Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Нужна е промяна на философията на учебните програми

Люба Йорданова от  "Заедно в час" коментира в програма "Ден след ден" резултатите от матурите и нивото на грамотност в училище. 

Знаете PISA, която е един от най-популяните тестове на световно ниво показва, че близо  половината от българските 15 годишни ученици са функционално неграмчотни. Това означава, че могат да четат обаче не могат да разберат смисъла на това, което четат. Не могат да направят взаимовръзки, не могат да разберат  как се взима лекарство, ако прочетат листовката и това е много тревожно. За съжаление и резултатите, които бяха изнесени след  задължителната матура след 12 клас показаха, че и националните изпити показват доста тревожни резултати. 3,93 е средната оценка на учениците тази година. Да, тя е сходна от миналата обаче, е най-ниската за  последните поне 5 години, коментира Йорданова

Според нея ковид пандемията и двете години онлайн учене са оказали отрицателно влияние и върху резултатите от изпитите.

За съжаление не наваксахме по никакъв начин пропуснатото от тези две  години, допълни Йорданова.

Образователните медиатори са изключителен фактор като помощници на учителите на деца, за които българския език не е майчин. Но за ниския среден резултат не може да се търси причината в техния резултат. Матурата е задължителна за всички ученици. Голяма част от тях не завършват дори 12 клас, смята още експертът.

Йорданова смата, че  по-голяма част от учителите се  справят много добре, но някои имат нужда от подкрепа. 

Но учителите сами не могат да носят отговорността на цялата система за резулатитите, допълни Йорданова

Относно идеята за интегриран изпит, които да замени сегашните варианти Йорданова посочи, че има голяма нужда не само от промяна на формата на изпита, а и от промяна на цялата филосовия на учебната програма.

Трябва да разберем какво искаме да постигнем от учениците на всеки етап от образованието. Имаме нужда да знаем какво точно е качествено образование в България и съответно как да променим системата и да помогнем на учителите и учениците.

Цялото интервю е в прикачения звуков файл.


По публикацията работи: Елена Крушкова
Още от категорията

Дойде времето на личностите, а не на партийните идеи

Независимият в момента общински съветник Слави Георгиев ще се бори за пореден мандат, но с листата на ГЕРБ. В интервю за Радио Пловдив той обясни, че е бил поканен в лично качество, като гражданска квота, от кандидата за кмет Костадин Димитров.  Според Георгиев Димитров е доказан администратор с голям опит, с бързи решения на проблемите на хората и..

публикувано на 25.09.23 в 15:50

И на тези избори в Пловдив въпросът е кой отива на балотаж

В Пловдив водещите политически формации играят с най- доброто си в момента, коментира предстоящата битка в местната власт журналистът Антон Баев. Това се отнася и за ГЕРБ - СДС с Костадин Димитров, и за Славчо Атанасов, зад когото се обединиха наколко партии, и за ПП - ДБ и предложеният от тях проф. Ивайло Старибратов. Антон Баев коментира..

публикувано на 25.09.23 в 15:38
Димитър Аврамов

Кандидатите, които се явяват за пореден път, печелят подкрепа

Плавно навлизаме в дните с политика, обещания и застраховки - кой какво ще направи за нас, избирателите. Пловдив обичайно привлича много кандидати да управляват града, десетки и този път ще са тези, които ще се запишат, а малцина от тях ще разпознаваме. На 25 септември, ден преди ОИК да спре да събира желаещите да участват в местните избори на 29..

публикувано на 25.09.23 в 09:55

Основен проблем на Пловдив е презастрояването

Листата до 51-во място е пълна с хора с каузи, успели в своя професионален и житейски път и имат искреното желание да променят града , каза в предаването "Точно днес" на Радио Пловдив водачът на градската листа на Продължаваме промяната - Демократична България Веселина Александрова . В листатата остават досегашните общински съветници Веселка..

публикувано на 25.09.23 в 09:18

Безплатни прегледи за туберкулоза в Пловдив

Безплатни прегледи и изследвания за туберкулоза ще се проведат в отделението по фтизиатрия на УМБАЛ „Свети Георги“ в Пловдив по време на седмицата на отворените врати" е от 25 до 29 септември.  “ Прегледите са важни, защото освен туберкулоза се открива и Латентна туберкулозна инфекция. При нея при наличието на съвременните..

публикувано на 25.09.23 в 07:14