очаквам Христо Иванов да бъде обединяващата централна фигура".

Кънчо Стойчев предположи, че зад мълчанието на ГЕРБ и ПП след изборите  може да  има някакви съвместни разговори и те не бързат с коментари, за да не попречи това на бъдещите им разговори. "Това ми дава надежда, че някакъв диалог е започнал да тече и вече има разговор. Вероятно двете първи политически сили ще се опитат да стигнат до някакво съгласие".

Финалните резултати ще покажат лек отлив за БСП и Корнелия Нинова, които изпадат в още по-тежка ситуация, независимо от петото място. Но такава партия може да се върне отново, щом през годините толкова хора са посягали към тази бюлетина и вероятно тя ще се върне в Парламента. И ако се върне, разнообразието, което желаят хората в Парламента, ще се постигне".

Интервюто - звуковия файл:  

По публикацията работи: Веселина Пеева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Община Пазарджик се сдоби с още дългове

Община Пазарджик е получила иск за 5 млн. 780 хил. лева от Арбитражен съд заради неплатени фактури към оператора за депониране на отпадъци за времето от юли до ноември 2023 година. Това съобщи на извънредна пресконференция кметът на Пазаржик Петър Куленски.  Той обясни, че претендираната неустойка за просрочие е по анекс към договор от..

публикувано на 12.07.24 в 15:10

Сим Алексиев в "Добро утро, ден!"

Тази седмица в рубриката „Добро утро, ден“  ни гостува  галеристът и съсобственик на галерия „Възраждане“ Сим Алексиев.  Роден е в София, но със семейството си идва да живее в Пловдив  още в ранна детска възраст.  Сим Алексиев пише и поезия. Неговата дебютна книга „Градът -  градя и руша“ излезе през 2006 г., но с писане се занимава от 10..

обновено на 12.07.24 в 14:51

Код "жега". Как да се предпазим?

За първи път за  тази година обявиха оранжев код за опасни  горещини. Предупреждението е от Националния институт по  метеорология и хидрология  и е в сила за цялата страна. В Пловдив температурата ще е 38 градуса.  Прогнозата на синоптиците е, че температурите у нас ще продължават да се повишават и през следващата седмица. Очкванията..

публикувано на 12.07.24 в 12:57

Делян Пеевски и Ахмед Доган са от едно и също котило

"Йордан Цонев, който се вижда като най-близкия човек на Делян Пеевски в момента, каза по една от националните медии голяма лъжа - че е бил 25 години в ДПС с Доган. Въпреки че е финансист, той явно може да смята само пари, защото, ако върнем назад времето с 25 години, ще се видим в 1999 г. Тогава той заедно с мен беше в парламентарната група на СДС в..

публикувано на 12.07.24 в 11:51

"Флирт" идва, потърсете лекар при неразположение

В България няма данни  за регистрирани случаи на новия щам „Флирт“. Подвариантът FLIRT на коронавируса обаче все по-активно настъпва в Гърция и е въпрос на време да стигне и до нас. За превенцията, симптомите и мерките свързани със заболяването, коментар на  д-р Христиана Бацелова – епидемиолог и преподавател в Медицински университет Пловдив:..

публикувано на 12.07.24 в 10:12