Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Целта на мнозинството да го има, крие своите рискове

"Прекъсването на лятната ваканция от българските депутати, за да гласуват промените в НК, е отговор на обществения натиск и повод да се замислим, че законодателните действия трябва да се случват, когато им е времето. Дано това да е последният случай, когато законодателите действат след обществения натиск, а не - за да го изпреварят". Това заяви политологът и университетски преподавател Страхил Делийски.

По повод наложеното вето от президента Румен Радев на Закона за съдебната власт той подчерта, че българският институционален дизайн е такъв, че предполага напрежение между изпълнителната власт и Президенството и че практиката  е показала, че досега е нямало президент, който да не е влязъл в конфликт с изпълнителната власт и че такава е заложената институционална рамка в отношенията. Към случая в настоящия контекст той добави и  ниското доверие в институциите, поляризираното българско общество и ниската представителност на изпълнителната власт в момента, въпреки голямото мнозинство на изпълнителната власт в НС. 

Делийски отхвърли вероятността президентското  вето да е наложено, заради орязаните му правомощия. "Ако беше в началатото на първия мандат, можехме да предпоставим такава мотивация, но точно сега, когато той няма да е повече президент, и въпреки че реакцията му е остра, трудно мога да открия някакъв личен интерес в нея".

Той бе категоричен, че президентът невинаги намира точния тон за изразяване на позициите си, но подчертта, че по отношение на емоционалния регистър в тона, ние вече сме постигнали такова ниво на противопоставяне в публичното си говорене, че този тон е последното нещо, с което се съобразяват участниците в разговора. Този тон е нарушен от всички.

"Резултатът от местните избори ще бъде повод за преразглеждане на отношенията в управляващата коалиция. Ако тежестта на отделните участници в нея бъде верифицирана по начин, който дава основания на ГЕРБ да каже, че има много по-голяма тежест в обществото и затова трябва да се помисли за друг формат, изборите със сигурност ще послужат като отправна точка за динамиката в отношенията в Коалицията."

Управляващото мнозинство е много специфично и то се крепи на усещането, че неговата цел е просто да го има. "Така решиха и тази цел има своите рискове", подчерта още Делийски.

На въпрос защо в големи градове на страната основните политически сили не бързат да обявят кандидатите си за кметове, Делийски предположи, че сложните отношения между партиите предполагат да се пипа по-внимателно с процедурата по номинациите. Той отрече късното обявяване на кандидатите да е проблем за местните избори, но заяви, че конфигурацията в изпълнителната власт кара участниците в местния вот да бъдат по-внимателни.

"Надявам се поне тези местни избори да бъдат използвани от папртиите за повишаване демократичната легитимност на изборите и те да си дадат сметка, че основното им задължение е да осъществяват връзката между гражданското общество и политическата система. Състоянието на политическите партии в България е изключително тревожно и това ниско доверие към тях няма как да не се отрази на усещането за нормалното  функциониране на либералната демокрация като цяло".

Интервю - звуковия файл: 

По публикацията работи: Веселина Пеева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Парламентът трябва да отхвърли ветото на президента върху ГПК

Правната парламентарна комисия обсъжда днес ветото на президента върху промените в Гражданския процесуален кодекс. С тях се въвеждат нови правила за определяне на особени представители и техните възнаграждения и за възраженията за прекомерност за разноските за адвокат. Народното събрание иззе от съда правомощието по определяне на..

публикувано на 24.09.24 в 15:40

Най-важното е да съставим редовно правителство

"Чувствам се много заредена, както аз, така и моите колеги в Пловдив-област и в Кърджали. През изминалата седмица направих обиколки в почти всичките 17 общини, за да разговарям с актива на Пловдив-област. Хората имат известни притеснения, че това са седмите поредни избори и е изключително трудно да обясняваш на избирателите защо толкова време не можем..

публикувано на 24.09.24 в 10:47

Не искайте по-малка, а по-работеща администрация

„Изкуството е онова нещо, което ни кара да забравим неволите в нормалния живот и ни връща отново мечтите“, каза  служебният министър на културата Найден Тодоров. По думите му, независимо от това, че средствата за култура в България, които държавата отделя в момента са едва около 0,5%, не те правят изкуството. „Парите подпомагат..

публикувано на 24.09.24 в 10:04

Изборът сега е между тоталния разпад и политическия разум

Водачът на градската и на областната листа на ИТН за Пловдив Станислав Балабанов днес ги регистрира в Районните избирателни комисии. След него в листата за Пловдив - град се нареждат Танер Тюркуглу, който е народен представител в сегашния парламент, Йордан Василев, Димитър Стефонов и Ради Минчев.  В областта втори е Лъчезар Бакърджиев,  Радослав..

публикувано на 23.09.24 в 12:47

Влизам в кампанията, за да си върне ГЕРБ лидерството в Смолян

Кметът на Смолян Николай Мелемов е сред тримата действащи кметове на ГЕРБ, които ще поведедт листи за народни представители в поредните предсрочни избори на 27 октомври. Съз задачата да доведат повече избиратели са кметът на Бургас Димитър Николов и на Стара Загора Живко Тодоров. В интервю за Радио Пловдив Мелемов уточни, че не се ласкае от решението..

публикувано на 23.09.24 в 10:37