Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Време е историята да се учи от българска гледна точка

Крайно време е българската история да започне да се учи от българска гледна точка, а не от чужда, не от съветската и руската. Това коментира проф. Димо Чешмеджиев, университетски преподавател и учен от БАН, по повод  дебата за съдбата на паметника „Альоша“ на Бунарджика.

Той добави, че ако погледнем темата през призмата на историята, то изобщо не би трябвало да има дебат.

„Ако го погледнем от гледна точка на българската национална история този паметник трябва да бъде премахнат, тъй като той няма никаква връзка със събития от тази история. Не заличен, а преместен в Музея на социалистическото изкуство, за да се знае какво изкуство се е създавало през този период и на кого е служило то“, каза проф. Чешмеджиев.

Той добави, че не знае как би могла да се обясни несправедливостта на режима, тъй като четейки написаното на плакатите на протеста в защита на Альоша се вижда, че няма да бъде разбрана.

„Рационално обяснение за някои от написаните неща, като Альоша е нашият Христос, няма. Не знам дали може адекватно да се обясни на хората какво се е случило в близкото минало“, каза историкът.

Обясни, че през 1944 г. страната ни е окупирана. Тогава правителството се събира, за да скъса съюза с хитлеристка Германия и един съветски агент докладва на съветското ръководство.

„Червената армия бързо влиза в България. Обявява се предварително война на България, за да може тя да влезе като окупираща армия, не като съюзническа армия.

Имайте предвид, че дотогава  България поддържа дипломатически отношения със Съветския съюз, въпреки че в съветските консулства се намират количества оръжия по това време и тук се пращат парашутисти, подводничари. 

Влиза окупационната армия довежда на власт една партия, която е маргинална до този момент – БКП и тя започва да издига паметници. Създават идеята за борбата с фашизма. Това обаче е невярно.

По-младите не знаят, но първият проект за създаване на паметник в Пловдив е на Сталин.

Сталин междувременно умира и променят проекта, правят паметник на руски войник, който е победил хитлеризма. 

Руският войник несъмнено има принос в победата над хитлеризма, но такъв имат и други европейски и американски войници“, обяснява проф. Чешмеджиев.

Добавя още, че партията после започва да води антибългарска политика, която е просъветска политика. Пример дава с отричането на Македония и на други български земи. Подчерта, че българският национален идеал е обявен за националистически,  фашистки .

Според историка грешките на историята ни струват една разколебаност в националната същност и тичане след чужди идеали.

По думите му дебатът по темата пък ясно показва, че българинът винаги ще търси голям брат, който да го закриля.

„Забравяме, че България е била велика държава, че народът ни макар и малък има с какво да се похвали“, добави Чешмеджиев. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Заплатите в България настигат ръста на цените

Заплатите в България настигат ръста на цените, но това се дължи на факта, че догонваме инфлацията, а не защото българите са обеднели или са забогатели.  Това коментира икономистът Стоян Панчев от Експертния клуб за икономика и политика след като НСИ излязоха с анализ, според който у нас се наблюдава рекордно повишение на заплатите. Само за..

публикувано на 16.05.24 в 17:05

Децата трябва да се възпитават от цялото общество

Психологът Иван Игов коментира в предаването "Ден след ден" поведението на близнаците Борислав и Валентин Динкови, обвинени, че са съучастници в убийството на Димитър Малинов от Цалапица.  "Тук не може да става дума за психопатно отклонение или социопатно поведение. Просто те са момчета, израснали в среда, в която насилието и дори човешкият живот..

публикувано на 16.05.24 в 15:04

Ваксината срещу коклюш е една от най-изследваните и е безопасна

Ваксините ли са единствения начин за спиране на увеличението на случаите на заболели от коклюш ? Темата в програма "Точно днес" коментираме с д-р Аспарух Илиев , ръководител на лабораторията в Берн и експерт по безопасност на ваксините. Д-р Илиев каза, че увеличението на случаите на коклюш е феномен, който наблюдаваме днес в цяла Европа.  "Има..

публикувано на 16.05.24 в 10:10

Университетите не могат сами да покрият по-високите заплати

Работещите във висшите учебни заведения заплашиха с ефективен протест на 20 май и символични действия на  празничния 24-ти. От служебното правителство заявиха, че ще предоставят 39 милиона лева за увеличение на възнагражденията на академичния състав.  "Властимащите реагираха много бързо и дадоха индикации, че са готови на диалог и конкретни..

публикувано на 16.05.24 в 08:52

Проблемите сред железничарите ексалират много бързо

В протестна готовоност са железничарите в страната.   Проблемът не е в БДЖ, а в Национална компания "Железопътна инфрастуктура",  уточни в интервю за Радио Пловдив председателят на Синдиката на железничарите към КНСБ Петър Бунев . Той отбеляза, че основните проблеми са изоставането в заплащането и липсата на кадри, които не са от днес, но сега са..

публикувано на 15.05.24 в 15:45