Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Примирие и преговори са изходът от войната в Украйна

На 24-ти февруари се навършват 2 години от войната на Путин в Украйна. Според дипломата и международен наблюдател Димитър Гърдев тези две години са трагедия и авантюра, платени с много жертви и от двете страни. 

20 и няколко процента от територията на Украйна бяха завзети – освен Крим, Донецк  и Луганск, бяха превзети Запорожка и Херсонска област. Контранастъплението на Украйна през лятото на Югоизточната част на фронта не успя и така се стигна до една позиционна  война на изтощението с огромни жертви. От политическа гледна точка тази война показа мащабността на частните военни компании от типа на Вагнер, които акумулираха огромно количество хора – около 60 хиляди души от колониите и затворници. Тези наемници осъществиха щурм към Москва, който е много важен момент от войната. По- късно лидерите им бяха убити. В същото време в Украйна всички командири бяха сменени, включително и главнокомандващия, коментира Гърдев. 

Според него изходът от войната са дипломатическите преговори, защото резултатът е, че няма успехи на бойното поле, а жертвите се увеличават. Първо трябва да се постигне примирие на бойните действия, но преговорите не означава, че трябва Украйна и страните, които я подкрепят да се съгласят с условията, които Москва предлага като неутралитет на Украйна и запазване на превзетите области, смята анализаторът.

Според него и Киев е поставял максимални цели във войната като присъединяването на Белгород и Ростов, които са в Русия. "Киев трябва да бъде подкрепян. Позицията на Украйна на масата на преговори не трябва да бъдат леки, те трябва да имат тежест за предоговоряне на условията за примирие. Не бива Украйна да бъде оставена без подкрепа – политическа, военна и финансова", подчерта Димитър Гърдев и добави, че в противен случай конфликтът ще продължи да се интернационализира, ударите ще се разширяват и по цивилни цели, като вървят и предупреждения за използване на тактическо ядрено оръжие.

Мнението на дипломата е, че до момента Европа  не присъства като страна, като алтернатива и като преговарящ фактор в тази война. В същото време понася най- големите загуби - мигрантски поток, ръст на цените на енергията, масовите протести в целия ЕС на фермерите заради  нерегламентирания внос, увеличаващите се дотации. "Досега са похарчени над 60 млд. евро и се искат нови заеми. Няма мирни инициативи, нямаме собствени позиции, а търпим най- големите загуби", коментира Гърдев и заяви подкрепа на стратегията на НАТО и на призивите за засилване на отбранителната политика на ЕС.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Борис Попиванов

Политиците са се примирили, че отиват на нови избори

Летните кризи в политическия живот у нас - разговор с доц. Борис Попиванов , политолог и преподавател в Софийския университет, за невъзможните ходове, които циклят в спиралата кабинет-избори-партии. Доц. Попиванов смята, че няма сигнали за положителен сценарий за реализация на правителство с третия мандат. "Би трябвало след провала на втория мандат..

обновено на 24.07.24 в 10:24

Българите избират между Турция и Гърция за почивки в чужбина

Изборът на българите, които почиват в чужбина, традиционно е разпределен между Гърция и Турция.Това зая ви в интервю за предаването „Точно днес“ на Радио Пловдив Весела Гюрова, учредител на сдружението "Бъдеще за туризма", която работи в голяма пловдивска туристическа агенция. „Последните няколко години се наблюдава изключително засилен..

публикувано на 24.07.24 в 10:10

Средното образование се нуждае от цялостна реформа

Ниски резултати на учениците по български и математика, огромен дял на частните уроци, неудовлетворени родители и университетски преподаватели, сериозни разлики в образователното ниво на хората от различните региона на страната, лошо управление на политиките в образователната система. Това са само част от констатациите на одиторите на..

публикувано на 23.07.24 в 10:24

Няма шанс за правителство с трети мандат, ще има избори

Президентът Румен Радев е изправен пред много сложно решение. Затова смятам, че той ще връчи третия проучвателен мандат за съставяне на правителство на БСП. Това заяви в инетрвю за Радио Пловдив политологът и университетски преподавател доцент Татяна Буруджиев. Тя подчерта, че хората, които се явяват на избори търсят доверието на..

публикувано на 23.07.24 в 09:52

Продължава да има повече от 1 пожар на ден в "Столипиново"

Последните огнища на пожари в Пловдивска област са угасени към днешна дата. Последните 2 дни са доста по-спокойни, за разлика от предходните дни, съобщи в предаването "Точно днес" директорът на пловдивската пожарна старши комисар Васил Димов . Той разказа, че са имали над 50 сигнала за пожари за денонощие, докато след падналите валежи те са спаднали..

публикувано на 23.07.24 в 09:00