Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Забавно е усещането да предадеш властта сам на себе си

| обновено на 08.11.23 в 17:00


Община Първомай ще бъде оглавявана отново от Николай Митков. В кметската надпревара той спечели втори мандат със значителна преднина пред своя опонент на втория тур Чавдар Здравчев.

Това дава ли самочвуствие за успешен първи мандат,  като оценка на хората?

-  Със сигурност, затова е тази преднина още на първия вот – поласкан е спечелилият кметската надпревара. 

Местните избори са доста по-различни от парламентарните – тук самите партии нямат толкова тежест,  колкото имат личностите и избирателите го показват - подчерта Николай Митков. 

За първи път изпитвам усещането да предадеш властта сам на себе си, вълнуващо е.  Избран с втори мандат е много задължаващо и предявява големи отговорности.  Освен това няма как да се оправдаем  със своя предшественик! (смее се).

Хората живеят с мисълта, че от кмета зависи всичко, а това просто не е така. И по Конституция не е устроено така, нещата основно зависят от Общинския съвет. Но кметовете по места се стараят да оправдаят очакванията на  жителите, а те са винаги високи.

Село Драгойново влезе в новините с ярка проява на „изборен туризъм“ –  при регистрирани 202-ма  постоянни жители, изведнъж изскочиха нови 122-ма по настоящ адрес, при това с удобно изчислен срок за уседналост, за да имат законно право на гласуване в селото. Как стана това?

Законодателят трябва да се погрижи това да се прекрати или поне да се ограничи. Не може външни хора да решават съдбата на живеещите в дадено населено място. Тази неуредица се случи  на много места и се нуждае от поправка  -  настоя кметът на Първомай. 

Увеличаването на данъчните ставки на имотите дори се забави много. Последите оценки са от 1998 г., а оттогава нещата в България драстично се промениха, убеден е Николай Митков. 

Жителите на Първомай очакват от местната власт на пръво място подобряване на уличната мрежа.  Там не е обръщано внимание поне от 40 години.  Подобряване на осветлението, сметосъбиранито и извозването, подновяване на казаните и най-вече – нов зеленчуков пазар.

Силно се надяваме Плана за възстановяване най-сетне да се задейства, за да могат общините по места  да кандидатстват с проекти за финансиране.  Това се отнася с пълна сила и за община Първомай. Държавната субсидия е крайно недостатъчна за самостоятелно справяне с битовите проблеми на малките населени места - коментира кметът на Първомай с втори пореден мандат. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Разчитам на младите да вдъхнат енергия на лявото обединение

Разчитам на младежите в БСП и останалите леви партии да вдъхнат енергия на лявото обединение, за което предстои да подпишем меморандум. Това заяви депутатът от БСП Иван Петков. Увереността му в това идва от факта, че младежките формации на левите партии се срещнаха вчера, а резултатът е – искане за поява на тази нова жива сила, на нови..

публикувано на 26.07.24 в 11:22

КС решава по целесъобразност и под диктовка от силните на деня

В нашата държава въпросите в КС се решават по целесъобразност и в зависимост от силните на деня. И в решението на шестата поправка на основния закон логичният въпрос е кой има интерес от това да останат в сила орязаните правомощия на президента и да бъде торпилиран поредният опит за същинска съдебна реформа, каза в предаването "Точно днес" адв. Михаил..

публикувано на 26.07.24 в 10:52

Уволнен съм, защото подкрепих Ахмед Доган

Уволнението ми от поста на областен управител е политическо действие, продиктувано от някого на премиера, поради факта, че застанах зад почентия председател на ДПС Ахмед Доган. "За мен беше очаквано нещо подобно, но не мислех, че ще разбера от медиите и от служителите в администрацията за решението на Министерски съвет." Според Пехливанов такива са..

публикувано на 26.07.24 в 09:55

Гергов ще обжалва решението на съда за варненските акции в Панаира

Бизнесменът Георги Гергов ще обжалва решението на Софийски градски съд, който определи за нищожен апорта на варненските акции от Панаира в доминираното от него дружество „Пълдин туринвест“. По думите му съдебните решения трябва да се изпълняват, но след като има право на обжалване, той ще се възползва от него. Гергов акцентира върху..

публикувано на 25.07.24 в 15:35

След август ще има масови фалити в туристическия бранш

"Шокира ме високата цена на електроенергията след 16ч., която достигна между 1500 и 2000 лв. мгвт/ч. И то - без ДДС и пренос на енергия.  Това вече го изпитахме през август 2022 г., когато обаче имаше компенсации за бизнеса и той понесе поскъпването сравнително леко. Сега обаче в пиковите два месеца на туристическия сезон - юли и август, тази цена я..

публикувано на 25.07.24 в 11:49