Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Не е добре изборите да са две в едно

Любомир Стефанов
Снимка: БГНЕС

"Ако трябва да се прави оценка по десетобалната система колко е сложна задачата на Димитър Главчев да сформира служебен кабинет, то моята оценка е 9", заяви в предаването „Ден след ден“ на Радио Пловдив политологът Любомир Стефанов. По думите му Главчев е оставен сам да сформира кабинет, а досега той не е имал толкова водеща роля, въпреки, че е бил председател и зам.-председател  на Народното събрание. 

"Сега да водиш всичко ти и да сформираш сам Министерски съвет ще се съгласите, че не е лесна работа. Като сложим и условието за независими експерти като министри в служебния кабинет, които освен това са готови да участват в управлението, броят на възможните кандидати за кабинета става съвсем малък. Според мен това се дължи на грешната ни предпоставка и разговор към политиката", коментира политологът. 

По думите му се приема, че когато някой е в опозиция, политически той автоматично е пристрастен. От друга страна, хората на държавна длъжност би следвало да имат нагласата да допринесат към следващото ниво. 

"За мен след целия този разговор в политическото пространство, как ако не си на нечии хора си ничий, и малкото желаещи, ако приемем, че са малко, ще са още по-обезкуражени да им лепнат етикет: „Колаборационисти с някой“, посочи Стефанов.

Според него не трябва да се изключва хипотезата, че Димитър Главчев успее да си свърши работата, докато не видим състав и структура на Министерски съвет, занесен при президента, който ще го подпише и вкара за гласуване в Народното събрание. Не трябва и да се стига дотам, държавните служители, към които той се обръща и поканените от него експерти да отказват, защото мандатът на едно служебно правителство е хипотетично ограничен.

Стефанов смята, че вътрешният министър Калин Стефанов и министърът на електронното управление не би трябвало да остават в служебното правителство, защото са част от политическия кабинет, който очевидно е изгубил кредита си на доверие, щом парламентарното мнозинство се е разпаднало. 

"Но в крайна сметка преценката е на номинираният за министър-председател. Смятам, че политически аргументи за това да се преназначават министри и да се приемат като наследство няма, а доколко са важни е, естествено е, че са важни. Вътрешният министър гарантира сигурността по чисто физически начин при евентуални злоупотерби с изборните книжа, избирателните машини и избирателните секции. Министърът на електронното управление пък е този, който сертифицира процеса по гаранцията за машините, наличието на неработещи машини, доколкото все пак машините се развалят, както и целия процес по обработка на данните и гласуването да бъде прозрачен и най-вече коректен", допълни той.  

Според него Главчев не би си заложил тази бомба, да остави тези двама министри. По думите му рационалността би трябвало да надделее не само поради протестите на ПП-ДБ, а и защото вече се е натрупало негативно отношение особено към работата на министъра на електронното управление. 

Политологът беше категоричен, че нито аналитично, нито прагматично е добре да има избори две в едно, не само заради технологията, но и заради формата и съдържанието на бюлетините. 

"Освен това има препоръка по принцип от Европейската комисия национални и европейски избори да не се съвместяват, защото дневният ред, съдържанието и предизборната кампания, която едните и другите предпоставят, водят до взаимно натягане. Лично аз смятам, че може да е добре да ги разделим. Но, аргументът, че днешните ни парламентарните избори ще вдигнат активността на европейските, също е валиден. Въпрос на много скоростна и обективна оценка на това, какво е подходящо и дебело искам да го подчертая, за държавата и за обществото, а не за частно-политически, партизански интереси, ако трябва да бъда още по-точен", коментира той. 

Стефанов определи като поредна цинична заигравка аргументът на партиите за икономия на държавни средства. 

"Това е вторичният порядък, първичният, който мен ме притеснява е заговорът към разговора към политическото. Той е тотално принизен, изключително примитивизиран и по този начин самата политика излиза като един безкраен „гешефт“, а всъщност по български опростен до „стани да седна“, подчерта политологът. 

Чуйте още в звуковия файл. 

БНР подкасти:Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Владимир Тодоров

Глобите не плашат българина, а конфискацията на колата

Незаконно е пиян или дрогиран шофьор да  плаща левовата равностойност на колата, с която е извършил нарушението. Това  е мнението на Върховния касационен съд  за една от промените в  Наказателния кодекс, приети миналото лято.   Става дума за случаите, в които колата не е собственост на извършителя на престъпление.  Казусът коментира в..

публикувано на 12.04.24 в 15:28

Патриция Пъндева в "Добро утро, ден"

Тази седмица в „Добро утро, ден“  влизаме в обувките на актирсата Патриция Пъндева. Тя е част от трупата на  Драматичен теарър- Пловдив „Николай Масалитинов “ .  Завършва Строителна гимназия със специалност „Архитектура”. После обаче прави рязък завой и тръгва към голямата си мечта – НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов”.  Завършва актьорство за куклен театър..

публикувано на 12.04.24 в 17:00

Общински ВЕИ-та в Асеновград са произвели над 28 MWh ток

За 8 месеца, от както в 2 общински сгради в Асеновград са монтирани фотоволтаични централи, са произведени 28,36 мегаватчаса (MWh) електроенергия на стойност близо 26 000 лв. и са спестени 22,5 тона въглеродни емисии. Това съобщи пред Радио Пловдив Весела Малинова, младши експерт в дирекция „Хуманитарни дейности, проекти и сътрудничество“..

публикувано на 12.04.24 в 15:14

Бъдещето на БНР е в дигитална среда

Навършват се 20 години от създаването на сайта на Българското национално радио.  "Все повече БНР и програмите му, сред които и Радио Пловдив, не са само звук от аналогов или дигитален радиоприемник, а и съчетание от разнообразни мултимедийни продукти, казва Златко Желев от дирекция „Дигитални програми“, който ръководи екипа на сайта...

публикувано на 12.04.24 в 11:22
Цветелина Пенева

Няма да е лесно СИК да брои два пъти преференции

Какви изненади може да роди вота 2 в 1 коментира в програма "Точно днес" Цветелина Пенева, член на Обществения съвет към ЦИК.  Тя изрази надежда, че идните дни ще има една стегната кампания от страна на ЦИК по отношение на организация на дейностите на глусаване. Най-вече на първо място по отношение на машинното гласуване. "Тъй като знаем, че на..

публикувано на 12.04.24 в 11:05