Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Награда "Питагор" за доц. Ангел Джамбов от МУ-Пловдив

Наградата „Питагор“ за утвърден учен в областта на науките за живота и медицината беше връчена на доц. д-р Ангел Джамбов от катедра „Хигиена“ на Факултета по обществено здраве при МУ-Пловдив.Той е носител и на наградата Питагор за млад учен за 2019 година.

Д-р Джамбов е магистър по медицина. Научните му изследвания са свързани с действието на физическите и социалните фактори на градската и работната среда и влиянието им върху индивидуалното и колективното здраве сред различни популационни групи. Съавтор е на 8 глави в 3 книги и 2 учебника. В първо по рода си проучване в долината Ин (австрийските Алпи) по идея на д-р Джамбов е установено, че хората, чийто дом е заобиколен с повече растителност, имат значимо по-нисък риск от артериална хипертония или хипотония. 

В работите на д-р Джамбов са изчислени социално-икономическите загуби (≈ 300 млн. евро) за България, дължащи се на случаите на миокарден инфаркт, разстройства на съня и психо-физиологичен стрес вследствие на експозицията на транспортен шум в жилищната среда. За своите научни проучвания и рабта в момента той разказа в програма "Точно днес". По думите му силният шум и замърсяването на възудуха мога да доведат  до стрес и депресии и неусетно да окажат влияние върху здравето ни.

" Към момента изследваме - в няколко проекта с колеги от СУ и БАН, влиянието на замърсяването на въздуха точно върху сърдечно-съдовите заболявания, диабет и асмата при деца, като и в МУ в Пловдив започнахме два проекта, които комплексно ще разгледат влиянието както на тези вредни фактори на средата, така и на защитните фактори  - като контакт с природата и др. в градската среда върху населението в голяма представителна извадка, но това проучване точно започва в момента", обясни доц. Джамбов.

Той допълни ,че  у нас до 20% от преждевременната смъртност може да се свърже с атмосферното замърсяване.

"За  Бълария, това което в скорошен доклад, съвместно с  колеги от САЩ установихме е, че преждевременната смъртност от най-честите хронични заболявания - не само дихателни, но и сърдечно-съдови и диабет, между 10% - 20%, всъщност  могат да се свържат с атмосферното замърсяване. Тоест в страната по консервативни изчисления около  между 11 до 14 хиляди случая годишно са свързани със замърсяването на въздуха, което е много стряскащо. Обикновенно поведенческите рискови фактори или чисто  медицинските като хипертония, тютюнопушене, нездравословно хранене са много силно свързани със  смъртността, но замърсяването на въздуха се подрежда у нас се подрежда на 7 място като причина за преждевременна смъртност, което за фактор на околната среда е много стряскащо наистина", допълни ученият.

Според него шумовото замърсяване много често не представлява интерес у нас, но е също причина за заболявания и може да се нареди на второ място след замърсяването на въздуха като принос за преждвременната заболеваемост, защото шума действа като стресов фактор.

Целият разговор с доц. Джамбов е в прикачения звуков файл.


С наградата „Питагор“ за утвърден учене и проф. д-р Виктория Сарафян от Медицински университет – Пловдив.Тя е изявен учен, изследовател и дългогодишен и уважаван преподавател в Медицински университет – Пловдив. Ръководител е на Катедра „Медицинска биология“ и на Направление „Молекулна и регенеративна медицина“ към Научноизследователския институт към същия университет.


По публикацията работи: Елена Крушкова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Община Пазарджик се сдоби с още дългове

Община Пазарджик е получила иск за 5 млн. 780 хил. лева от Арбитражен съд заради неплатени фактури към оператора за депониране на отпадъци за времето от юли до ноември 2023 година. Това съобщи на извънредна пресконференция кметът на Пазаржик Петър Куленски.  Той обясни, че претендираната неустойка за просрочие е по анекс към договор от..

публикувано на 12.07.24 в 15:10

Сим Алексиев в "Добро утро, ден!"

Тази седмица в рубриката „Добро утро, ден“  ни гостува  галеристът и съсобственик на галерия „Възраждане“ Сим Алексиев.  Роден е в София, но със семейството си идва да живее в Пловдив  още в ранна детска възраст.  Сим Алексиев пише и поезия. Неговата дебютна книга „Градът -  градя и руша“ излезе през 2006 г., но с писане се занимава от 10..

обновено на 12.07.24 в 14:51

Код "жега". Как да се предпазим?

За първи път за  тази година обявиха оранжев код за опасни  горещини. Предупреждението е от Националния институт по  метеорология и хидрология  и е в сила за цялата страна. В Пловдив температурата ще е 38 градуса.  Прогнозата на синоптиците е, че температурите у нас ще продължават да се повишават и през следващата седмица. Очкванията..

публикувано на 12.07.24 в 12:57

Делян Пеевски и Ахмед Доган са от едно и също котило

"Йордан Цонев, който се вижда като най-близкия човек на Делян Пеевски в момента, каза по една от националните медии голяма лъжа - че е бил 25 години в ДПС с Доган. Въпреки че е финансист, той явно може да смята само пари, защото, ако върнем назад времето с 25 години, ще се видим в 1999 г. Тогава той заедно с мен беше в парламентарната група на СДС в..

публикувано на 12.07.24 в 11:51

"Флирт" идва, потърсете лекар при неразположение

В България няма данни  за регистрирани случаи на новия щам „Флирт“. Подвариантът FLIRT на коронавируса обаче все по-активно настъпва в Гърция и е въпрос на време да стигне и до нас. За превенцията, симптомите и мерките свързани със заболяването, коментар на  д-р Христиана Бацелова – епидемиолог и преподавател в Медицински университет Пловдив:..

публикувано на 12.07.24 в 10:12