Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Пчеларският сектор е в дълбока криза

"Проблемите в нашия сектор са изключително големи. Ние подкрепяме националния земеделски протест, тъй като много години те бяха неглижирани. Има забавяне на кризисните мерки за сектора, забавяне на откриването и на прием за интервенциите и не на последно място - несформиране на т.н. Съвет по пчеларство, който трябва да се сформира към МЗХ, съгласно член 5 от Закона за пчеларството". Това заяви  Любомир Герев - заместник-председател на пчеларското дружество "Акация 1899". 

По думите му, протестът, който пчеларите организират на 20-ти септември пред земеделското министерство, е мотивиран от дълбоката криза, в която е изпаднал секторът.  "В момента изкупните цени на продукта варират на едро между 3.60 и 3.80 лв. Секторът никога не е бил субсидиран, но неколкократно са получавани помощи във връзка с лошите метеорологични условия - по 4,5 лв на кошер, като последния път са отпуснати по 10 лв., но тези средства са крайно недостатъчни".
Герев заяви още, че през последните години секторът отчита много загуби от различни болести по пчелите и от нерегламентирани пръскания, което отблъсква младите хора от сектора. "При положение, че захарта на едро е 2.30, да се продава и изкупува пчелен мед   на 3.60, 3.80, е меко казано смешно".
Герев подчерта, че не продава пчелен мед на едро, но в сектора има колеги, които имат стотици и хиляди кошери и нямат свободни средства да оперират в такава обстановка, като са принудени да продават. Продават се и десетки пчелини, а собствениците им се отказват от професията.
Той бе категоричен, че за да има икономическа изгода от професията, цената на меда трябва да бъде над 7.50 - 8 лева и всякаква икономическа логика говори за това. 
"Украинският внос влияе неблагоприятно върху ниската цена. Но освен от Украйна, България внася мед и от Китай и от други страни, но в други количества. Нашето годишно производство е между 8 000 до 12 000 тона, като през последните години метеорологичните условия са неблагоприятни, заради многото валежи, но изключително лошо въздействие върху сектора оказва вносът на мед".
Герев изказа подозрение, че  украински и български мед се смесват и се предлагат за български продукт. "Да не забравяме, че това е един от най-фалшифицираните продукти, затова съветвам потребителите да разчитат на проверени и доказали се като качество на продукта пчелари".
Той бе категоричен, че пчеларството е необходимо, заради опрашването, без което  няма да има нито ягоди, нито боровинки и т.н.
Интервюто - звуковия файл:

По публикацията работи: Веселина Пеева
Още от категорията
Антон Иванов

Неизбежността изкара енергетиците на улицата

Продължават блокадите на миньори и енергетици на ключови пътни артерии в страната - на магистрала "Тракия" при Стара Загора, на магистрала "Струма" край Дупница, Проходът на Републиката и международният път Русе-Свиленград при Гълъбово. Според Деян Денев от Радио Стара Загора протестиращите са решени докрай да отстояват исканията си, като..

публикувано на 02.10.23 в 14:59

Членовете на СИК няма да сумират числата от бюлетините

Членовете на СИК няма да сумират числата от бюлетините от машинното и хартиено гласуване. Все още се генерират образците на хартиените и машинните бюлетини, както и екраните на машините. Това заяви Росица Матева, зам.-председател на ЦИК.  Тя поясни, че е прието секционните избирателни комисии да не сумират резултатите, където има смесено..

публикувано на 02.10.23 в 10:49

Положителната новина е, че "Пирола" не протича тежко

На прага на сезонния грип (инфлуенца) и ръста на ковид случаите в страната, говорим за здравето и ваксините. Събеседник е епидемиологът д-р Христиана Бацелова от Медицински университет - Пловдив. Д-р Бацелова акцентира, че грипът и Ковид-19 не са леки заболявания и не бива да се бъркат със сезонните настинки.  "При някои могат да протекат с лека..

публикувано на 02.10.23 в 09:48

Огромен интерес към специалността "Психология" в Пловдивския университет

В 12 часа днес се открива академичната 2023-2024 година за студентите и преподавателите в Педагогическия факултет на  Пловдивския университет "Паисий Хилендарски". 800 първокурсници ще се обучават в 18 бакалавърски програми. 750 са новоприетите студенти - магистри, които ще се обучават в над 20 магистърски програми в областта на педагогиката,..

публикувано на 02.10.23 в 09:06

Президентът дойде в Пловдив на конференция за редките болести

XIV–та Национална конференция, посветена на редките болести и на лекарствата сираци, стартира в Пловдив. Организатор на форума, който се провежда под патронажа на Министерството на здравеопазването, е Институтът по редки болести. Специален гост е държавният глава Румен Радев, който връчи Почетния знак на президента на изявени учени в областта на..

обновено на 29.09.23 в 16:25