Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Остаряването е въпрос и на ценностна система

Ако хората се хранят правилно, имат постоянно движение, участват в различни занимания в групи, това носи емоционален заряд и дава успешно и удължено остаряване, категоричен е д-р Владимир Симов

Най-мащабното изследване на български език за последните 20 години по темата за остаряването ще бъде представено днес. Това е книгата на психиатъра д-р Владимир Симов "Остаряването. Психологични, психиатрични и нервнокогнитивни  аспекти", която разглежда промените в поведението с възрастта, някои специфични характерологични изменения, деликатни теми като любовта, търсенето на смисъл в последната фаза от живота и други важни проблеми. Книгата разглежда реални случаи от практиката на д-р Симов и дава надежда, че ако подходим разумно, остаряването може да се превърне в златното време на нашия живот.

Д-р Владимир Симов завършва медицина, след което специализира психиатрия и психотерапия. Работи в различни психиатрични структури и клиники в София. Сертифициран психотерапевт по диалектична бихевиорална терапия, терапия на схемите и хипнотерапия.

Бил е заместник-председател на "Българско общество по аналитична психология на К.Г.Юнг". За изследванията си в областта на психиатрията е отличен с две международни награди.

През последните 15 години работи в чужбина  - първоначално във Великобритания, където съчетава работата си като психиатър с преподавателска дейност, а днес живее и работи във Франция.

Наред с медицинското си образование Владимир Симов завършва театрална режисура в НАТФИЗ "Кр. Сарафов", а по-късно специализира оперна режисура. 

Автор е на романа "Мъж и Жена сътвори го", на есеистичната книга "Пространства на мълчанието" и сборника с разкази "Непокорни пеперуди".

Пред Радио Пловдив той подчерта, че през последните 3-4 десетилетия митът за остаряващия човек, като човек, който постепенно се инфантилизира или преживява  "безпомощно детство", се  е срутил напълно под натиска на демографските показатели и различни социално-икономически фактори.

"В днешно време популацията на възрастните хора става все по-многобройна и те започват да играят важна роля в социалния живот на обществото. Главно политиците и търговците, които по-рано фокусираха своето внимание към по-младите и средното поколение, сега намериха невероятно ниша, за да продават продукти за продължаване на живота, за поддържане на по-добро здраве, за  прекарване на свободното време и изведнъж старите хора се превърнаха в изключително интересна икономическа и социална ниша за цялото общество".

Създадената в началото на века концепция, изразяваща се в негативно отношение към различни групи, които са по възрастни и зад която стои идеята, че старостта е хронично протичаща болест, е опровергана с времето.

"Стериотипите за възрастния човек, който оглупява, забравя, губи се, не са верни и не може да бъде доказан. Удължената продължителност на живота през последните 20 години е нараснала от 63 години - на 75 средно в световен мащаб и това дава възможност на застаряващите хора да имат по-удължен живот".

Д-р Симов подчерта, че "удълженото остаряване" е определение на качеството на остаряването и се състои в отговор на въпроса как да се удължат годините на активно функциониране в контекста на увеличената продължителност на човешкия живот. Аспектите са различни - социални,психиологически,  физиологически. 

"Ако хората се хранят правилно, имат постоянно движение, участват в различни занимания в групи, това носи емоционален заряд и дава успешно и удължено остаряване".

Хората с  т.н. висок когнитивен резерв, които са се занимавали цял живот с четене, интелектуален труд, различни активности и са превключвали от едно - на друго поле, запазват своя когнитивен капацитет до дълбока старост и това им дава възможност активно да участват в живота на обществото и семейството, всичко опира до ценностната система, подчерта още д-р Владимир Симов.


Цялото интервю - звуковия файл: 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Средното образование се нуждае от цялостна реформа

Ниски резултати на учениците по български и математика, огромен дял на частните уроци, неудовлетворени родители и университетски преподаватели, сериозни разлики в образователното ниво на хората от различните региона на страната, лошо управление на политиките в образователната система. Това са само част от констатациите на одиторите на..

публикувано на 23.07.24 в 10:24

Няма шанс за правителство с трети мандат, ще има избори

Президентът Румен Радев е изправен пред много сложно решение. Затова смятам, че той ще връчи третия проучвателен мандат за съставяне на правителство на БСП. Това заяви в инетрвю за Радио Пловдив политологът и университетски преподавател доцент Татяна Буруджиев. Тя подчерта, че хората, които се явяват на избори търсят доверието на..

публикувано на 23.07.24 в 09:52

Продължава да има повече от 1 пожар на ден в "Столипиново"

Последните огнища на пожари в Пловдивска област са угасени към днешна дата. Последните 2 дни са доста по-спокойни, за разлика от предходните дни, съобщи в предаването "Точно днес" директорът на пловдивската пожарна старши комисар Васил Димов . Той разказа, че са имали над 50 сигнала за пожари за денонощие, докато след падналите валежи те са спаднали..

публикувано на 23.07.24 в 09:00

"Пясъчник" пресъхва, умира риба. Има ли риск и за поливния сезон?

Язовир „Пясъчник“ драстично намалява обема си, поради което рибата в него измира и това може да доведе до екологична катастрофа, алармират от Риболовното сдружение „Олимпик 2002“.   При капацитет от над 200 кубически метра, в язовирасега има едва 14 кубичиски метра вода. В писмо до министъра на екологията и до пловдиските поделения на..

публикувано на 22.07.24 в 11:25

Президентът е объркан за връчването на третия мандат

"След толкова много поредни избори може да се спори, дали има преформатиране на политическата система. Основните полюси остават същите и динамиката на системата се определя около отношенията на тези полюси в рамките на политическата ситуация.  От друга страна, си спомнете как изглеждаше пейзажът след протестите от 2020 г., когато имаше поява на нови..

публикувано на 22.07.24 в 10:50