Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Представиха носителите на Националната стипендия КЦМ

Холдинг КЦМ 2000 подпомага успешни студенти за пета поредна година

За пети път една от най-големите индустриални компании в България ХОЛДИНГ КЦМ 2000  представи студентите, които спечелиха „Национална стипендия КЦМ“ за учебната 2023/24 година. Седемте талантливи младежи са от различни учебни заведения в страната и учат в различни специалности. Те са победители в конкурса за есе на КЦМ на тема „Металите и горивото на бъдещето“ и „Рудните полезни изкопаеми и развитието на човешката цивилизация“.

На официална церемония по подписването на договорите за стипендиите младите хора бяха приветствани от главния изпълнителен директор на холдинга инж. Румен Цонев.

„Ние наистина сме убедени, че на младите хора трябва да им помогнем да учат повече, да се развиват, защото така те ще получат удовлетворение от всичко, което правят, тъй като знанието е най-голямото удовлетворение, което можем да изпитаме. А че България има нужда от знаещи хора, това е безспорно. Вървете напред, убедени сме, че ще бъдете успешни“, обърна се към стипендиантите инж. Цонев.

Носителите на тазгодишните стипендии учат в много различни специалности от икономика и стопанско управление, до химия, биохимия, информатика и машинно инженерство.

Владимира Димитрова е пловдивчанка и е завършила Търговската гимназия. Тя следва Бизнес икономика в УНСС в столицата и е в четвърти курс. Смята да инвестира стипендията в обучението си. Четвъртокурсничката вече е била на стаж в отдел „Човешки ресурси“ в КЦМ и обмисля възможностите да работи в компанията.


Станислава Василева е второкурсничка в Химикотехнологичния университет в София и учи химично инженерство. Момичето също иска да вложи средствата в образованието си.

Християна Канзова е бакалавър от Химикотехнологичния университет в столицата. Тя ще следва магистърската програма Биомедицинско инженерство, но в същото време работи като биолог в Института по невробиология към БАН. Тя ще вложи стипендията на КЦМ в бъдещото си развитие, тъй като смята, че нищо не приключва със завършването на университета.  

На церемонията присъстваха също Дария Василева от Университета по национално и световно стопанство, която учи „Анализ на бизнес данни със специализиран софтуер“ и студентът от Техническия университет Калоян Димитров, който е в специалността „Стопанска информатика“ и също е бил стажант в КЦМ. 


Важен критерий за спечелване на тазгодишната стипендия бяха успешно положените изпити от предходната учебна година с успех не по-нисък от много добър 4,50. А конкуренцията между кандидатите е била изключително силна, обясниха от ръководството на ХОЛДИНГ КЦМ 2000. Оттам припомниха, че Стипендия КЦМ е учредена през 2019 година и оттогава досега са подкрепени близо 40 студенти. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Икономическият оптимизъм за България се отлага с две години

При годишна инфлация от 3% очевидно не можем да кандидатстваме нито тази, нито слдеващата година за еврозоната, а след скандалите в управлението мисля, че и Шенген трябва да го забравим, така че п редлагам да отложим големия оптимизъм за България за 2026- 2027 година. Това сочи анализ на макроикономиста рпоф. Боян Дуранкев, направен в предаването..

публикувано на 30.04.24 в 16:19
Тома Белев

По корупционната магистрала се движат партиите на статуквото

Корупционна магистрала и бърза "зелена" писта за големи инвестиционни проекти, които ще се оценяват в двойно по-кратки срокове или ще се приемат чрез мълчаливо съгласие. Целта – да се улеснят фирми от партийните обръчи в усвояването на средства.  Това е едната гледна точка към определяните като скандални промени в Закона за насърчаване на..

публикувано на 30.04.24 в 16:16

Броят на бежанците от Украйна у нас е като в началото на войната

Броят на украинските бежанци, които пристигат в Пловдив, бягайки от войната в Украйна, в момента е същият, както от началото на конфликта. Всеки ден от 3 до 5 семейства идват в нашия хуманитарен център само с един куфар и дете в ръце, обясни за програма "Точно днес" Наталия Елис, председател на фондация  „Юкрейн Съпорт енд Реноватион“. Според нея..

публикувано на 30.04.24 в 10:22

Подготовката за изборите 2 в 1 в Пазарджик върви добре

Подготовката за предстоящите избори за европарламента и за народни представители за 50-то НС у нас върви нормално. Формирани са всички секции на територията на Пазарджик, като те общо са 350, без секциите в специализираните учреждения и подвижните СИК. Това съобщи в предаването "Точно днес" Антони Върбев , председател на 13-та РИК Пазарджик.  Вече..

публикувано на 30.04.24 в 10:22

Твърдите електорати ще изнесат битката на предстоящия вот

Разочарованието на българите от политическите събития през последните месеци, се оказва определящо за начина, по който сега те гледат на политическата ситуация у нас.  Това сочат данните от национално представително изследване на социологическа агенция Екзакта, проведено в периода от 11 до 18 април чрез пряко интервю „лице в лице” сред 1020..

обновено на 30.04.24 в 09:44