Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Протестите са символ на политическо изнудване

Д-р Любомир Стефанов
Снимка: Личен архив

"Протестите се превърнаха от ден първи за най-незапознатите в символ на политическо изнудване в момента", заяви в предаването "Ден след ден" на Радио Пловдив политологът Любомир Стефанов. По думите му този вот на недоверие, скоропостижно организиран от опозицията, всъщност е показал само едно, че претенциите на хората в сектора, колкото и да са странни и неразбираеми за широката публика, се политизират и то много яростно от една опозиция, на която ѝ липсва каквато и да е тема за това да контраатакува по места кандидатите на управляващата коалиция.

Според политолога, ако човек не е в час с проблемите в България, гледайки дебата в парламента, вижда хора, които се замерят с приказки.  

"Не съм чул нещо повече от заявки или общо политическо говорене, защото енергийните експерти имат резерви по нещата, които се случват в сектора, хората, които протестират имат своето мнение и го изразяват по техния си начин с протести или някакви подписки, а ние, широката публика, също имаме притеснения. Аз не чух разговор по същество, как и какво ще се случи с електроенергията за бита и бизнеса, чух едно абсолютно показно политическо формализиране на претенции за некомпетентност, но просто хвърлени ей така на общо основание. Затова смятам, че темата, която опозицията избра, за да внесе вот на недоверие просто им дойде от никъде", коментира Стефанов.

Той оприличи дебата като практиката на филибустерите в САЩ. 

"Там един човек взема думата и говори каквото се сети, само и само да убие времето и да не се стига до практическо обсъждане по същество, още повече до гласуване. Дебатът по същество на тема енергетика или пък всичките й измерения – вносна, износна и т.н., е отвъд експертизата на 99,99% на широката публика и общественост, включително и на хората, които работят там, колкото и да им е тъжна тази диагноза. Това е в експертизата на толкова малко хора и тези решения не могат да се вземат на коляно, още повече след очевидно предизборен дебат в парламента по време на кампания за местни избори", подчерта политологът.

Според него председателският съвет днес е допълнение на снощната среща с експерти по сигурността при президента, защото парламентът е източникът на властта в държавата. 

"Това че конституцията ни не е съвършено уредена и правилно регламентираща отговорностите в държавата все повече лъсва и затова беше нормално това да се случи в парламента. И снимките, които разгледах, показват несъстоятелността на някои от обвиненията, които се чуха в парламентарната зала защо единият е бил там, а другият не. Накрая ги видяхме седнали всички на една маса в парламента, можаха да се видят, да се проверят, че не са по кампания в държавата, т.е. обвиненията в незаинтересованост и задкулисие увисват и всеки, ще разбере, че дебатът в залата не беше дебат, а една безплатна възможност за всички парламентарно представени партии, особено опозиционните, ще ме простите за разговорния израз „да наругаят правителството“ специално в сектор "Енергетика", без да предложат качествени промени, а просто да размахват пръст и да се замерят с квалификации", посочи Любомир Стефанов.

Той допълни, че най-парадоксално е, че никой не си е направил труда да прочете съответните планове. 

"Тези документи за Зелената сделка са в процес на изготвяне на последните 10-15 години. Тези неща аз ги говоря на моите студенти от 10 години. Съжалявам, че никой не си е направил труда да се заинтересова, особено тези, които са най-пряко потърпевши, но тази материя е тук и ние я преподаваме, работим и живеем с нея. И това, че някои хора са се сетили едва ли не в 12:02, че има такъв казус и той ще се случи, защото България е член в съюз, който е взел такъв курс на политика и защото тези дебати са минали, и нашите представители са били там, но никой друг не си е направил труда да разбере те какво са гласували, защо и какво следва от това, е проблем на общността, но най-вече маркира онова, което наричаме  комуникационен проблем на всички нива. Държавата ни прави много неща, ние не се интересуваме от тях, понеже традиционно не харесваме политиците, мразим партиите и т.н. но изведнъж някой вижда някъде нещо, посочва го с пръст и казва: „Олеле какъв ужас!“. Докато сме в тази ситуация на незаинтересованост, няма да се промени рационалният подход, информираното съгласие и вземането на решения", каза още политологът.

Още чуйте в интервюто на Димитър Владимиров с политолога Любомир Стефанов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Биохраните влизат в менюто на детски и социални заведения

Биохраните от тази есен ще са задължителна част в менюто на училища, детски градини, здравни и социални заведения. Това  е регламентирано в Наредба за екологичните изисквания на продуктите, предмет на обществени поръчки на Министерство на околната среда и водите, съобщи за програма "Точно днес" Стоилко Апостолов, председател на фондация за..

публикувано на 27.08.24 в 10:23

Политиците да паднат на колене пред народа, за да гласува той

Вторият служебен кабинет на Димитър Главчев, който се очаква да положи клетва пред НС, и предстоящите избори на 27 октомври коментираме с изборния експерт проф. Михаил Константинов . Експертът каза, че започва подготовката за поредните предсрочни избори, където основна роля ще играят отново изборната администрация, Министерски съвет, като МВР има..

публикувано на 27.08.24 в 09:44
Къщата-музей на полк. Серафимов

Подменят ВиК мрежата в три села от община Брезово

Започна подмяната на част от водопроводната мрежа в Свежен, Розовец и Пъдарско в община Брезово. Жителите на трите села от години чакат да бъде решен въпросът с питейната вода. А едно от най-засегнатите от липсата на вода села е Зелениково. Тежка заради засушаването е ситуацията с безводието в селата до Средна гора  -Свежен, Зелениково,..

публикувано на 27.08.24 в 09:42

Изход от кризата трябва да се търси във всички посоки

"Няма никакво значение кой е министър на вътрешните работи, ако той е излъчван от определени политически фигури или фигури, стоящи зад конкретни политици. Няма значение дали ще се казва Калин Стоянов или Стоян Калинов, а каква политика води. И ако този нов човек води старата политика да се толерират купувачи на гласове, мрежи, които контролират вот и..

публикувано на 26.08.24 в 11:30

Президентът одобри кабинета "Главчев 2", изборите ще са на 27.10.

Димитър Главчев предложи  директора на Националната полиция Атанас Илков за служебен министър на вътрешните работи .  Илков ще замени на поста Калин Стоянов. Втората промяна в състава на Министерски съвет с министър-председател Димитър Главчев е външният министър . За него Главчев предлага поста да поеме Иван Кондов . Президентът Румен Радев..

публикувано на 26.08.24 в 10:18