Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Да въведем предмет "себепознание" в училище

„Тялото винаги следва душата. За да може тялото да извърши някакъв акт, преди това в душата трябва да има неща, които не са подредени по здравословния начин. Идеята за генералната превенция и за профилактика на психичното здраве трябва да бъде наложена, защото после може да има терапия, но винаги е по-добре да предотвратим.“ Това заяви психотерапевтът Мадлен Алгафари.

Тя припомни, че съществува и поговорка, която е по-стара от всички психотерапевтични науки, че лоша рана заздравява, но лоша дума не се забравя. „Изобщо нямаше да има професия психотерапевти, ако тези рани в душата не бяха нанесени“.

Със сигурност, наказанието е инструмент за постигане на промяна в съзнанието на насилниците, но  то е последната мярка. Трябва да се говори най-вече за просвета още от малки – какво е правилно, какви родители да бъдем, какво е грешно, какво разболява.

 Необходимо е да се говори за генерално променяне на себесъзнанието и затова терапевтите тръбят, че основната ни диагноза е неосъзнатостта. Всеобщото образоване в ранното детство като подход при родителите, би профилактирало по-късни прояви.

По думите на Алгафари, необходимо е да бъде извършена много предварителна работа, още преди да има проблем, за да може почвата, на която впоследствие би поникнал един проблем, да не му позволи това. Превенция е необходима и в медицината, и в психотерапията, и в  ограмотяването ни, по отношение на важните за живота неща. А това става с просвета на тези, на които им предстои да станат родители.

Мадлен Алгафари бе категорична, че работейки „с вътрешния свят“, знае, че преди случващото се да „излезе навън“, първо се е случило във вътрешния свят.

„Много пъти съм говорила как трябва да се въведе предмет себепознание в училище, защото, ако имаме яснота за себе си, ще бъдем и по-добри хора. А отвътре се вижда, че има повишени нива на тревожност, на стрес, затова има и лавина от хора, които искат да ходят на психотерапия, да изучават психология. Расте броят на хората, които искат да израстнат духовно“.

Като аргумент, тя заяви, че тръгването на терапия не означава, че искаш само да излекуваш нещо, а да станеш по-зрял, по-цялостен, по-щастлив, да си отвориш очите за истината, защото в матрицата има много неверни неща.

Алгафари бе категорична, че идва ново поколение родители, които четат, които искат да са здрави, които ходят на терапия и са много по-осъзнати.

„Да кажем и конкретните неща – има здравословен начин да бъдем агресивни.  Той казва истината, но не наранява. Конкретните неща, които се променят в разбирането им, ще променят и човечеството“.

Промяната в съзнанието обаче не може да се случи с вълшебна пръчка. Психологическите корени на бъдещото евентуално насилие се крият още в първите години, когато детето прохожда, подчерта Алгафари.

„Свръхгрижовната майка – орлица например, е агресор и това води впоследствие до нездрави прояви на агресия. Има стереотипи, които трябва да бъдат преобърнати.“

Тя бе категорична, че насилието съществува в много измерения на битието и винаги е реакция. Хората не се раждат агресивни.

„Агресията може да бъде нещо много положително. Раждането на дете например е агресия, поникването на пъпката - също. Въпросът обаче е как да тръгнем към другия – с добронамерено отношение, но отстоявайки се“.

Цялото интервю – звуковия файл:


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Плащането през клинични пътеки ощетява пациентите

За ескалиращ проблем при пациенти с урологични онкологични заболявания, който им причинява трайна инвалидизация съобщи на пресконференция проф. д-р Димитър Шишков в Клиниката по урология в УМБАЛ "Пловдив“. По думите му  болни с рак, при които е можело да  бъде направена операция със смяна на пикочния мехур, са лишени от шанса да бъдат лекувани..

публикувано на 09.07.24 в 13:20
Светлин Тачев

Доган държи Пеевски в шах и го кара да се чуди какво става

Юли е времето за поредните опити за ново управление. За политическите вероятности да имаме кабинет, за ДПС и кризите по оста Пеевски - депутати - Доган, говорим с политолога д-р  Светлин Тачев  от "Галъп интернешънъл болкан". Д-р Тачев каза, че изглежда много трудно формирането на кабинет, с втори мандат почти невъзможно, остава надеждата за..

публикувано на 09.07.24 в 08:53

Президентът ще връчи втория мандат в разумни срокове

Президентът ще връчи втория проучвателен мандат за съставяне на правителство в разумни срокове. Ако има удължаване на сроковете за насрочване на евентуални предсрочни парламентарни избори, то по-скоро ще стане с третия мандат. Тази теза защити конституционалиста доц. Христо Паунов, който е и преподавател в ПУ "Паисий Хилендарски". Той обясни,..

публикувано на 08.07.24 в 11:39

Кризата в политиката гони инвестициите към съседни страни

Политическата нестабилност у нас пряко влияе на икономиката на България, която през последните години се забавя значително, заради намалените инвестиции и неусвояването на средствата по Плана за устойчивост и възстановяване и по европейските програми.  Това коментира Добрин Иванов, изпълнителен директор на Асоциацията на индустриалния капитал..

публикувано на 08.07.24 в 11:10

Властта в РСМ обслужва сръбски и унгарски интереси

Новата власт в Северна Македония, която е белязана от македонизма, обслужва чужди интереси. Тя е в услуга на оста Белград – Скопие – Атина, а от скоро имаме и нов компонент Будапеща. Това коментира журналистът и ръководител на агенция БГНЕС Любчо Нешков по повод сигналите, които дава премиерът Християн Мицкоски и неговия кабинет по отношение..

публикувано на 08.07.24 в 10:36