Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Какво е "Живот в зелена среда" и възможен ли е у нас?


Над 30 места в България ще се включат тази година в Европейската нощ на учените - SEARCH 2023. 

Инициативата започва днес и ще продължи в събота.

Популярна наука ще има в Асеновград, Белоградчик, Бургас, Варна, Долна Митрополия, Казанлък, Пловдив, Русе, София, Троян, с. Черни Осъм, Ямбол, дори в родопската теснолинейка Септември-Добринище.

Пловдив за поредна година е едно от местата, които се включват в Европейската нощ на учените. Един от участниците е доц. Ангел Джамбов от Медицинския университет в Пловдив. Лекцията, която той ще изнесе, е на тема „Дали животът в зелена среда ни прави по-здрави?“.

„Отговорът е – Да! Прави ни по-здрави, до степен, която често дори не си представяме. Сериозни научни изследвания доказват, че животът в по-озеленена среда, включително и за България, значително намаляват смъртността на „популационно“ ниво.  Зелената инфраструктура на едно населено място стимулира човека да е по-физически активен, с повече социални контакти на открито и редица други положителни резултати“.

Какво обаче трява да се разбира под „Зелена среда“?

Това е среда с повече зелени площи за обществено ползване, добре поддържани, но също и среда която е устойчива и самоподдържаща се. Това е една концепция за трансформация на градовете в които в момента живеем, в градове, които са самодостатъчни, с бързо придвижване пеша или с колело до желаните локации. Да не се чувства зависимостта от моторизиран транспорт -  разказва доц. Ангел Джамбов.

Началото е в 17:45 ч. във фоайето на Учебен корпус 2 на Медицинския университет.

Ще бъдат представени интересни данни и изследвания, както и да чуят – някои вероятно за пръв път, че личният ви лекар може официално да ви предпише посещение в някой национален парк като необходимо за вас лечение.

Какво още разказва доц. Ангел Джамбов – носител на наградата „Питагор“ за утвърден учен в областта на науките за живота и медицината - чуйте в звуковия файл. 

По публикацията работи: Севдалин Палаузов
Още от категорията

Книгата и познанието са единственият ни изход

„Народът е като отделния човек, изтрий му паметта и той става друг човек “, твърди писателят, дипломат и общественик проф. Кирил Топалов, носител на тазгодишната държавна награда „Св. Паисий Хилендарски“. В програма "Ден след ден" продължаваме разговора за пренаписването на историята, подмяната на паметта и безкултурието, което ни унищожава...

публикувано на 04.12.23 в 17:16

Пловдив в голямата си част е почистен, работата продължава

В Пловдив няма нито една затворена или непроходима улица, заради паднали дървета и клони. В частност обещанието е изпълнено. Не можем да ги натоварим и да ги закарим на депо, а трябва да ги закараме да бъдат смляни и да се закарат към компостиращата инсталация. Включени са шест бригади от „Градини и паркове“, всички екипи от ОП „Чистота“,..

публикувано на 04.12.23 в 15:49

EX ANTE: Парите и щастието

Стартираме втория сезон на подкаста с въпроса “Парите правят ли ни щастливи?” Епизодът е със специалното участие на Иван Бондоков - предприемач, ментор, стратегически бизнес консултант с над 10 години опит в маркетинг и продажби. Ако има връзка между пари и щастие, тя не е линейна според академичните изследвания. От опита на Иван с екипи, водени от..

обновено на 04.12.23 в 13:41

Делян Пеевски се държи като класен ръководител

С поведението си Делян Пеевски прилича на класен ръководител, който всеки ден раздава домашни, наказания и вписва в дневника неизвинени или извинени отсъствия. Така политологът и преподавател в СУ „Кл.Охридски“ доц. д-р Борис Попиванов коментира актуалната политическа ситуация. Той подчерта, че агонизиращата сглобка се поддържа от факта, че..

публикувано на 04.12.23 в 11:12
Доц. д-р Ангел Янков, директор на РЕМ, Пловдив

Варвара, Сава и Никулден бележат началото на зимата

С три поредни стъпки от 4-ти до 6-ти декември – Света Варвара, наричана още Женска Коледа, Света Сава и Никулден, се отправяме по магистралния път на надеждите ни за повече домашен уют и разбиране, повече здраве за децата и домашните животни, радости и истина. Как да разчетем знаците по този път, който ежедневно извървяваме с обичани и близки хора,..

публикувано на 04.12.23 в 10:47