Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Рамковият договор да гарантира компенсиране на инфлацията

В новия рамков договор Българският лекарски съюз поставя преди всичко акцент върху принципите, като най-важният е адекватно финансиране, което да компенсира инфлацията и цените на енергоносителите, защото от те са тясно свързани с предоставяната услуга.  Това коментира в предаването „Точно днес“ д-р Георги Цигаровски председател на Районната колегия на БЛС в Пловдив. 

Поводът е дадената зелена светлина на представителите на съсловната организация да подпишат рамковия договор с НЗОК за следващите 3 години при спазване на уговорените условия на работа и цени и обеми на медицинските дейности.

“Не може пациентът да трепери от студ докато му правим кардиограма през зимата.

Акцентът не е върху цени и обеми, акцентът е върху правилата, новостите, които навлизат в медицината без значение дали става въпрос за нов вид операция или за електронизация на здравеопазването и все повече документи да могат да се придвижват по електронен път. Балансирани са промените и няма акцент, т.е. във всеки един от секторите има множество акценти“, обясни д-р Цигаровски.

Той добави също, че настояват за оценяване на нови видове услуги, медикаменти и новости, които предстои да навлязат в медицината.

Предлагат на здравната каса и да има гъвкавост при отчитане на леглата в болничната помощ, т.е. болниците да могат да прехвърлят до 10% от леглата си от една клиника в друга от същия тип. Д-р Цигаровски обясни:

„Ако една болница има инфекциозно, гастроентерологично отделение и пулмологично приемът в тях да бъде съобразен с нуждите. През февруари – разтройства няма, има обаче много пневмонии и да е възможно по време на грипната епидемия при нужда да се прехвърлят легла от тези, които са предвидени за хора с лятно разтройство например.

При сега действащите правила ако на 17 февруари капацитетът на леглата в пулмологията е запълнен, а човек е с тежка пневмония и трябва да бъде приет в болница, то това не може да се случи. Другаде може да има празни стаи, но те не могат да се използват“.

Друга важна насока в рамковия договор е ако изследвания или направления за консултация са задължителжителни със заповед на министъра, то те да са извън регулативния стандарт и да могат да се издават без оглед дали лимитите са свършили.

Д-р Цигаровски добави още, че близо 50 клинични пътеки през годините са подценявани и е крайно време да има реално остойностяване в здравеопазването . Според него е важно рамковият договор да бъде подписан, защото в противен случай ще действат старите правила при нови условия и това би затруднило работата и достъпа на пациентите.

„Лекарите правим всичко възможно здравната система да функционира нормално, въпреки че вече са се натрупали разминавания между новопоявили се закони и наредби и настоящия здравен договор“, каза д-р Цигаровски. 

БНР подкасти:

Още от категорията

Президентът дойде в Пловдив на конференция за редките болести

XIV–та Национална конференция, посветена на редките болести и на лекарствата сираци, стартира в Пловдив. Организатор на форума, който се провежда под патронажа на Министерството на здравеопазването, е Институтът по редки болести. Специален гост е държавният глава Румен Радев, който връчи Почетния знак на президента на изявени учени в областта на..

обновено на 29.09.23 в 16:25

Какво е "Живот в зелена среда" и възможен ли е у нас?

Над 30 места в България ще се включат тази година в Европейската нощ на учените - SEARCH 2023.  Инициативата започва днес и ще продължи в събота. Популярна наука ще има в Асеновград, Белоградчик, Бургас, Варна, Долна Митрополия, Казанлък, Пловдив, Русе, София, Троян, с. Черни Осъм, Ямбол, дори в родопската теснолинейка..

публикувано на 29.09.23 в 15:14

Нерегламентираният внос подбива цената на гроздето у нас

Лозарите и производителите на вино очакват помощ от държавата за популяризиране на българското вино и грозде на световните пазари, заяви в предаването "Ден след ден" Марин Калнев, член на Националното сдружение на българските лозари. Той посочи, че държавата трябва да спре нерегламентирания внос на грозде от съседни държави.  "Или ако има..

публикувано на 28.09.23 в 16:16
Николай Василев

Социална политика не трябва да се прави чрез данъчните ставки

„Винаги съм бил за единна ставка по ДДС, която сега е 20%, и да се търсят възможности за нейното общо намаляване на 18 или 19%, което е възможно, вместо постоянно да си играем с отделните сектори с диференцирани ставки“, това заяви в интервю за предаването „Точно днес“ на Радио Пловдив Николай Василев, бивш вицепремиер на България. Той..

публикувано на 28.09.23 в 10:19

Правителството трябваше да реши за ракетите С-300

"Механизмът за поддържане на ракетните комплекси С-300 бе свъзан с участието на руски фирми, което на практика вече е невъзможно". По думите на военния експерт и бивш министър на отбраната Велизар Шаламанов това е валидно и за други оръжейни системи в страната и трябва да се мисли как да бъде намален риска от използването им. Днес Народното..

публикувано на 27.09.23 в 16:49