Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В здравеопазването никога не е имало такава несигурност

Д-р Неделчо Тотев: Синдикатите заблуждават и манипулират хората, а те очакват достойни възнаграждания.

Колектгивният трудов договор не само в частта му "Заплати" е трудно изпълним, но той има още други неща, които сякаш останаха "зад кадър" и не са предмет на договаряне, защото не сме пристъпили към реално договаряне. 

Депозираните от синдикатите предложения са смайващо завишени и трудноизпълними от всички, заяви пред Радио Пловдив д-р Неделчо Тотев,  председател на Сдружението на общинските болници и директор на болницата в Чирпан.

Той посочи, че като говорят за замразяване на доходи и замразяване на заплати, синдикатите веят знамена, плашещи колективите в болниците.

Тотев отбеляза, че заплатата има две величини - основната и прикачените към нея клас прослужено време, извънреден и нощен труд и други начисления, но има и допълнителни възнаграждения, които синдикатите не могат да договорят. Затова те са ядосани и се възмущават, че понякога допълнителните възнаграждения надвишават дори основната заплата.

Това не знам какъв проблем е, при положение, че то влиза в джоба точно на техните работнници и служители, заяви д-р Тотев.

Никога не е имало такава несигурност, каквато е в момента. Работодателите са в ситуация да подписват основна заплата, която работниците и служителите не могат да изработват. Така те си надяват примката на шията

Лекарят се възмути и от препоръката, дадена от представител на синдикатите, болниците да вземат заеми, за да изплащат заплатите на служителите си. 

Д-р Тотев риторично попита как като ръководител на болница ще връща такъв заем, след като общинските и областните болници работят на не високо остойностени пътеки - спрямо миналата година цените на пътеките са се вдигнали със  7 до не повече от 9 %.

Председателят на Сдружението на общинските болници коментира като опасно предложението на БЛС да се върви към корекция надолу в цените на клиничните пътеки.

Тотев обясни, че от 186 болници, които Министерството на здравеопазването наблюдава, само 43 са стигнали параметрите на стария Колективен трудов договор.

Тази манипулация е жестока спрямо харата. Те очакват прилични и достойни възнаграждения. А всъщото време им се внушава, че работодателите дават парите на хора - послушковци!

Тук всички се познаваме и ние много повече си обичаме служителите, отколкото синдикатите. 

Синдикатите неистово заблуждават - нито синдикатите, нито работодателите даваме заплати. Работодателите само разпределяме и се стремим да го правим справедливо, подчерта д-р Неделчо Тотев.

Затова работодателите продължават да настояват за анализ, който да покаже по какви причини дадена болница не може да осигури минималното заплащане на медицинския си персонал, заложено в изтеклия колективен трудов договор.

Заплатите в здравеопазването да се определят на пазарен принцип

Интервюто на Емил Костов с д-р Неделчо Тотев е в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

АПИ обяви дългоочакваната поръчка за моста на р. Марица в Пазарджик

Агенция пътна инфраструктура обяви дълго чаканата обществена поръчка за проектиране и ремонт  на моста над река „Марица“ в Пазарджик, който е важна градска артерия и част от пътя за Пловдив. Мостът, с дължина 181 метра е в лошо състояние, не е ремонтиран от 60 години и е опасен за преминаване. Паолина Комсалова допълва информацията: В..

обновено на 21.06.24 в 17:13

54 басейна работят в Пловдивска област това лято

Лятото е време за море. За тези, които не могат да отидат, има друг вариант, а именно – басейните. „Общо 69 са басейните, регистрираните в цялата Пловдивска област. Тази година обаче от тях работят 54“, това заяви в интервю за Радио Пловдив Милена Шикова, началник на отдел „Държавен здравен контрол“ към РЗИ-Пловдив. Най-много..

публикувано на 21.06.24 в 16:28

Почти всички междуселищни линии са губещи

"Дори когато се налага определянето на превозвач чрез пряко възлагане при кризисна ситуация, това не освобождава общините от задължението да обявят обществена поръчка за избор на титулярен изпълнител на услугата". Това каза за Радио Пловдив областният управител Илия Зюмбилев, след като тази седмица след оттеглянето на „Хеброс бус“ други превозвачи..

публикувано на 21.06.24 в 16:09

От 1 юли в Смолян влизат в сила новите зони за платено паркиране

От 1 юли влизат в сила новите зони за платено паркиране на територията на Смолян. Те са само в административни райони, където много хора идват по работа, като сме се съобразили да не са в жилищни райони, подчерта пред Радио Пловдив ресорният заместник-кмет Марин Захариев. От днес е в сила платеното паркиране в Смолян Той припомни, че..

публикувано на 21.06.24 в 14:18

За патриарха да разсъждаваме църковно, а не - геополитически

По-малко от десет дни до избора на следващия български Патриарх и след като Светия Синод избра трима претенденти за Патриарх - митрополит Григорий Врачански, митрополит Гавриил Ловчански и митрополит Даниил Видински, какво означава направеният избор и как ще бъде избран  патриархът - събеседник -  проф. д-р Павел Павлов - преподавател в..

публикувано на 21.06.24 в 10:56