Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

150 хиляди лева за инвитро в Пловдив

| обновено на 22.02.24 в 10:20
Снимка: pixabay.com

На последната си сесия ОбС гласува средства в размер на  близо 150 хиляди лева за подпомагане на двойките с репродуктивни проблеми на територията на община Пловдив. Така помоща тази година ще е 3000 лева, като от нея могат да се възползват всички семейства и двойки, които живеят на семейни начала, а също така и  жени без парньори, отговарящи  на условията на програмата. 

Средствата по програмата за финансово подпомагане на лечението на безплодие бяха заложени в бюджета на общината за тази година по предложение на ПП-ДБ и одобрено от кмета на Пловдив Костадин Димитров. Така парите вече ще бъдат гарантирани, обясни д-р Веселка Христамян, зам.-председател на здравната комисия в общинския съвет и  председател на комисията към правилника за подпомагане на гражданите с репродуктивни проблеми. И припомни, че миналата година при предишното управление, въпреки успешното развитие на програмата и гласуваното през юли увеличение - средствата са били орязани.

По данни на фондация "Искам бебе" в Пловдив има около 20 хиляди двойки, които имат репродуктивни проблеми. 50% от тях успяват да сбъднат чудото и да имат свое дете. Според Еми Христозова, координатор на фондацията за града, община Пловдив има една от най-добре действащи програми в страната. Изискванията за кандидатстващите по програмата са да са жители на общината и да живеят поне от 3 години, да нямат зъдължения към НОИ, НАП и данъци, и да имат медицински показания, удостоверени със съответните документи.

Д-р Христамян допълни, че и национално ниво ще има увеличените цени на инвитро процедурите през 2024 година. Сумата за еднократна процедура, която се отпуска от Здравната каса и Центъра за асистирана репродукция, нараства от 5000 на 6000 лв. Според нея обаче понякога сумата е недостатъчна, предвид допълнителните разходи, които не се покриват от касата или фонда. По думите й с отпусната сума от община Пловдив, двойките ще могат да си осигурат финансирането на поне на един от опитите.

Предстои и промяната в Правилника за финансово подпомагане на лечението на безплодие в община Пловдив, допълни д-р Христамян.

От фондация "Искам бебе" обясниха, че не само си партнират много добре с Общината Пловдив, но и за поредна година ще се работят заедно за програмата за превенция на репродуктивни заболявания.

Оказва се, че община Пловдив е първата в страната, която за втора година ще отдели средства за превенция на репродуктивни заболявания на граждани между 18 и 35 години.

Репортажът по темата е в прикачения звуков файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Възобновиха чистенето на река Марица, изграждат подходи

Почистването на река Марица е възобновено след като по препоръка на еколозите беше спряно за близо два месеца,  съобщи за Радио Пловдив лесовъдът и отговорник на обекта от фирмата изпълнител Николай Талигаджиев. Той уточни, че от днес започва изграждането на подходи за влизане на техниката,  която да премахне растителноста около островите в..

обновено на 11.07.24 в 11:12
Иво Инджов

Конфликтът в ДПС се задълбочава

Началото на края в ДПС започна преди около седмица, когато станаха ясни разделителните линии между Доган и Пеевски и техните два лагера. Това коментира политологът Иво Инджов в програма "Точно днес" на Радио Пловдив.  Според него в момента конфликтът се задълбочава и върви към окончателна развръзка, чиито контури ще бъдат очертани до края на..

публикувано на 11.07.24 в 10:49

Само проект на Радев ще даде изход от политическата криза

Нормален е стремежът на партиите да вземат трети мандат, за да осмисли това присъствието им в политиката, обясни амбициите им политологът Слави Василев. Много от нещата, които на пръв поглед изглеждат неправдоподобни, в един момент се случват, но въпреки това шансовете да се създаде правителство в този парламент са нищожни, гласи все пак неговата..

публикувано на 10.07.24 в 11:27

ДПС ще запази цeлостта си заради опасността от предсрочни избори

Целостта на ДПС ще се запази заради опасността от предсрочни парламентарни избори. Тази теза защити Тайфур Хюсеинов от сайта „Обзор нюз“ по повод броженията в партията.  Според него поне дотогава ще бъде заровена томахавката между двете крила в ДПС, но на по-късен етап е възможно да се случат катаклизми в парламентарната им група.  „В..

публикувано на 10.07.24 в 10:51

Време е да се промени скалата на жълт и оранжев код за горещини

Предупредителен жълт код за горещо време издаде за днес Националният институт по метеорология и хидрология. Предупреждението важи за територията на цялата страна.  Според прогнозата на НИМХ днес отново ще е слънчево и горещо. След обяд ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност, но само на отделни места в Източна България и планинските райони..

обновено на 10.07.24 в 10:09