Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ГЕРБ - СДС загуби Пловдив, печели в областта

| обновено на 03.04.23 в 13:20

Коалицията "Продължаваме промяната – Демократична България" печели изборите в Пловдив с 31.43% от гласовете на избирателите. Това показват данните на ЦИК при 100% обработени протоколи от секционните избирателни комисии. Втори са ГЕРБ – СДС с 27.01%. Разликата между тях е 5 075 гласа. 

На трето място е партия „Възраждане“ с 15.94% подкрепа. Четвърта е БСП за България със 7.96%. На пето място е "Има такъв народ" с 4. 94% от гласовете. 

Пловдив вече има един мандат повече заради увеличения брой гласоподаватели от последното национално преброяване. Така в новия парламент пловдивските депутати ще са 12, вместо досегашните 11.

Според прогнозите „Продължаваме промяната–Демократична България“ ще имат четирима депутати. Това са водачът на листата Никола Минчев, който получава и най – много преференции. След него се нарежда Манол Пейков, чиито 4435 преференции го изстралват от седмо на второ място. Трети е бившият областен управител Йордан Иванов, а четвърти е Христо Даскалов.

ГЕРБ-СДС ще имат трима депутати. Водачът на листата Бойко Борисов, който е получил и рекордните 8617 преференции, следван от Радомир Чолаков и Десислава Трифонова. Много вероятно е Стефан Шилев също да отиде в парламента, ако Борисов избере да е депутат от София.

„Възраждане“ изпраща двама народни предсатвители - местният координатор Ангел Георгиев и Емил Янков.

БСП ще има само един депутат - градският лидер Иван Петков – Бебето

Последните два мандата все още не са ясни, но се очаква да отидат при "Има такъв народ" и ДПС. Така в парламента ще отидат бившият регионален министър Гроздан Караджов и Танер Али.

Коалиция ГЕРБ-СДС печели изборите в Пловдив област с 29.46% от гласовете, това показват данните на ЦИК при 100% обработени протоколи на СИК. Второто място е за коалиция „Продължаваме промяната-Демократична България“, които събират 20.04% от вота. Третата позиция е за „Възраждане“ с 15.54%, на четвърто място е БСП с 13.97. Партията на Слави Трифонов „Има такъв народ“ е на пета позиция с 4.43% от гласовете.


Областният координатор на ГЕРБ Георги Мараджиев заяви пред Радио Пловдив, че е доволен от постигнатия резултат на коалицията в областта и подчерта, че тя е събрала с 8000 гласа повече от „Продължаваме промяната-Демократична България“:

В Пловдив област ГЕРБ-СДС като първа политическа сила има три сигурни мандата, но по системата за преразпределние на гласовете може да спечели и четвърти. Очаква се да има и размествания в листата, тъй като Младен Шишков има повече от 2400 преференции и ще измести Йордан Кръстанов от СДС. В случай, че коалицията получи четири мандата, тогава и Кръстанов също ще бъде депутат.

Коалиция „Продължаваме промяната-Демократична България“ също ще има два мандата, но се очаква след водача на листата Росен Костурков, в Народното събрание да влезе Стою Стоев, тъй като Катя Панева ще влезе от Хасково. По два мандата в Пловдив област имат и от „Възраждане“ и БСП. За Новините Антония Попова


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Забавянето на втория мандат е иновативно и смислено решение

Сложната политическа ситуация изисква сложни иновативни решения и отлагането на връчването на втория мандат, което поискаха от ПП- ДБ от президента, е разбираемо. Поради това, че те неочаквано се оказа втори сега имат време да преценят какво искат и какви ще политиките им в новата ситуация, коментира докторът по социология Венелин Стойчев. Такова..

публикувано на 15.07.24 в 12:11

4-ти ден в битка срещу огнената стихия в Калояново и Хисаря

Пожарът между Калояново и Хисаря е овладян и нощта е преминала спокойно.   Заради тлеещите огнища и очакваните високи температури обаче на мястото остават екипи на пожарната, служители на Горското стопанство, военнослужещи и доброволци.  През нощта в района на селата Иван Вазово и Михилци са разположени няколко екипа на..

обновено на 15.07.24 в 11:17

Община Пазарджик се сдоби с още дългове

Община Пазарджик е получила иск за 5 млн. 780 хил. лева от Арбитражен съд заради неплатени фактури към оператора за депониране на отпадъци за времето от юли до ноември 2023 година. Това съобщи на извънредна пресконференция кметът на Пазарджик Петър Куленски.  Той обясни, че претендираната неустойка за просрочие е по анекс към договор от..

публикувано на 12.07.24 в 15:10

Сим Алексиев в "Добро утро, ден!"

Тази седмица в рубриката „Добро утро, ден“  ни гостува  галеристът и съсобственик на галерия „Възраждане“ Сим Алексиев.  Роден е в София, но със семейството си идва да живее в Пловдив  още в ранна детска възраст.  Сим Алексиев пише и поезия. Неговата дебютна книга „Градът -  градя и руша“ излезе през 2006 г., но с писане се занимава от 10..

обновено на 12.07.24 в 14:51

Код "жега". Как да се предпазим?

За първи път за  тази година обявиха оранжев код за опасни  горещини. Предупреждението е от Националния институт по  метеорология и хидрология  и е в сила за цялата страна. В Пловдив температурата ще е 38 градуса.  Прогнозата на синоптиците е, че температурите у нас ще продължават да се повишават и през следващата седмица. Очкванията..

публикувано на 12.07.24 в 12:57