Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ГЕРБ ще постъпи безотговорно, ако не състави кабинет

Не виждам голяма опасност от съставянето на безпринципна коалиция, която да управлява страната, коментира за Радио Пловдив журналистът Петко Георгиев. Според него за формална управленска коалиция въобще не може да се говори, надеждите, които според мен са несъстоятелни, са за правителство на първите или вторите, което да бъде подкрепено от основните им опоненти".

Журналистът смята, че опитът за сформиране на правителство на евроатлантическото мнозинство е малко вероятно. "За да се случи такова мнозинство ГЕРБ трябва да жертва онова, което им е най- скъпо – настоящата прокуратура, а това няма как да се случи". Според Петко Георгиев ключът на съставяне на управленско мнозинство е у ГЕРБ, но те не могат да приемат възможността за промяна в сегашната прокуратурата и затова съставянето на такъв тип правителство - между ГЕРБ- СДС и ПП- ДБ, е невъзможно.

Георгиев заяви, че ГЕРБ печели избори за трети път и ако не състави кабинет, то ще постъпи напълно бозотговорно. "Те имат възможност за мнозинство с БСП, ДПС и ИТН. Няма как хибридните опити да са успешни, т.е.отговорността да я носи служебното правителство, а ГЕРБ да му кажат какъв да е бюджетът. Това е несериозно поведение". 

Петко Георгиев коментира и възходът на "Възраждане". Според него той не е само продукт на наказателния вот. "В България има усточива група русофили - путинисти и без значение коя политическа партия представлява тези интереси, тази група хора я подкрепя". 

Според журналиста едното обяснение за резултата на "Възраждане" е събирането на путиниския вот, а другота, което, според него, е още по- опасно, е свободното допускане от държавата на фашистката пропагадна. "Фашистката пропаганда не бива да бъде оставяна да се вихри така, тя може да докара големи беди на България", предупреди Георгиев.

Той беше категоричен, че няма оправдание за фашизма и че всяко подобно говорене трябва да бъде пресичано. "Не може да се лъже и пропагаднира така, защото фашизмът не е мнение, а престъпление и медиите не трябва да стават съучастници на всичко това".

Петко Георгиев добави, че за съжаление голяма част от хората в медиите не се държат адекватно и не изпълняват обществаната си функция. "Голяма част от тях са и неподготвени, с достойното изключение на някои журналисти, които се борят ежедневно за отстояване на професионалните принципи  Българските медии са превзети отвътре и картината е доста мрачна", каза Петко Георгиев в заключение.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Община Пазарджик се сдоби с още дългове

Община Пазарджик е получила иск за 5 млн. 780 хил. лева от Арбитражен съд заради неплатени фактури към оператора за депониране на отпадъци за времето от юли до ноември 2023 година. Това съобщи на извънредна пресконференция кметът на Пазаржик Петър Куленски.  Той обясни, че претендираната неустойка за просрочие е по анекс към договор от..

публикувано на 12.07.24 в 15:10

Сим Алексиев в "Добро утро, ден!"

Тази седмица в рубриката „Добро утро, ден“  ни гостува  галеристът и съсобственик на галерия „Възраждане“ Сим Алексиев.  Роден е в София, но със семейството си идва да живее в Пловдив  още в ранна детска възраст.  Сим Алексиев пише и поезия. Неговата дебютна книга „Градът -  градя и руша“ излезе през 2006 г., но с писане се занимава от 10..

обновено на 12.07.24 в 14:51

Код "жега". Как да се предпазим?

За първи път за  тази година обявиха оранжев код за опасни  горещини. Предупреждението е от Националния институт по  метеорология и хидрология  и е в сила за цялата страна. В Пловдив температурата ще е 38 градуса.  Прогнозата на синоптиците е, че температурите у нас ще продължават да се повишават и през следващата седмица. Очкванията..

публикувано на 12.07.24 в 12:57

Делян Пеевски и Ахмед Доган са от едно и също котило

"Йордан Цонев, който се вижда като най-близкия човек на Делян Пеевски в момента, каза по една от националните медии голяма лъжа - че е бил 25 години в ДПС с Доган. Въпреки че е финансист, той явно може да смята само пари, защото, ако върнем назад времето с 25 години, ще се видим в 1999 г. Тогава той заедно с мен беше в парламентарната група на СДС в..

публикувано на 12.07.24 в 11:51

"Флирт" идва, потърсете лекар при неразположение

В България няма данни  за регистрирани случаи на новия щам „Флирт“. Подвариантът FLIRT на коронавируса обаче все по-активно настъпва в Гърция и е въпрос на време да стигне и до нас. За превенцията, симптомите и мерките свързани със заболяването, коментар на  д-р Христиана Бацелова – епидемиолог и преподавател в Медицински университет Пловдив:..

публикувано на 12.07.24 в 10:12