Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Безценни реликви пази музеят на Бачковския манастир

Древни и много ценни реликви се съхраняват в музея на Бачковския манастир "Успение Богородично". Сред шедьоврите на ювелирното изкуство е дарохранителница, която е сред малкото подобни в православния свят, разказа в програма "Точно днес" уредникът на музея Стамен Пепелишев.

По думите му музеят на Бачковския манастир е създаден през 30-те години на миналия век, когато по-старите и ценни манастирски икони, утвари, одежди и други принадлежности, неизползвани повече в богуслужението, са събрани в колекция, положила основите на настоящия манастирски музей. 

От 2007г. сбирката е подредена в нови помещения в Южния двор специално пригодени за целта. Миналата година е открита и иконната зала. Забележителни са сбирките от покритите с миниатюрна дърворезба кръстове, наборите за причастие,майсторски живописваните и богато обковани икони, сбирката от народни накити.

Около 30 икони, част от 500-те безценни образци, са изложени, другите се съхраняват в манастира. Централното място е за дарохранителницата, която е много красива и стара - от 1637 година. Изработената е от майстор Замфир - има надпис, който говори, че вероятно е дарение. Изработена е на сребърна основа, покрита с клетъчен емайл и позлата с полускъпоценни камъни на върха на кръста, обяснява Пепелишев.

Той допълни, че има много стари икони - от 16 век е запазен апостолски фриз - част от стария иконостас. Според него изключително интересна е и една икона, за която се предполага, че е от остров Крит. 

Иконата е интересна като художествено композиционно  решение, защото не се вписва в православния канон. Избразява смърта на Свети Кирик и Юлита - разработена е в традицията на венецианската възрожденска живопис - има переспектива, спирална завитос на фигурите. Има една друга, която възпроизвежда икона от Кипър - от манастира Кикос, където  имат една чудотворна икона, която е много почитана и пазена. Интересна е, защото Исус е изрисуван от дясната страна на Богородица и той има особена раздвиженост, допълни уредникът.

Според него особен център на манастирския духовен живот е поклонението и почитта към Бачковската чудотворна икона на Пресвета Богородица. Иконата е на територията на манастира най-вероятно от времето на неговото основаване и винаги е оставала център на вниманието на монаси, вярващи и посетители.

Стамен Пепелишев разказва, че отстрани на образа на св.Богородица, може да се разчете надписът „влахерниотиса”, което говори, че тя повтаря живописния тип или пък е копие на прочутата Влахернска св.Богородица – покровителка на Константинопол. Бидейки покровител на града срещу различните врагове и военни набези, не би било учудващо, ако основателят Григорий Бакуриани, сам воин, е поискал и централната икона в основания от него манастир да възпроизвежда споменатия първообраз. 

Двете части на разказа на уредника на музея са в прикачените звукови файлове.

По публикацията работи: Елена Крушкова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Три учителки получиха наградата "Стоян Михайловски"

Осем учители от цялата страна получиха тази година наградата "Стоян Михайловски", учредена от с индикат "Образование" към КТ "Подкрепа".  Тя се дава  за особени заслуги в областта на просветното, културното и синдикалното дело, изразявайки почит към името на създателя на химна "Върви, народе възродени".  Три от отличените учители са от..

публикувано на 10.05.24 в 14:20

Камери в 69 училища в Пловдив и областта ще следят ДЗИ

За първи път през тази година ще има възможност да се повиши оценката от проведен ДЗИ. Това стана след промени в Закона за училищното и предучилищното образование. Тези изпити са важни за кандидатстване във вуз, но на тях могат да се явят само тези зрелостници, които в предишна година са положили успешен ДЗИ.  Двама зрелостници от Пловдив,..

публикувано на 10.05.24 в 12:09
 Ива Лазарова

Има предпоставки за гладкото протичане на изборите 2 в 1

„Има редица предпоставки за гладкото протичане на организацията на предстоящите избори. Трябва да отбележим, че в сегашния състав ЦИК организира избори вече 6 пъти, четири от тях за НС, президентски и местен вот. Организира и две кампании едновременно. Такъв случай имахме през номеври 2021 година“, това заяви в интервю за педаването „Точно..

публикувано на 10.05.24 в 10:11

Имунизационното покритие срещу коклюш е много високо

"Имунизационното покритие срещу коклюш в България е много високо и сме на едни от най-високите нива в Европа", каза д-р Костадин Сотиров, председател на Сдружението на общопрактикуващите лекари в Пловдив. По думите му, процентът ваксинирани е измамно да се изчислява, тъй като се изчислява брой имунизирани върху брой подлежащи на имунизация. "А..

обновено на 10.05.24 в 09:38

След вота 2 в 1 Скопие поставя във фокуса евроинтеграцията

След вота 2 в 1 за президентски и парламентарни избор в Северна Македония Скопие поставя във фокуса как ще продължи процесът на евроинтеграция. Това коментира Георги Марков, специален пратеник на БНР в Скопие. Той прогнозира, че Християн Мицкоски, чиято партия ВМРО-ДПМНЕ постигна победа на парламентарните избори, вероятно ще търси..

публикувано на 09.05.24 в 15:00