Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ники прави мартенички с кауза

11-годишно момче от Пловдив в инвалидна количка прави мартенички, защото има нужда от средства за рехабилитация. Изделията изработва заедно с баба си.

Те могат да бъдат закупени чрез поръчка от фейсбук страницата „Да помогнем на Никола Димитров да проходи“ На страницата е посочена и дарителска банкова сметка (Дарителската сметка ще видите и в края на статията).

Поръчки могат да бъдат направени и във фейсбук профила на майката – Саша Димитрова.

Малко преди Никола да навърши годинка лекарите му поставят диагноза детска церебрална парализа. Не дават оптимистична прогноза, но майка му Саша Димитрова не се предава, защото както казва „надежда винаги има“.

И така започва търсенето на подходяща терапия за подобряване състоянието на Никола. Целта е да стане от инвалидната количка, да подобри фината си моторика и да проговори. Момчето претърпява 12 операции, по-голямата част от тях неуспешни. Ходи и на рехабилитация в България и чужбина. Рехабилитацията, която поема българската държава обаче е крайно недостатъчна.

„За съжаление, нашата държава поема само 7 дни в месеца, които са крайно недостатъчни, защото самата рехабилитация у нас трае 40 минути. 40 минути са едно нищо, затова се налага допълнителна частна рехабилитация в къщи.

Имаме оборудване за един малък рехабилитационен център – пътечка, електростимулатор, гребен тренажор, колело.

Държавата не ти оставя избор, ти трябва да се снабдиш с всичко, за да позволиш на детето си да се чувства по-добре“, обяснява майката на Никола Саша Димитрова.

В търсене на адекватна рехабилитация Никола и майка му се озовават в клиника в Полша. Летят до Варшава. Там ги чака кола на клиниката, която се намира в полския град  Голдап. Заедно с техен служител изминават 300 километра, за да стигнат до центъра.

„Рехабилитацията е по 8-9 часа на ден. Сутрин започват с гимнастика, плуване и продължават с роботизирана терапия. После пак има гимнастика, масажи, конна езда. През целия ден е ангажиран с неща, които са му полезни.

Това са хора, които обичат децата. Хора, които не си гледат часовника кога ще им свърши процедурата. Ходим там от 2016 г.“, каза Саша Димитрова.

„На мен най-любимо ми е плуването“, добави Никола.

Не закъсняват и резултатите - състоянието на Никола значително се подобрява.

„В клиниката в Полша се научи да стои седнал. Разви и други умения. Разбира дори някоя друга дума на полски. С рехабилитаторите си пращат подаръци по Коледа, никога не забравят да го поздравят за рождения му ден.

Пробвахме рехабилитация и в Словакия, и в Австрия, но комплексната рехабилитация, която се предлага в Полша я няма никъде“, коментира майката на Никола.

Един рехабилитационен курс в  Полша обаче струва между 4 500 и 5 500 евро. Сумата е непосилна за семейството. Затова и миналата година Никола и баба му започват да изработват мартенички. Събраната сума използват за рехабилитация, а червено-белите плетки са най-различни.

„Имаме снопчета по 10 бройки. Децата купуват тях най-много. Има гривнички, моят фаворит е безкрайността. Има и значки за закачане. Надявам се, да зарадваме много хора с нашите мартенички“, разказа майката на Никола.

11-годишното момче добави, че на него любимите му мартенички са тези на Ботев, тъй като той е фен на футболния клуб и ходи на всеки техен мач.

„Много ми харесва да правя мартенички. Мама ме научи“, каза Никола.

Дарителска сметка в УниКредит Булбанк
IBAN : BG22UNCR70001522564636
Титуляр : Никола Димитров
BIC(SWIFT) : UNCRBGSF
и в Revolut



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Румен Борисов и Ураган в работна среда

Не вярвам, че днес хората нямат доброта в сърцата си

Днес в предаването "Вход свободен"  и на територията на редовната ни рубрика "За животните с любов" Ви срещнахме с един човек, който се радва на малките неща в живота, и дори и загубил зрението си, не губи надеждата да посреща всеки един нов ден с усмивка, с вяра и винаги със своя верен приятел... на четири лапи - Ураган! Румен Борисов е незрящ,..

публикувано на 21.05.24 в 17:23

Идеята в Иран е да се сплотят подкрепящите режима

За ситуацията в Близкия изток след смъртта на иранския президент Ибраим  Раиси и издадената заповед за ареста на лидерите на Израел и Хамас – интервю с професор Владимир Чуков. Арабистът подчерта, че всякакви хипотези бяха лансирани след смъртта на иранския президент Ибраим Раиси. „Много, много въпроси бяха зададени в социалните..

публикувано на 21.05.24 в 16:57

Жители на Хвойна се оплакват от шумов терор

Жители на село Хвойна изпратиха петиция до Общинския съвет в Чепеларе и до областния управител на Смолян , в която настояват да се промени Наредба № 1 за опазване на обществения ред, в частта й за нерегламентирания шум. Документът е подписан от 70 живущи в селото, където постоянно живеят около 320 души. Те се оплакват от непрестанен силен..

обновено на 21.05.24 в 14:52

Остаряването е въпрос и на ценностна система

Най-мащабното изследване на български език за последните 20 години по темата за остаряването ще бъде представено днес. Това е книгата на психиатъра д-р Владимир Симов "Остаряването. Психологични, психиатрични и нервнокогнитивни  аспекти", която разглежда промените в поведението с възрастта, някои специфични характерологични изменения, деликатни..

публикувано на 21.05.24 в 10:50

Декарбонизацията е най- голямото предизвикателство пред света

Възможна ли е промишленост c нулеви нетни емисии и ĸaĸ дa бъдe пocтигнaтa? Това е въпросът в подкаста "Европа: Ново поколение" на тема "Отрасли с нулеви емисии и биотехнологии", отправен към експерти в областта на енергетиката и бизнеса. Те обръщат внимание, че преходът на индустрията към нулеви емисии е свързан с радикални промени в производството,..

публикувано на 21.05.24 в 10:23