Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Децата ни излизат от училище без историческа памет

Учебните програми трябва да се преработят и да изпълнят изискването на закона

България има огромен проблем с образованието, пише конституционният съдия проф. Атанас Семов в свое отворено писмо до просветния министър. Учебниците са подложени на Баташко клане, в нито една програма не се споменават думите „Родина“ и „Отечество“, отбелязва университетският преподавател и пита какви мерки се предприемат за спиране на обезбългаряването на родното училище. 

В програма „Ден след ден“ с проф. Атанас Семов говорим за необходимостта от натиск и принуда за връщане на българската историческа памет в българското училище.

Проф. Семов каза, че очаква от министъра на образованието и науката да бъдат оповестeни мерки за патриотичното обучение. "Има правен път, всеки министерски акт, подлежи на контрол от Административния съд", каза университетският преподавател. 

"Въпрос на воля и компетентност е от действащия министър на образованието да бъде прекратено нарушаването на закона", допълни проф. Атанас Семов. Той смята, че образователните програми са пагубно лоши, защото те не формират национално самосъзнание и устойчива национална историческа памет. 

"Тези учебни програми днес са обемни, но не се подчертава ключово важното за ученика, от училището излизат деца, които нямат памет за историята ни", заяви проф. Семов. Той допълни факти от неговата практика: "Втори курс, студенти в СУ не знаят кой с кого, е воювал във Втората световна война, също така завършващите в 12 клас не знаят основните факти, личности и послания от българското историческо минало. За Бенковски в български учебник има седем реда, в които се казва, че е създал чета, с която е обикалял страната. Гоце Делчев е представен като трафикант на оръжие в учебник по история, в средното училище. По отношение на Апостола се казва - в учебник за 4 клас, че той е организирал съпротива срещу законната турска власт, и е бил заловен и наказан със смъртно наказание."

По думите му в учебните програми, и конкретно в предмета "Родинознание" не се преподава за родината, а там се изучава природата, и как да се спазват правилата за движение по пътищата. 

"Не става дума историческата памет да формира омраза, а национална мъдрост, "ти да не бъдещ такъв, като тези, от които си страдал", подчерта в анализа си проф. Атанас Семов. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

"Пясъчник" пресъхва, умира риба. Има ли риск и за поливния сезон?

Язовир „Пясъчник“ драстично намалява обема си, поради което рибата в него измира и това може да доведе до екологична катастрофа, алармират от Риболовното сдружение „Олимпик 2002“.   При капацитет от над 200 кубически метра, в язовирасега има едва 14 кубичиски метра вода. В писмо до министъра на екологията и до пловдиските поделения на..

публикувано на 22.07.24 в 11:25

Президентът е объркан за връчването на третия мандат

"След толкова много поредни избори може да се спори, дали има преформатиране на политическата система. Основните полюси остават същите и динамиката на системата се определя около отношенията на тези полюси в рамките на политическата ситуация.  От друга страна, си спомнете как изглеждаше пейзажът след протестите от 2020 г., когато имаше поява на нови..

публикувано на 22.07.24 в 10:50

Тежко е да гледаш как изчезват хиляди декари гори

Доброволното формирование в община Хисаря набира нови доброволци. Това обяви в социалната мрежа ръководителят на формированието Владимир Топалов. Търсят се петима души, които да попълнят състава на доброволческата структура, която по документи трябва да наброява 20 души, но на практика ентусиастите в нея са само 13.  Доброволците могат да..

обновено на 22.07.24 в 10:42
Иво Желев

Наесен отиваме на седми поред избори

Политическите въпросителни на лятото обсъждаме в програма "Точно днес" със социолога от ЕСТАТ Иво Желев. Той  прогнозира и възможностите за изпълнение на третия мандат и дали новите избори са неизбежни. По думите му вече е ясно, че в този парламент не може да се произведе нищо работещо.  "Нито има възможности за мнозинство, нито обща воля, нито..

публикувано на 19.07.24 в 10:28

Два екипа от Аварийно спасяване-Пловдив са на терен и днес

Пожарите наситиха новините, хората изгубиха домовете си, държавата ще даде по 1578 лева на пострадалите семейства. Говорим с доброволците, които са на терен при юли.  Включване в програма "Точно днес" на Георги Влайков  от Аварийно спасяване - Пловдив от мястото на пожара в Карловски регион.  Той подчерта, че остават на терена на вече..

обновено на 19.07.24 в 10:05