Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Собствениците на земи са против промените в закона

Депутатите узакониха обработването на ниви без съгласието на собствениците им, като гласуваха на второ четене промени в Закона за собствеността и ползването на земеделските земи (ЗСПЗЗ), с които променят правилата за сключване а доброволни споразумения.

С какви аргументи от Българската асоциация на собствениците на земеделски земи обявиха, че с приетите експресно промени дребните собственици на земеделски земи ще бъдат категорично ощетени - коментарът е на председателя на асоциацията Евгений Орашъков.

Предложените промени в закона допускат до 1/3 от земята в дадено землище и частните имоти да се разпределят административно на земеделци, които нито са собственици, нито имат сключен договор за ползване. Това означава, че административен орган разпределя частна собственост, без да търси собственика. Това е противоконституционно, обясни в интервю за предаването "Точно днес" Евгений Орашъков.

По думите му, твърдението, че така се повишава конкурентноспособността на българския земеделски производител и по-конкретно малките местни земеделци не е вярно.

С промените сега е възможно ако 2/3 от собствениците или ползвателите са съгласни, да се обработва земята. На практика се отстъпва от идеята за сключване на доброволни споразумения за ползване. Това отстъпление е 33 % и е в интерес на големите фермери, които са 1,5 % от едрите земеделци, обясни председателят на асоциацията на собствениците на земеделски земи. 

Разумно е тази промяна да влезе от следващата година, коментира Орашъков, но обясни, че много от препоръките на асоциацията не са взети предвид от депутатите.

Не можем да претендираме нито за Шенген, нито за Еврозоната, нито на равнопроставеност за евросубсидиите, ако правото на частна собственост не е гарантирано, добави той. 

Цялото интервю на Веселина Пеева с Евгений Орашъков, председател на Българската асоциация на собствениците на земеделски земи, е в прикачения файл. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Професор Велин Станев в „Добро утро, ден!“

В рубриката „Добро утро, ден!“ тази седмица гостува професор Велин Станев – емблематичният водещ на култовото предаване „Велин рок блок“ по Радио Пловдив, който е и ръководител на катедра "Маркетинг и Международни икономически отношения“ във Факултета по икономически и социални науки към Пловдивски университет „Паисий Хилендарски“= Професор..

обновено на 26.04.24 в 16:56

Нулевата ставка ДДС за хляба трябва да бъде запазена

"Професионалната етика изисква да кажа, че няма козуначено изделие, което да има себестойност 200 лв. Но нсе пак, търсенето определя предлагането. Не зная какви очаквания имат купувачите, които ще отделят 200 лв за козунак, но те едва ли ще вкусят нещо изключителнно, защото козунакът е изделие, което има много ясен състав. В резултат на спазването му,..

публикувано на 26.04.24 в 16:03

Големият въпрос на тези избори е знаем ли накъде отиваме

Това, което ентусиазира избирателите обикновено са две противоположни състояния - разочарование и гняв или пък надежда . За разлика от предишни периоди, в които сме били свидетели и на двете, то днес българите е на кръстопътно състояние - гледат с недоверие, страх, скептицизъм и описват собственото си отношение към дистанциране, определи социологът от..

публикувано на 26.04.24 в 11:04

Ден на отворените врати в Арменското училище

Основно училище „Виктория и Крикор Тютюнджян” се намира в сърцето на Стария Пловдив сред китната зеленина на хълма Небет тепе. Арменското училище както обичат да го наричат пловдивчани  има 190-годишна традиция на добро образование и възпитание, в него се обучават деца от 1-ви до 7-ми клас както с арменски, така и с български произход. През настоящата..

публикувано на 25.04.24 в 17:30
Надя Василева, председател на БКЗ

Най-много служители в Пловдив се търсят в IT сектора

Работодателите в Пловдив прогнозират, че компаниите в региона, които ще назначават хора в следващите шест месеца, са с 11% повече от тези, които възнамеряват да съкращават работници. Това коментира в предаването "Ден след ден" на Радио Пловдив председателят на Българската конфедерация по заетостта (БКЗ) Надя Василева. Конфедерацията е публикувала..

публикувано на 25.04.24 в 16:33