Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бюджетен дефицит от 3% за 2023 г. е химера и абсолютна лъжа

Служебният кабинет се очаква да внесе днес проектобюджета за тази година, в който е заложен дефицит от 6,4% или 11,9 милиарда лева.

„Това е липсата, дупката в нашата сметка. Това е огромна сума. И ако някой си мечтае, че още 2023 година можем да направим 3% дефицит – това е химера. И е абсолютна лъжа. По простотата причина, че миналата година дефицитът беше под 3%, но това също е лъжа. Защото парите от Плана за възстанвяване, които бяха 2,7 милиарда, от тях вложихме в проекти само 100 милиона. Останалите пари отидоха за да покрият този дефицит, защото всичко, което те натвориха през 47-то и 48-то НС доведе до това“, това заяви в интервю за предаването „Ден след ден“ на Радио Пловдив икономическият анализатор Мика Зайкова.

Тя допълни, че праите за проектите не покриват цялата им стойност, което налага и тяхното дофинансиране.

„Трябва да извадим допълнително пари, плюс тези 2,7 милиарда, за да възстановим средствата от този план, да осъществим проектите, и да дадем още толкова за дофинансиране. Можете да си представите каква дупка се отваря. Ето защо това е част от тази огромна сума от 10 милиарда, която е предвидена в капиталовата част“, обясни Зайкова.

Икономистът подчерта, че всяко уважаващо себе си правителство трябва да полага усилия за повишаване на приходите, а не да орязва вече даде социални придобивки и доходи.

„Трябва първо да се спрат всички субсидии за енергетиката, не само на държавните, но и на всички фирми. Второ, трябва да се установи строг контрол на режийните разноски на отделните сектори – като се започне от БНБ и се свършиш до всички комисии, които фактически не работят, защото отдавна им е изтекъл мандата“, категорична беше Мика Зайкова.  

Малкото пари, които имаме трябва да ги харчим ефективно, заключи тя.

Цялото интервю с Мика Зайкова можете да чуете в звуковия файл.  


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Гергов ще обжалва решението на съда за варненските акции в Панаира

Бизнесменът Георги Гергов ще обжалва решението на Софийски градски съд, който определи за нищожен апорта на варненските акции от Панаира в доминираното от него дружество „Пълдин туринвест“. По думите му съдебните решения трябва да се изпълняват, но след като има право на обжалване, той ще се възползва от него. Гергов акцентира върху..

публикувано на 25.07.24 в 15:35

След август ще има масови фалити в туристическия бранш

"Шокира ме високата цена на електроенергията след 16ч., която достигна между 1500 и 2000 лв. мгвт/ч. И то - без ДДС и пренос на енергия.  Това вече го изпитахме през август 2022 г., когато обаче имаше компенсации за бизнеса и той понесе поскъпването сравнително леко. Сега обаче в пиковите два месеца на туристическия сезон - юли и август, тази цена я..

публикувано на 25.07.24 в 11:49

Сушата и жегата са причината за пресъхването на яз. "Пясъчник"

Масовото измиране на риба в яз. "Пясъчник" и ниското ниво на водата коментира в предаването "Точно днес" директорът на Басейнова дирекция "Източнобеломорски район" Васил Узунов. "Пясъчник" пресъхва, умира риба. Има ли риск и за поливния сезон? По време на срещата при областния управител преди дни той уточни, че обемът на водата е 2,5 пъти..

публикувано на 25.07.24 в 10:20
Борис Попиванов

Политиците са се примирили, че отиват на нови избори

Летните кризи в политическия живот у нас - разговор с доц. Борис Попиванов , политолог и преподавател в Софийския университет, за невъзможните ходове, които циклят в спиралата кабинет-избори-партии. Доц. Попиванов смята, че няма сигнали за положителен сценарий за реализация на правителство с третия мандат. "Би трябвало след провала на втория мандат..

обновено на 24.07.24 в 10:24

Българите избират между Турция и Гърция за почивки в чужбина

Изборът на българите, които почиват в чужбина, традиционно е разпределен между Гърция и Турция.Това зая ви в интервю за предаването „Точно днес“ на Радио Пловдив Весела Гюрова, учредител на сдружението "Бъдеще за туризма", която работи в голяма пловдивска туристическа агенция. „Последните няколко години се наблюдава изключително засилен..

публикувано на 24.07.24 в 10:10