Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Галин Иванов е новият ректор на УХТ

Проф. д.н. Галин Иванов е новият ректор, с мандат 2023-2027 на Университета по хранителни технологии в Пловдив. Той получи 130 гласа от Общото събрание на ВУЗ-а, от всички 171 присъстващи.

В екипа на досегашния ректор проф. Пламен Моллов - проф. Иванов отговаряше за научната и международна дейност. 36 гласа получи другият кандидат академик проф. Атанас Павлов. Проф. Моллов не се кандидатира за втори мандат, защото по закон няма право. 

"Благодаря за подкрепата и доверието, голямото доверие означава големи очаквания и отговорности", заяви проф. Иванов.Той заяви, че в работата си като ректор ще се вслушва в критиките, ще търси консенсуса, ще залага на диалога и екипния стил. "Всички предизвикателства могат да бъдат преодолени, когато работим заедно, затова избрах тази дума за мото на мандатната си програма". 

В своята мандатна програма проф. Иванов акцентира на повишаване качеството на обучението на студентите и адаптиране на действащите учебни програма към потребностите на пазара на труда. Създаване на необходимите условия за издигане престижа и самочувствието на членовете на академичния състав. Осигуряване на условия, стимулиращи участие на младите учени в научни форуми. Той предвижда да разшири обхвата на външното финансиране чрез механизма на публично-частните партньорства, както и развитие на връзките с бизнеса. Проф. Иванов изтъкна ролята на Центъра по компетентност „Агрохранителни системи и биоикономика“, който предстои да бъде изграден за повишаване качеството на научните изследвания в университета. Също така подчерта значението на стартирането на Институт за системни иновации в храните и виното към УХТ.

Проф. Галин Иванов е на 49 г. Той е зам.-ректор по научна и международна дейност в екипа на проф. Моллов и ръководител на катедра „Технология на млякото и млечните продукти“. През 2003 г. придобива образователната  и научна степен „доктор”, а през 2016 г. ‒научнатастепен„докторнанауките”. През 2004 г. става асистент, а през 2005 г. главен асистент към катедра „Технология на млякото и млечните продукти“. Oт 2010 г. e доцент последователно в катедри „Консервиране и  хладилна  технология” и „Технология на млякото и млечните продукти“, а от 2021 г. е професор. Декан е на Технологичен факултет при УХТ за мандат 2016-2019 г. Член е на Академичния съвет (от  2012 г.) и на Факултетния съвет на Технологичен факултет (от 2008 г.). Доц. Иванов е специализирал в Университет АЕРЕС (Алмере, Нидерландия), в Университет на Бон  (Германия),Университет 18 март в Чанаккале, Турция и в Технологичен университет на Западна Померания, Полша. В периода 2016-2019 г. е извеждал лекции в Университета на Западна Македония (Флорина,  Гърция). Съдейства за развитието на двустранните отношения и сключването на договори за  сътрудничество между УХТ и университети от Холандия, Гърция, Турция и Казахстан.

Новият ректор има над 100 научни публикации, участник е в над 10 научни проекти. Бил е научен ръководител на 7 докторанти, един от които чуждестранен и над 50 дипоманти.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

До 8 години затвор очакват лекарите с измамната схема

Между 2 и 8 години наказание предвижда законът за двамата лекари Веселин Станчев и Найден Пъджев, арестувани за документна измама с фиктивни процедури за физиотерапия, с които са източвани пари от Здравната каса в Пловдив.   Разследването е започнало след сигнал от пациентка, която видяла в медицинското си досие, че има рехабилитационни процедури, които..

обновено на 11.07.24 в 13:35

ДПС без Делян Пеевски искат организации в Пловдив и Смолян

Решението ни е ДПС без Делян Пеевски – това обявиха в декларации членовете на Областният съвет на ДПС в Смолян и Младежката им организация. По- късно същата декларация бе подкрепена и от ръководствата на Движението в пловдивските общини "Марица", "Родопи", Асеновград, Сопот,  Карлово, Калояново,  Куклен и Кричим.  Въм фейсбук-групата „Аз подкрепям..

публикувано на 11.07.24 в 12:24

Жители на Доспат излязоха на протест пред парламента

До сградата на Народното събрание се проведе протест, с който  граждани поискаха оставката на кмета на Доспат Елин Радев. Протестиращите не са само от Доспат, а и от други градове. Кметът, който е трети мандат, оказва политически натиск върху тези, които не го подкрепят, заявиха протестиращите. Никой не ни чува в Доспат и заради това..

обновено на 11.07.24 в 11:12

Възобновиха чистенето на река Марица, изграждат подходи

Почистването на река Марица е възобновено след като по препоръка на еколозите беше спряно за близо два месеца,  съобщи за Радио Пловдив лесовъдът и отговорник на обекта от фирмата изпълнител Николай Талигаджиев. Той уточни, че от днес започва изграждането на подходи за влизане на техниката,  която да премахне растителноста около островите в..

обновено на 11.07.24 в 11:12
Иво Инджов

Конфликтът в ДПС се задълбочава

Началото на края в ДПС започна преди около седмица, когато станаха ясни разделителните линии между Доган и Пеевски и техните два лагера. Това коментира политологът Иво Инджов в програма "Точно днес" на Радио Пловдив.  Според него в момента конфликтът се задълбочава и върви към окончателна развръзка, чиито контури ще бъдат очертани до края на..

публикувано на 11.07.24 в 10:49