Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Първият е ясен, въпросът е кой ще е втори, трети и четвърти

ГЕРБ-СДС с убедителна преднина на предсрочния парламентарен вот тази неделя, прогнозират социолозите от "Алфа рисърч".

"Електоралните нагласи към момента показват, че ГЕРБ-СДС ще получат 25,1% електорална подкрепа, ПП-ДБ - 15,4%, "Възраждане" 15,2%, ДПС - 14,8 %. Само в рамките на предизборната кампания се наблюдава ерозия в подкрепата към ПП-ДБ с около два пункта. Един от големите въпроси на тези избори ще бъде подредбата на втория, третия и четвъртия политически играчи", коментира пред БНТ социологът Павел Вълчев.

По думите му се наблюдава висок ръст подкрепа за други партии.

"Това са около 20 партии, които хората искат да ги подкрепят. Този път нямаме един вот, който се води от това да се подкрепи победителят, а по-скоро един протестен вот и подкрепа за по-малките политически играчи", твърди Вълчев.

Под чертата към момента остават "Синя България" и "Солидарна България".

Около 3% са избрали, че не подкрепят никого. 9,5% са избрали, че ще подкрепят други.

Според него картината за Европейския парламент е сходна с този за нашето НС.

"Бариерата е 5,88, за да се вкарат евродепутати. И ИТН ще успее да вкара евродепутат", смята социологът.

От изследването "Алфа рисърч" става ясно, че на 42 на сто от избирателите са заявили интерес за участие в изборите.

"Спрямо началото на предизборната кампания, на финала й отчитаме един засилен интерес за участие в изборите. За национален парламент декларират желание за участие в изборите 42% от анкетираните или около 2 750 000 души. За евровота около 2 430 000 души декларират желание за участие в изборите", каза Вълчев.

По-голямата част от анкетираните - 72% са взели решение коя партия или коалиция да подкрепят на 9 юни. Едва 16% декларират, че са решили по време на предизборната кампания. 12% още не са взели решение кого да подкрепят.

"Ще имаме една динамика до последно", коментира още Павел Вълчев.

Най-голямо впечатление в предизборната кампания на анкетираните са направили интервютата на кандидати за депутати в медиите - 32 на сто, предизборни дебати - 26%, билбордове, афиши и плакати - 14 на сто, публикации в интернет и социалните мрежи също 14 %.

----------------------

Данните са от последното социологическо проучване на "Алфа рисърч". Изследването е проведено в периода от 1 до 4 юни сред 1000 пълнолетни граждани и е реализирано със собствени средства. Информацията е събрана чрез пряко стандартизирано интервю с таблети по домовете на анкетираните лица.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

18 % решават в последния момент за кого да гласуват, според "Тренд"

Шест формации влизат със сигурност в следващото Народно събрание, показва проучване на изследователски център „Тренд“. Лидер остава ГЕРБ, а битката е кой да е втори, тъй като второто, третото и четвъртото място са без яснота. Проучването на „Тренд“ е по поръчка на "Нова броудкастинг груп" и „24 часа", посветено на електоралните нагласи на българите..

публикувано на 07.06.24 в 10:37

"Галъп": Два дни преди вота над 10% разлика между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ

Към началото на юни сигурността на гласуване за Народното събрание, според декларациите на респондентите, е 40,2%. От всички гласуващи 3,5% твърдят, че ще гласуват с "Не подкрепям никого".  За европейските избори декларативната активност е очаквано по-ниска – 37,7%, като трябва да се имат предвид нюансите в изборните списъци, неяснотата доколко..

обновено на 07.06.24 в 08:26

6 партии в новия парламент вижда Центърът за анализи и маркетинг

На този етап е вероятен шестпартиен парламент, с опция и за седма партия, според последното изследване на Центъра за анализи и маркетинг, представено в Националния пресклуб на БТА. Центърът е възложител на изследването, той го и финансира. Допитването е проведено в периода 31.05-04.06 т.г. В него са участвали 821 пълнолетни граждани на България,..

публикувано на 06.06.24 в 14:26

За изборите осигуряват безплатен транспорт за хора с увреждания

Община Пловдив информира, че за улеснение на гласуването, за избиратели с увредено зрение или затруднения в придвижването, в изборния ден (09.06.2024г.) е осигурен безплатен транспорт . Заявки за специализиран транспорт на хора с трайни увреждания от дома им до избирателната секция и обратно до дома на избирателя се приемат до 17.00 часа на..

публикувано на 06.06.24 в 11:09

1 180 500 изборни бюлетини пристигнаха в Пловдив

Под засилена охрана, в присъствието на главния секретар на Областна администрация Георги Янев и председателите на 16 РИК и 17 РИК Калоян Сухоруков и Янко Радунчев, в Областна администрация Пловдив бяха получени общо 1 180 500 броя бюлетини за предстоящите избори за Европейски парламент и народни представителина 9 юни 2024г. За 16..

публикувано на 05.06.24 в 16:17