Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Надяваме се, че МОН ще чуе експертния глас на синдикатите

Юлиан Петров - предс. на Синдикат "образование", КТ "Подкрепа"

Новата учебна година и новите идеи на просветното ведомство коментира в програма "Точно днес"  Юлиян Петров, председател на СО в КТ "Подкрепа".

По думите му все още се обсъждат предложенията  на просветното министерствоу сред които е нов календар и по-малко оценки. 

"В момента се обсъжда наредбата, в която има коментар на лимитиране както на задачите за самостоятелни упражнения, така и броя на оценките по няколко предмети, но това все още е национално обсъждане и все още не сме стигнали до консенсус в тая посока, обясни Петров

Според него, когато искаме да направим една реформа, ако в частност погледнем към учебното съдържание, тя със сигурност е свързана с поне с 10 компонента, които трябва да променим.  

"Но пък учебното съдържание само по себе си пак няма да промени цялата ситуация. Трябва да погледнем към учебниците, към учебните програми и куп други неща, които да повлияват на това да се промени естетиката на българснкото образование. Някак да направим така, че да намалим обема знания за сметка на продукта създаден от ученика, за сметка на функционалната грамотност, както я дефинират от европейските класации, в които пък не сме чак на толкова добри нива", поясни експерът.

Той допълни, че се коментира дали е добре да намалим наторването на учениците извън училище от една страна на база на това те да повишат своите резултати на матури, външни оценявания и срочни и годишни  оценки. 

"Това да се случи на първо място трябва да освободим място. Да намалим обема информация, а тази която остане -учебна информация, тя вече да допълни усвояването в клас. Някак настроението на българското общество е, че ако има целедневно обучение или организация на учебния процес, следобед ще се пишат домашни. Това също не е добре. Това не е европейската практика. Дори в клас трябва да се усвои на 80 %,90% това, което се преподава, а следобед децата да се занимават по интереси", смята Петров.

Той изрази надежда, че дискусиите ще продължат като МОН ще се вслушат и в експертния глас на  синдикатите. Очакванията му са за  нормален старт на новата учебна година

Според него годината започва с добра новина за повишаване на учителските заплати през септември със задна дата. Има малко повече пари за образование в абсоютен размер, но лоша новина е че парите от БВП намаляват за първи път от няколко години. Това ще попречи на някои добри инициативи и политики, които зависят от финансиране. Той посочи, че е добре все пак, че полиците демонстрираха, че образованието е приоритет.

"Ние сме оптимисти, но няма да спрем да повтаряме че искаме 6% от БВП и всяка една образователна инситуция да има своята автономия както са вузовете", заключи синдикалистът.

Цялото интервю може да чуете в прикачения звуков файл.

По публикацията работи: Елена Крушкова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Община Пазарджик се сдоби с още дългове

Община Пазарджик е получила иск за 5 млн. 780 хил. лева от Арбитражен съд заради неплатени фактури към оператора за депониране на отпадъци за времето от юли до ноември 2023 година. Това съобщи на извънредна пресконференция кметът на Пазаржик Петър Куленски.  Той обясни, че претендираната неустойка за просрочие е по анекс към договор от..

публикувано на 12.07.24 в 15:10

Сим Алексиев в "Добро утро, ден!"

Тази седмица в рубриката „Добро утро, ден“  ни гостува  галеристът и съсобственик на галерия „Възраждане“ Сим Алексиев.  Роден е в София, но със семейството си идва да живее в Пловдив  още в ранна детска възраст.  Сим Алексиев пише и поезия. Неговата дебютна книга „Градът -  градя и руша“ излезе през 2006 г., но с писане се занимава от 10..

обновено на 12.07.24 в 14:51

Код "жега". Как да се предпазим?

За първи път за  тази година обявиха оранжев код за опасни  горещини. Предупреждението е от Националния институт по  метеорология и хидрология  и е в сила за цялата страна. В Пловдив температурата ще е 38 градуса.  Прогнозата на синоптиците е, че температурите у нас ще продължават да се повишават и през следващата седмица. Очкванията..

публикувано на 12.07.24 в 12:57

Делян Пеевски и Ахмед Доган са от едно и също котило

"Йордан Цонев, който се вижда като най-близкия човек на Делян Пеевски в момента, каза по една от националните медии голяма лъжа - че е бил 25 години в ДПС с Доган. Въпреки че е финансист, той явно може да смята само пари, защото, ако върнем назад времето с 25 години, ще се видим в 1999 г. Тогава той заедно с мен беше в парламентарната група на СДС в..

публикувано на 12.07.24 в 11:51

"Флирт" идва, потърсете лекар при неразположение

В България няма данни  за регистрирани случаи на новия щам „Флирт“. Подвариантът FLIRT на коронавируса обаче все по-активно настъпва в Гърция и е въпрос на време да стигне и до нас. За превенцията, симптомите и мерките свързани със заболяването, коментар на  д-р Христиана Бацелова – епидемиолог и преподавател в Медицински университет Пловдив:..

публикувано на 12.07.24 в 10:12