Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Касовата бележка от пазаруването е нашата застраховка

Снимка: БГНЕС


В подготовка на празничната трапеза разговор в аванс с д-р Андрей Велчев, председател на Сдружението за достъпна и качествена храна за гражданския контрол в търговската мрежа и рисковете пред потребителите при онлайн пазаруването на хранителни стоки. 

Сдружението започна проверки в обекти от мрежата за търговия на дребно с хранителни стоки в столицата и редица други градове от страната. Целта на проверките е да се удостовери дали в магазините се предлагат продукти, чието качество не отговаря на стандартите или съдържанието им се разминава с етикетите и други нарушения.

За програма "Точно днес" д-р Велчев коментира, че въпреки особено големия контрол, дори и на големите вериги, все още няма яснота какво съдържат масовите продукти, които българският потребител, българския граждани си закупува и това е притеснителен факт. И това е така не само преди празничните дни. 


"Универсалният съвет, който целогодишно даваме е да пазаруват на места, на които имаме доверие и с които имаме предишни история и добри спомени за съответното качество, тъй като несъмнено българският пазар не само по време на празници е залят от вносни стоки, разбира се и месо, което някой път и не е със сигурен произход, макар и да има ясна директива за проследимостта на партидите, нека да внимават с това дали има съответния печат. И разбира се, ако могат да се доверяват на места, на които после може да бъде тествана отговорност", каза д-р Велчев.

Според него е много важно да си искаме касовата бележка, както и да я пазим, защото това е нашата застраховка.

Той предупреди да се пазарува много внимателно онлайн, защото има сигнали за некачествени пакетирани хранителни продукти.

"Платформи за продажби непрекъснато продават стоки с негарантиран произход. Много често на тях дори няма етикети. Например, продават се вакуумирани козунаци с по-дълга трайност, които може да бъдат поръчани буквално до вашата врата. На тях въобще не пише нищо, а имат ясен подател.", обясни д-р Велчев.

По думите му сдружението има добър диалог не само с Българската агенция по безопасност на храните, но и с Комисия за защита на потребителите, а понякога се налага да работят и  с МВР.

"Когато става въпрос за онлайн платформи, които продават такъв тип продукти като козунаци и всякакъв тип захарни и други неща, които българина е свикнал да ги харесва. Там вече се налага да се намеси такъв орган, за да може да се стигне до човека, който го изпращ тогава, когато става дума за сериозна измама или сериозно съмнение, че нещо с негарантиран произход стига до нас. Разбира се ние правим осъзнат избор, но да - реагираме и по сигнали на нашата платформа", обясни д-р Велчев и допълни, че се работи по два сигнала за продажба на некачествени продукти онлайн.

По думите му важно е да има граждонски контрол върху хранително-вкусовата промишленост като цяло.

Цялото интервю с д-р Андрей Велчев може да чуете от прикачения звуков файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

До 8 години затвор очакват лекарите с измамната схема

Между 2 и 8 години наказание предвижда законът за двамата лекари Веселин Станчев и Найден Пъджев, арестувани за документна измама с фиктивни процедури за физиотерапия, с които са източвани пари от Здравната каса в Пловдив.   Разследването е започнало след сигнал от пациентка, която видяла в медицинското си досие, че има рехабилитационни процедури, които..

обновено на 11.07.24 в 13:35

ДПС без Делян Пеевски искат организации в Пловдив и Смолян

Решението ни е ДПС без Делян Пеевски – това обявиха в декларации членовете на Областният съвет на ДПС в Смолян и Младежката им организация. По- късно същата декларация бе подкрепена и от ръководствата на Движението в пловдивските общини "Марица", "Родопи", Асеновград, Сопот,  Карлово, Калояново,  Куклен и Кричим.  Въм фейсбук-групата „Аз подкрепям..

публикувано на 11.07.24 в 12:24

Жители на Доспат излязоха на протест пред парламента

До сградата на Народното събрание се проведе протест, с който  граждани поискаха оставката на кмета на Доспат Елин Радев. Протестиращите не са само от Доспат, а и от други градове. Кметът, който е трети мандат, оказва политически натиск върху тези, които не го подкрепят, заявиха протестиращите. Никой не ни чува в Доспат и заради това..

обновено на 11.07.24 в 11:12

Възобновиха чистенето на река Марица, изграждат подходи

Почистването на река Марица е възобновено след като по препоръка на еколозите беше спряно за близо два месеца,  съобщи за Радио Пловдив лесовъдът и отговорник на обекта от фирмата изпълнител Николай Талигаджиев. Той уточни, че от днес започва изграждането на подходи за влизане на техниката,  която да премахне растителноста около островите в..

обновено на 11.07.24 в 11:12
Иво Инджов

Конфликтът в ДПС се задълбочава

Началото на края в ДПС започна преди около седмица, когато станаха ясни разделителните линии между Доган и Пеевски и техните два лагера. Това коментира политологът Иво Инджов в програма "Точно днес" на Радио Пловдив.  Според него в момента конфликтът се задълбочава и върви към окончателна развръзка, чиито контури ще бъдат очертани до края на..

публикувано на 11.07.24 в 10:49