Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

БЛС иска спиране на електронните рецепти за антибиотици

Д-р Иван Маджаров, председател на Български лекарски съюз
Снимка: Български лекарски съюз

Български лекарски съюз настоява да се прекрати издаването на електронни рецепти за антибиотици. Това заяви в интервю за Радио Пловдив председателят на съсловната организация доктор Иван Маджаров. Причината е в сигналите от цялата страна, включително от Пловдив, Пазаржик и Смолян, че в 80% от аптеките отказват изпълнение на рецептите с мотив, че даденият медикамент липсва.

Пациентите са връщани от фармацевтите с препоръка личните им лекари да изпишат нова рецепта с друг антибиотик, обясни доктор Иван Маджаров.

„80% и повече от аптеките в страната се оказа, че отказват изпълнение на рецептата с мотив, че даденият медикамент го няма в аптеката. Въпреки, че по данни, които ние имаме от вносителите, на територията на страната ги има. Тоест – единствената причина, поради която връщат пациентите, е липсата в търговския обект. Във вчерашния ден, а и днес, станахме свидетели на масово нареждане на пациентите „Върни се до твоя лекар да ти изпише това, защото не мога да ти дам онова“, каза доктор Иван Маджаров.

Лекарите са категорично против лечението на пациентите да минава през търговската логика на аптеките, обясни председателят на Лекарския съюз.

„Ние няма де съгласим от аптеки да нареждат на лекари какво точно да се изписва на пациента. Тук дори не коментирам трудностите, пред които са изправени лекарите с издаването на електронни рецепти“, коментира още доктор Иван Маджаров.  

Засега от Фармацевтичния съюз се въздържат от коментар, но от организацията смятат, че тези твърдения на Лекарския съюз са безпочвени. 

Цялото интервю с доктор Иван Маджаров можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Отказът на президента да участва в срещата на НАТО е лош сигнал

Отказът на президента Румен Радев да участва в срещата на върха на НАТО във Вашингтон не е изненада, като се има пред вид позицията му против помощтта на Украйна, каза в интервю за предаването "Точно днес" Вилис Цуров - председател на УС на Съюза на офицерите от запаса "Атлантик". Независимо от това, сигналът, който изпраща страната ни към..

публикувано на 28.06.24 в 10:24

Аптеките са на кръстопът между грижата и търговията

Собственици на аптеки,  професори от академичните среди и анализатори сядат на една маса, за да обсъдят проблемите в аптечния бранш.  Форумът е тази събота в Пловдив и  поставя темата: „Българската аптека е на кръстопът между фармацевтичната грижа и търговията“.  Форумът се организира от Инициативен комитет на магистър-фармацевти,..

публикувано на 28.06.24 в 10:08

Форум "Азбука.Език. Идентичност" в Пловдив

В зала „Съединение“ на Регионалния исторически музей в Пловдив ще се проведе втората сесия на Международния форум за кирилицата „Азбука. Език. Идентичност“. Форумът е по инициатива на вицепрезидента Илияна Йотова и се организира с подкрепата на Министерство на образованието и науката. Той е продължение на проведения през 2022 г. Международен..

обновено на 28.06.24 в 08:51

Медицината е най-желана специалност в МУ-Пловдив

Ръст на кандидат-студентите за Медицински университет – Пловдив – това показват данните от подадените документи за участие в кампанията за прием. 1950 е общият брой на кандидатите, като миналата година те са били 1740, посочи зам.-ректорът по учебна дейност проф. д-р Веселина Горанова. Превес отново имат жените – 1480, а мъжете са 470...

обновено на 27.06.24 в 16:34

Медийни уроци за 7 клас преди лятната ваканция

Директорът на Радио Пловдив Чавдар Каришев приветства децата и разказа за мисията на радиото. Нашето радио е първото, което звучи онлайн, още от 1998 г.  Децата ни днес са потопени в интернет и за тях  често е трудно, как да преценят кое е истина и кое лъжа. Но, в училище "Алеко", както е известно в Пловдив имат свое радио, където..

публикувано на 27.06.24 в 12:03