Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Данъците ще се вдигат независимо от правителството

Светозар Гледачев
Снимка: https://arhiv.marica.bg

Не може да се предвиди точно как ще се отрази актуализацията на данъчните оценки на имотите на всеки две години на домакинствата, защото във всички райони на страната данъчните оценки на жилищата са различни и се развиват с различна скорост. В някои райони, колкото и да е странно, цените намаляват, в други се увеличават бързо с различни темпове навсякъде, затова и данъците ще се увеличават с различни темпове, защото цените на недвижимостите се променят с различни темпове. Това коментира в предаването "Точно днес" на радио Пловдив икономическият анализатор Светозар Гледачев 

Той припомни, че в София данъчните оценки и цените на жилищата растат най-бързо и най-вероятно е там да са най-високите данъци. 

"Българинът по принцип обича да говори за данъци изобщо, това не са единствените данъци, но когато увеличат данъците за недвижимата собственост и колите, това му бърка в здравето и това е огромен проблем за всички. Затова цялата държава се разбуни като кошер", посочи Гледачев

Според него данъците върху недвижимите имоти ще се увеличават в дългосрочен план, независимо кое правителство е на власт. 

"Никое правителство не иска да увеличава данъците, защото то иска да увеличи приходите си от данъци, но точно тези данъци пипне ли ги, недоволството ще е огромно и често след това се свалят правителства. От това, че сега се повдига този въпрос за данъците върху недвижимата собственост, можем да направим извода, че ГЕРБ или т.нар. "сглобка" е много по-здрава, отколкото се предполага. Ако минат тези промени, ще стане ясно, че това правителство и изобщо ПП-ДБ, ГЕРБ и ДПС, ще управляват доста дълго време. Защото ГЕРБ и ДПС са партиите на едрия капитал - не ги гледайте кои гласуват за тях, а чии икономически интереси защитават. Това значи, че ПП-ДБ ще направи отстъпки за едрия капитал в други данъчни закони и точно това се вижда. Така че от това, как ще се реши този проблем, ще се реши бъдещето на това, и на следващите правителства", подчерта икономистът. 

Той прогнозира също, че токът за бита също ще се увеличава, макар и не от следващата, а от 2026 г. 

"Правителствата не пипат нито тока, нито данъците, които засягат масово хората нарочно, за да не падат от власт. И това е второ доказателство, че щом се пипнат тези данъци, те трябва да имат солиден политически гръб, иначе нищо няма да стане", коментира Гледачев.

Той напомни, че макар и България да е най-бедната страна в ЕС, но същевременно тя е страната с най-много жилища - 624 на 1000 човека, в цяла Европа. Или на домакинство, се падат по 2,3 апартамента. 

По думите му жилището не е инвестиция. Икономистът изтъкна, че в цял свят се смята, че щом човек има жилище, той е от горната част на средната класа, т.е. е богат. И посочи, че например в Гърция собствеността е два пъти по-ниска, отколкото в България. И докато в България 93% имат собственост, в Швейцария те са 56%, а в Германия - 44%. 

Според Гледачев с този закон, който засяга 90% от българите, се прави опит за попълване на държавния бюджет, който в момента има недостиг. 

Икономическият анализатор допълни, че повечето данъчни предложения няма да бъдат ефективни, а някои дори ще са деструктивни. Той  е категоричен, че увеличението на данъка върху недвижимата собственост е лява мярка, защото засяга богатите, а всички, които имат недвижима собственост, според целия свят са богати. По думите му огромният ударще бъде за едрите предприятия и фирми, данъкът на които ще се увеличи от 10 на 15%. Така ще има отлив на чуждестранни инвестиции,  ще имаме в следващите години по-ниски доходи, защото тези, които дават работа, ще напуснат България. "Всички тези мерки, ще окажат влияние през следващите години", подчерта Гледачев. 

Според икономиста България догодина ще има над 200 млрд. брутен вътрешен продукт (БВП). Огромен, какъвто страната не е имала дори и по времето на социализма. 

"Само че, това са планови стойности и най-вероятно няма да бъдат изпълнени наистина. Защото бюджетът е връзката между математиката и черната магия - обещават едни работи, но повечето не се изпълняват, после се актуализират и т.н. 3-те процента дефицит могат да бъдат изпълнени много лесно, а повечето хора не знаят, че дефицитът може да бъде даже 1%. Въпросът е друг, че инфлацията трябва да спре, за да почувстват хората, че са добре. В момента те с едната ръка увеличават заплатите, така увеличават и инфлацията, и приходите в бюджета. Така че всичко, което искат, може да бъде постигнато с бюджета. Само че какво искат, не е ясно, защото едно се афишира, а задкулисно какво се решава, ще видим в следващите им стъпки. Каквито промени приемат, много ясно ще си покаже чии икономически интереси защитават. Всички разбраха, че ГЕРБ защитават ресторантьорите, други защитават енергетиката и сега ще видим, кои ще  надделеят и как са се разбрали. А те вече са се разбрали", заключи Светозар Гледачев.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Румен Борисов и Ураган в работна среда

Не вярвам, че днес хората нямат доброта в сърцата си

Днес в предаването "Вход свободен"  и на територията на редовната ни рубрика "За животните с любов" Ви срещнахме с един човек, който се радва на малките неща в живота, и дори и загубил зрението си, не губи надеждата да посреща всеки един нов ден с усмивка, с вяра и винаги със своя верен приятел... на четири лапи - Ураган! Румен Борисов е незрящ,..

публикувано на 21.05.24 в 17:23

Идеята в Иран е да се сплотят подкрепящите режима

За ситуацията в Близкия изток след смъртта на иранския президент Ибраим  Раиси и издадената заповед за ареста на лидерите на Израел и Хамас – интервю с професор Владимир Чуков. Арабистът подчерта, че всякакви хипотези бяха лансирани след смъртта на иранския президент Ибраим Раиси. „Много, много въпроси бяха зададени в социалните..

публикувано на 21.05.24 в 16:57

Жители на Хвойна се оплакват от шумов терор

Жители на село Хвойна изпратиха петиция до Общинския съвет в Чепеларе и до областния управител на Смолян , в която настояват да се промени Наредба № 1 за опазване на обществения ред, в частта й за нерегламентирания шум. Документът е подписан от 70 живущи в селото, където постоянно живеят около 320 души. Те се оплакват от непрестанен силен..

обновено на 21.05.24 в 14:52

Остаряването е въпрос и на ценностна система

Най-мащабното изследване на български език за последните 20 години по темата за остаряването ще бъде представено днес. Това е книгата на психиатъра д-р Владимир Симов "Остаряването. Психологични, психиатрични и нервнокогнитивни  аспекти", която разглежда промените в поведението с възрастта, някои специфични характерологични изменения, деликатни..

публикувано на 21.05.24 в 10:50

Декарбонизацията е най- голямото предизвикателство пред света

Възможна ли е промишленост c нулеви нетни емисии и ĸaĸ дa бъдe пocтигнaтa? Това е въпросът в подкаста "Европа: Ново поколение" на тема "Отрасли с нулеви емисии и биотехнологии", отправен към експерти в областта на енергетиката и бизнеса. Те обръщат внимание, че преходът на индустрията към нулеви емисии е свързан с радикални промени в производството,..

публикувано на 21.05.24 в 10:23