Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Целта на мнозинството да го има, крие своите рискове

"Прекъсването на лятната ваканция от българските депутати, за да гласуват промените в НК, е отговор на обществения натиск и повод да се замислим, че законодателните действия трябва да се случват, когато им е времето. Дано това да е последният случай, когато законодателите действат след обществения натиск, а не - за да го изпреварят". Това заяви политологът и университетски преподавател Страхил Делийски.

По повод наложеното вето от президента Румен Радев на Закона за съдебната власт той подчерта, че българският институционален дизайн е такъв, че предполага напрежение между изпълнителната власт и Президенството и че практиката  е показала, че досега е нямало президент, който да не е влязъл в конфликт с изпълнителната власт и че такава е заложената институционална рамка в отношенията. Към случая в настоящия контекст той добави и  ниското доверие в институциите, поляризираното българско общество и ниската представителност на изпълнителната власт в момента, въпреки голямото мнозинство на изпълнителната власт в НС. 

Делийски отхвърли вероятността президентското  вето да е наложено, заради орязаните му правомощия. "Ако беше в началатото на първия мандат, можехме да предпоставим такава мотивация, но точно сега, когато той няма да е повече президент, и въпреки че реакцията му е остра, трудно мога да открия някакъв личен интерес в нея".

Той бе категоричен, че президентът невинаги намира точния тон за изразяване на позициите си, но подчертта, че по отношение на емоционалния регистър в тона, ние вече сме постигнали такова ниво на противопоставяне в публичното си говорене, че този тон е последното нещо, с което се съобразяват участниците в разговора. Този тон е нарушен от всички.

"Резултатът от местните избори ще бъде повод за преразглеждане на отношенията в управляващата коалиция. Ако тежестта на отделните участници в нея бъде верифицирана по начин, който дава основания на ГЕРБ да каже, че има много по-голяма тежест в обществото и затова трябва да се помисли за друг формат, изборите със сигурност ще послужат като отправна точка за динамиката в отношенията в Коалицията."

Управляващото мнозинство е много специфично и то се крепи на усещането, че неговата цел е просто да го има. "Така решиха и тази цел има своите рискове", подчерта още Делийски.

На въпрос защо в големи градове на страната основните политически сили не бързат да обявят кандидатите си за кметове, Делийски предположи, че сложните отношения между партиите предполагат да се пипа по-внимателно с процедурата по номинациите. Той отрече късното обявяване на кандидатите да е проблем за местните избори, но заяви, че конфигурацията в изпълнителната власт кара участниците в местния вот да бъдат по-внимателни.

"Надявам се поне тези местни избори да бъдат използвани от папртиите за повишаване демократичната легитимност на изборите и те да си дадат сметка, че основното им задължение е да осъществяват връзката между гражданското общество и политическата система. Състоянието на политическите партии в България е изключително тревожно и това ниско доверие към тях няма как да не се отрази на усещането за нормалното  функциониране на либералната демокрация като цяло".

Интервю - звуковия файл: 

По публикацията работи: Веселина Пеева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Стефка Тотева в "Добро утро,ден!"

В рубриката „Добро утро, ден!“ тази седмица ни гостува поетесата и журналист Стефка Тотева. Повече от 29 години тя е била част от екипа на Радио Пловдив, водещ на сутрешния блок, съдебен и криминален репортер.   Стефка е автор на четири поетични книги, а неотдавна представи и петата си книга „Криминалтанго“ с репортерски разкази, изповеди и истории...

обновено на 15.06.24 в 08:07

Скептичен съм за пълен мандат на новото НС

„ За мен лично ниската избирателна активност е един протестен вот на избирателя срещу цялата политическа класа, като с негласуването голяма част от избирателите са решили да покажат, че политиците непременно трябва да променят курса, поет досега, и да отговорят на техните очаквания“ – заяви в интервю за Радио Пловдив Орлин Колев, д-р по..

публикувано на 14.06.24 в 16:16

ГЕРБ и ДПС са принудени да работят заедно на светло

Не мисля, че ГЕРБ и ДПС някога са били поканени да участват във властта толкова открито и лесно. Те са много стари  партньори, но цялото сътрудничество между тях  винаги било скрито. Сега  са принудени да го покажат на светло и да си работят заедно открито. Затова през цялото време се говори за експертно правителство, програмно и..

публикувано на 14.06.24 в 16:15

ГЕРБ постигна значителен изборен успех в Пловдив

Лидерът на ГЕРБ в Пловдив Костадин Димитров, който е и кмет на града, заяви, че партията в града е постигнала значителен успех на изборите за европейски и национален парламент на 9 юни.  Той подчерта, че ГЕРБ-СДС ще имат четирима депутати от Пловдив в 50-то Народно събрание, за разлика от предходните два парламента, когато те бяха по..

публикувано на 14.06.24 в 15:47

"Възраждане" е стабилна, новите проекти ще са краткотрайни

Във време на политическа нестабилност „Възраждане“ е единствената партия, която е изключително устойчива и запазва гласовете си, като дори разширява своето ядро. Това заяви депутатът Ангел Георгиев на първата политическа пресконференция след извънредните парламентарни избори, като подчерта, че всички останали партии отчитат голям срив,..

публикувано на 14.06.24 в 14:31