Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Носим България в сърцето и празника в душата

Има обаче българи, които се срамуват от произхода и езика си. Те говорят помежду си и на децата си на английски.

Веси Кокалчева, българска учителка в Лондон

На 24 май говорим с педагога Веси Кокалчева, преподавател с 45-годишен стаж. От 18 години тя живее в Лондон, работила е в две български неделни училища, сега е учител на свободна практика.

Пред Радио Пловдив тя сопдели, че българите в британската столица ще отбележат празника на светите братя Кирил и Методий официлано тази събота и неделя, тъй като днешният 24 май за тях е работен ден. В Лондон има много български танцови състави и те ще се включат в празника през почивните дни.

В британската столица има доста неделни български училища, които са спонсорирани и получават дотации. Те обаче не са училища в смисъла, който ги възприемаме в България. По - скоро са неделни школи или курсове. В тях часовете не са достатъчни, за да могат децата добре да усвоят българския език и българската история. 

Нещата не са това, което си представяме ние в България, подчерта дългогодишната учителка. 

В английските училища се изучават немски, френски, италиански, португарски, испански, но не и български език. 

Веси Кокалчева обясни, че лично се е интересувала как нашите деца могат да учат български език в английската учебна система като дейност по интереси, като допълнителен час. Обяснението, което получила: Необходимо е учителят да заяви в училището, в което работи, че има желание да преподава български език на децата. Ако събере достатъчно деца за един клас, се сформира такава група и се водят такива часове.

Общувам със семейства, които носят България в сърцето си и възпитават децата си в духа на Левски и Ботев. Сега в английските училища е срочна ваканция, затова някои от тези семейства с децата си специално се прибират в България, за да участват в похода "По стъпките на Ботев", който тръгва от Козлодуй и е посветен на 2 юни. 

Има и българи, които се срамуват от произхода и езика си, каза дългогодишната преподавателка.

Жалкото е когато родителят идва и взема детето от училище и си общува с него на английски език. 

Тенденцията към обезбългаряване и загуба на български дух и съзнание е тревожен процес, особено сред българите зад граница.

Веси Кокалчева обаче е една от родолюбивите българи, които с възрожденски дух и плам популяризират българския език, история и дух

Задено с Фотина Вълчева тя изпълва със съдържание "Исторически сборник по математика", който е вдъхновен от идеята на Христо Ботев, невидяла бял свят. Сборникът бе издаден от Сдружение "Завет" - млади хора, обединени от истинската си любов към България. В края на януари тази година сборникът беше представен в посолството на България в Лондон.

Интервюто на Антоанета Петричанска с Веси Кокалчева е в звуковия файл. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Желязко Гагов е новият кмет на Панагюрище

Новият кмет на Панагюрище е Желязко Гагов, издигнат от Инициативен комитет, обяви Общинската изирателна комисия в Панагюрище. Гагов  води пред опонента си Никола Белишки от ГЕРБ-СДС с над 2 хиляди гласа.  За Желязко Гагов са гласували 5762 души или 28,62% от избирателите.  Така той  повтори победата си от местните избори през есента.  В първия..

обновено на 24.06.24 в 10:47
Татяна Буруджиева

Преговорите между партиите няма да са лесни

„Няма да са лесни преговорите между партиите, които ще вървят успоредно с консултациите при президента Румен Радев. Добре, че президентът свиква консултации. Можме да го приемем, че има още какво да се доизяснява с партиите по вариантите за правителство. Защото въпреки, че само две политически сили се отзоваха на поканата за разговори при ГЕРБ,..

публикувано на 24.06.24 в 10:33

86 зрелостници получават сертификати за работа в ТИЗ

159 ученици от Пловдив преминаха обучение по проект "Включване на индустрията в учебния процес на професионалните гимназии в Тракия икономическа зона". Днес 86 ученика от 10-ти, 11-ти и 12-ти клас ще получат и своите сертификати за успешно завършен курс по „Архитектура на автоматични асемблиращи машини и линии“ в Професионалната гимназия по..

публикувано на 24.06.24 в 10:22

54 басейна работят в Пловдивска област това лято

Лятото е време за море. За тези, които не могат да отидат, има друг вариант, а именно – басейните. „Общо 69 са басейните, регистрираните в цялата Пловдивска област. Тази година обаче от тях работят 54“, това заяви в интервю за Радио Пловдив Милена Шикова, началник на отдел „Държавен здравен контрол“ към РЗИ-Пловдив. Най-много..

публикувано на 21.06.24 в 16:28

Почти всички междуселищни линии са губещи

"Дори когато се налага определянето на превозвач чрез пряко възлагане при кризисна ситуация, това не освобождава общините от задължението да обявят обществена поръчка за избор на титулярен изпълнител на услугата". Това каза за Радио Пловдив областният управител Илия Зюмбилев, след като тази седмица след оттеглянето на „Хеброс бус“ други превозвачи..

публикувано на 21.06.24 в 16:09