Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Театърът на политическата ни сцена става все по- лош

От много време наблюдаваме една трагикомедия, която се развива и от комедия се превръща в трагедия за гражданското общество демократичните процеси у нас, така политическият психолог проф. Антоанета Христова коментира поредните напрежения и постигнатото съгласие между партньорите в управлението на страната.

"Всичко, което виждаме е театър на вътрешна борба. Има противостоене между управляващите, но съставните басти на сглобката са принудени да бъдат заедно, те нямат избор и действията им могат да бъдат разбрани само през призмата на театъра. Играта е видима и крайното решение винаги е запазва сглобката, защото нейните лидери са притиснати от чуждо посолство да продължават с управлението такова каквото е сега", уточни проф. Христова.

Тя добави, че не е останало нищо скрито вече, защото, според нея , ясно се вижда, че основните играчи и действащи лица в управлението са силно принудени и подчинени на определено изискване и жертват всичко около тях заради личното си оцеляване. "Партиите губят рейтингите си, сривът на лидерите също е видим и в България няма дори опозиция, която да е легитимна. Положението е лошо и всичко се срива". 

Проф. Антоанета Христова изрази увереност, че голяма част от българите чакат нещо да се случи, защото тази картина в управлението не може да продължава повече. "Не може вчера да си взел едно решение за НЗОК и днес да искаш всичко, които си избрал вчера да си подадат оставка. Не може решенията ти да са толкова безпринципни и нездрави, че да съществуват само заради една връзка". 

Според нея ПП-ДБ изсмуква ГЕРБ, а не обратното. "Аз смятам, че именно ГЕРБ понасят големия удар. Бойко Борисов и ГЕРБ се държат в НС като подвалстни и допълнителен пръст, който дава легитимност на законите на ПП-ДБ. Затова ГЕРБ губи авторитет и избиратели. От своя страна ПП-ДБ води своята битка и дърпа към ляво либералната идеология, а това поставя ГЕРБ в губеща позиция".

Проф. Христова смята, че смяната на премиера при бъдещата ротация няма да се промени нищо, защото в управлението ще бъдат пак същите хора. "Договорката беше, че правителството ще остане, само ще бъде сменен вицепремиера. Лидерите на ПП0ДБ няма да изпуснат властта и да променят позициите си. Те ще се позоват и на логиката, че когато едни хора са навлезли в работата няма смисъл да бъдат сменяни".

В заключение Антоанета Христова прогнозира, че ще продължим да гледаме некачествен политически театър, докато външен фактор реши, че "излагацията на това правителство трябва да спре". Тя изрази предположение, че това ще се случи през ДПС и Пеевски. "Решението ще бъде продиктувано отвън, защото нищо от обещанията на управляващите за еврото и Шенген няма да се случи".  

"Политическото шоу у нас не е добре режисирано, защото е изпуснато от контрол, просто се чака да се смени властта в САЩ догодина и тогава ще дойде развръзката за нас - т.е. ще бъде разпусната примката около шиите на българските политически лидери в сглобката", прогнозира политическият психолог проф. Антоанета Христова..

БНР подкасти:

Още от категорията

Трудно ще е въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив

Автомобилите от най-ниската еко категория отново могат да влизат в идеалния центърана София, след като имаше такава забрана, която беше в сила до края на февруари. Забраната е свързана с определенето на т.нар. зони за ниски емисии, които се подготвят и за действие в Пловдив.  От октомври 2022-ра година Общинският съвет прие методика за въвеждане на..

публикувано на 01.03.24 в 16:27

Ипотечните кредити не надуват пазара на имотите

"Не виждам все още балон на пазара на движими имоти, коментира кредитният консултант Тихомир Тошев. Кредитите растат четвърта поредна година, но намаляват с 2% от миналата година. Пазарът продължава няколко години да е в засилено търсене и по- малко предлагане и това е причината за повишаването на цените на имотите и оттук идва тегленето на..

публикувано на 01.03.24 в 16:09
Георги Ангелов

Ипотечните кредити гонят рекордно високи нива

Макроикономистът Георги Ангелов коментира в програма "Ден след ден" продължаващия ръст на ипотечни кредити у нас и евентуалните последици от това. "Основният проблем е, че растежът на ипотечните кредити вече е на рекордни високи нива, които не сме виждали от 15 години насам.  В същото време си спомняме какво стана преди 15 години, когато имахме..

публикувано на 01.03.24 в 15:33

У нас не се очакват сериозни сътресения на пазара на горива

„ Имайте предвид, че от няколко седмици рафинерията Лукойл е преминала на преработка на алтернативен петрол, не руски. Така че не очакваме това да създаде някакви проблеми в производството и в доставките на горива. Колегите от рафинарията правят всичко възможно пазарът да бъде овладян и да няма стресови ситуации “ – заяви в интервю за Радио..

публикувано на 01.03.24 в 15:20

Мартеницата е символ и магия

Мартеницата е един от най-обичаните български символи. Традицията повелява в първия ден на месец март най-старата жена в семейството да връзва на децата на децата пресукан бял и червен конец за здраве и против уроки. В някои краища се премята на простора червена дреха за здраве на дома.  Още сутринта на 1 март всеки от нас..

публикувано на 01.03.24 в 11:19