Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Кабинетът може да изкара над година, спойката е страхът

Кабинетът „Денков – Габриел“ може да бъде с по-дълъг хоризонт от 9 месеца. Няма да е 4 години, но е възможно да изкара година и половина. Това коментира журналистът Любомир Минчев и добави, че дружбата между двете първи политически сили ще продължи да се укрепва на фона на политическата ситуация. Причината е спойката, която е страхът от политическата ситуация,  от президента, от прокуратурата, от „Възраждане“.

„ Ако не направят огромни компромиси, то продължава диктатурата на Румен Радев. Една такава политическа ситуация може да те накара да направиш такива компромиси. Договорките и задкулисните преговори ще излязат наяве по-нататък.

ДПС има властови ресурси без значение дали е явно, или тайно във властта. Те са предвидима партия и ако кажат, че ще подкрепят няма да променят рязко мнението си“, каза Минчев.

Той добави, че номинацията на Тодор Тагарев за министър на отбраната е отговор към президента и политиката, която водеше служебното правителство към събитията в Украйна и ангажиментите ни към НАТО.

„Коалицията улеснява ГЕРБ и ПП на местните избори, тъй като няма да се налага да търсят  партийни фигури. Ще търсят неутрални кандидати за кмет, но подкрепени от повече хора. Това означава, че ще имат по-голяма свобода при избора“, обясни Любомир Минчев. 


Още от категорията

Президентът дойде в Пловдив на конференция за редките болести

XIV–та Национална конференция, посветена на редките болести и на лекарствата сираци, стартира в Пловдив. Организатор на форума, който се провежда под патронажа на Министерството на здравеопазването, е Институтът по редки болести. Специален гост е държавният глава Румен Радев, който връчи Почетния знак на президента на изявени учени в областта на..

обновено на 29.09.23 в 16:25

Какво е "Живот в зелена среда" и възможен ли е у нас?

Над 30 места в България ще се включат тази година в Европейската нощ на учените - SEARCH 2023.  Инициативата започва днес и ще продължи в събота. Популярна наука ще има в Асеновград, Белоградчик, Бургас, Варна, Долна Митрополия, Казанлък, Пловдив, Русе, София, Троян, с. Черни Осъм, Ямбол, дори в родопската теснолинейка..

публикувано на 29.09.23 в 15:14

Нерегламентираният внос подбива цената на гроздето у нас

Лозарите и производителите на вино очакват помощ от държавата за популяризиране на българското вино и грозде на световните пазари, заяви в предаването "Ден след ден" Марин Калнев, член на Националното сдружение на българските лозари. Той посочи, че държавата трябва да спре нерегламентирания внос на грозде от съседни държави.  "Или ако има..

публикувано на 28.09.23 в 16:16
Николай Василев

Социална политика не трябва да се прави чрез данъчните ставки

„Винаги съм бил за единна ставка по ДДС, която сега е 20%, и да се търсят възможности за нейното общо намаляване на 18 или 19%, което е възможно, вместо постоянно да си играем с отделните сектори с диференцирани ставки“, това заяви в интервю за предаването „Точно днес“ на Радио Пловдив Николай Василев, бивш вицепремиер на България. Той..

публикувано на 28.09.23 в 10:19

Правителството трябваше да реши за ракетите С-300

"Механизмът за поддържане на ракетните комплекси С-300 бе свъзан с участието на руски фирми, което на практика вече е невъзможно". По думите на военния експерт и бивш министър на отбраната Велизар Шаламанов това е валидно и за други оръжейни системи в страната и трябва да се мисли как да бъде намален риска от използването им. Днес Народното..

публикувано на 27.09.23 в 16:49