Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Търговската и Гимназията по битова техника с обновени сгради

Снимка: БГНЕС

Националната търговска гимназия и Професионалната гимназия по битова техника откриват новата учебна година след ремонти по ОП „Региони в растеж“. Близо година учениците им учеха в други учебни заведения в Пловдив, но от днес влизат в санирани сгради, подменени отоплителни, ВиК и електро- инсталации, ремонт на спортни площадки, прилежащи дворни пространства. С изпълнението на проекта са създадени условия за достъп на хора с увреждания. Това съобщиха за програма "Точно днес" директорите на двете училища и споделиха своите очаквания за новата учебна година

 Директорът  на Търговската гимназия Веселка Цекова съобщи, че след осемгодишно чакане най-после ремонът се е случил, а през изминалите месеци благодарение на добрата организация над 1000 ученици и педагогическия състав са били приютени от двете тракийски училища – СУ „Софроний Врачански“ и СУ „Св. Седмочисленици“.


Професионална гимназия по битова техника също посреща учениците си с изцяло ремонтирана централната сграда и  учебни работилници, нови спортни площадки и ново осветление на двора. Според директора Гергана Георгиева главната цел на проекта е създаване на условия за модерни образователни услуги чрез цялостно обновяване на образователната инфраструктура на училището. 

" Училището ни започва своята 60-та годишнина. Това е 60-ят 15 септември, който посрещаме с обновена сграда, работилници и училищен двор", допълни Георгиева. Тя уточни, че  621 ученици ще изпълнят отново училщния двор и класните стаи.

С изпълнението на договора в сградата са създадени условия за достъп на хора с увреждания като е изградена рампа, а на 1-вия , 2-рия и 3-тия етаж са адаптирани по един санитарен възел.


Стойност на проекта е 1 123 937 лв. Финансиране от ЕС - ЕФРР - 664 076 лв, национално съфинансиране- 117 190 лв. и собствено финансиране от бюджета на МОН- 342 671 лв.

Интервютата с директорите на двете гимназии може да чуете от прикачените файлове.
По публикацията работи: Елена Крушкова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Община Пазарджик се сдоби с още дългове

Община Пазарджик е получила иск за 5 млн. 780 хил. лева от Арбитражен съд заради неплатени фактури към оператора за депониране на отпадъци за времето от юли до ноември 2023 година. Това съобщи на извънредна пресконференция кметът на Пазаржик Петър Куленски.  Той обясни, че претендираната неустойка за просрочие е по анекс към договор от..

публикувано на 12.07.24 в 15:10

Сим Алексиев в "Добро утро, ден!"

Тази седмица в рубриката „Добро утро, ден“  ни гостува  галеристът и съсобственик на галерия „Възраждане“ Сим Алексиев.  Роден е в София, но със семейството си идва да живее в Пловдив  още в ранна детска възраст.  Сим Алексиев пише и поезия. Неговата дебютна книга „Градът -  градя и руша“ излезе през 2006 г., но с писане се занимава от 10..

обновено на 12.07.24 в 14:51

Код "жега". Как да се предпазим?

За първи път за  тази година обявиха оранжев код за опасни  горещини. Предупреждението е от Националния институт по  метеорология и хидрология  и е в сила за цялата страна. В Пловдив температурата ще е 38 градуса.  Прогнозата на синоптиците е, че температурите у нас ще продължават да се повишават и през следващата седмица. Очкванията..

публикувано на 12.07.24 в 12:57

Делян Пеевски и Ахмед Доган са от едно и също котило

"Йордан Цонев, който се вижда като най-близкия човек на Делян Пеевски в момента, каза по една от националните медии голяма лъжа - че е бил 25 години в ДПС с Доган. Въпреки че е финансист, той явно може да смята само пари, защото, ако върнем назад времето с 25 години, ще се видим в 1999 г. Тогава той заедно с мен беше в парламентарната група на СДС в..

публикувано на 12.07.24 в 11:51

"Флирт" идва, потърсете лекар при неразположение

В България няма данни  за регистрирани случаи на новия щам „Флирт“. Подвариантът FLIRT на коронавируса обаче все по-активно настъпва в Гърция и е въпрос на време да стигне и до нас. За превенцията, симптомите и мерките свързани със заболяването, коментар на  д-р Христиана Бацелова – епидемиолог и преподавател в Медицински университет Пловдив:..

публикувано на 12.07.24 в 10:12