Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Възможните решения при работа с ученици дискутират в четвъртък

| обновено на 20.03.24 в 13:35 | Интервю

От ноември месец, миналата година, „Пловдивско лаканианско пространство“ организира поредица от срещи – дискусии, които представят конкретни случаи от училищната практика и работата с учениците, обсъждат се въпроси и казуси, като се търсят възможните решения. Организирането на тези събития е провокирано от зачестилите случаи в практиката, свързани с трудностите, които родители, учители, училищни психолози и педагогически съветници срещат в работата си с учениците.

„Ориентирани от теорията на Жак Лакан и практическия си опит, бихме могли и искаме да представим една друга възможна перспектива за работа с различните случаи“, казва Милена Рангелова, психоаналитично ориентиран психотерапевт и един от водещите на събитието. Заедно с Милена Велинова - детски психотерапевт, Десислава Иванова - психотерапевт и психодраматист, и Реджина Господинова - психоаналитично ориентиран психолог, са активна част от тези събития и от „Пловдивско лаканианско пространство“.

На 21-и март, от 15.30 часа, в НБ „Иван Вазов“ ще се състои поредната дискусионна среща - „Трудности с ученика: случаи, въпроси, (не)възможни решения“.

Събитието е ориентирано към учители, училищни психолози, педагогически съветници, родители и всички други, заинтересовани от подобни казуси. Въпросите, които могат да се поставят и обсъждат на тези срещи са свързани с теми като - разпознаване индикациите за психично страдание, конфликтни ситуации между учители и родители, справяне с агресивни прояви, работа и приобщаване на дете със СОП и други. Всеки желаещ да представи свой случай или казус, може да заяви желанието си във формата за регистрация, във фейсбук страницата на събитието или на e-mail адрес plp.plovdiv@gmail.com

„Първото събитие протече при голям интерес, което за мен означаваше доста нереалистични очаквания. Какво имам предвид? В безизходицата и трудностите при решаването на различни казуси, хората очакват да получат готови решения, отговори, които да са универсални, да важат винаги, за всеки, а всъщност не е така. Идеята на тези срещи-дискусии, които вече става регулярни, е хората, които идват и имат интерес, е да поставят своите въпроси във връзка с конкретни случаи, които ние през нашата перспектива и теория, да им връщаме като идеи, като възможни отговори, като възможни насоки. Хората да получат по-различна гледна точка, не да чуят лекция, която да им представим. Общо взето, така се получи на първото събитие. Следващите се случиха под формата на един кръг, в който хората сядаме, говорим, всеки споделя онова, което го затруднява или каквото е успял сам да открие в работата си, какво е било ефективно и успешно за него. Това е нашата идея. Имаше интерес и в Карлово, към тези събития. Там се проведе една такава среща – дискусия. Участваха 8 човека от училищата в Сопот и Карлово. Представиха се два казуса. Често пъти, когато човек преставя даден казус, той има въпроси, но всъщност не си дава сметка, че сам вече е стигнал до много важни и полезни решения. Не го е осъзнал, като цяло. Тези срещи - дискусии целят и това, ние от нашата позиция да видим тези неща и да върнем на човека отсреща идея за това, кое наистина е работещо. Ние следим конкретното дете, конкретния случай, конкретния разказ, през който се вижда кое е работило за това дете и се водим по тази част“, разказва Милена Рангелова. 

След срещата на 21-и март, са предвидени още две такива срещи-дискусии, за работа по различни казуси.

Милена Рангелова е гост в предаването „Вход свободен“.

Чуйте още, в прикачения файл. 


По публикацията работи: Дора Башакова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Броят на бежанците от Украйна у нас е като в началото на войната

Броят на украинските бежанци, които пристигат в Пловдив, бягайки от войната в Украйна, в момента е същият, както от началото на конфликта. Всеки ден от 3 до 5 семейства идват в нашия хуманитарен център само с един куфар и дете в ръце, обясни за програма "Точно днес" Наталия Елис, председател на фондация  „Юкрейн Съпорт енд Реноватион“. Според нея..

публикувано на 30.04.24 в 10:22

Подготовката за изборите 2 в 1 в Пазарджик върви добре

Подготовката за предстоящите избори за европарламента и за народни представители за 50-то НС у нас върви нормално. Формирани са всички секции на територията на Пазарджик, като те общо са 350, без секциите в специализираните учреждения и подвижните СИК. Това съобщи в предаването "Точно днес" Антони Върбев , председател на 13-та РИК Пазарджик.  Вече..

публикувано на 30.04.24 в 10:22

Твърдите електорати ще изнесат битката на предстоящия вот

Разочарованието на българите от политическите събития през последните месеци, се оказва определящо за начина, по който сега те гледат на политическата ситуация у нас.  Това сочат данните от национално представително изследване на социологическа агенция Екзакта, проведено в периода от 11 до 18 април чрез пряко интервю „лице в лице” сред 1020..

обновено на 30.04.24 в 09:44

Битовите цени на енергията в България растат, а в Еврозоната-не

" На годишна база-( март 2023-март 2024 г.), инфлацията в България е 3,1%, а в Еврозоната-2,4%-тоест, разликата постепенно се свива", каза Лъчезар Богданов, главен икономист в Института за пазарна икономика. Той припомни, че в края на 2022 година разликата бе доста по-голяма- повече от 15 % в България при 9-10 на сто в Еврозоната. На въпрос защо..

публикувано на 29.04.24 в 16:53

Изборите 2 в 1 ще повишат активността на евровота

Много са факторите, които ще повлияят на евроизборите. Доброто е, че активността ще бъде по-висока, в сравнение с това, ако бяха само европейски избори. Това каза в интервю за предаването „Ден след ден“ на Радио Пловдив Юлияна Николова, директор на „Портал Европа“. Тя припомни, че на вота през 2019 година, когато за цяла Европа..

публикувано на 29.04.24 в 15:47