Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Структурата на вота се решава в следващите два дни

"Галъп": Два дни преди вота над 10% разлика между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ

Сондажът на „Галъп интернешънъл болкан“ е за Българското национално радио и обхваща 1003 пълнолетни българи

| обновено на 07.06.24 в 08:26

Към началото на юни сигурността на гласуване за Народното събрание, според декларациите на респондентите, е 40,2%. От всички гласуващи 3,5% твърдят, че ще гласуват с "Не подкрепям никого". 

За европейските избори декларативната активност е очаквано по-ниска – 37,7%, като трябва да се имат предвид нюансите в изборните списъци, неяснотата доколко декларативната активност ще се възпроизведе на терена и как националните избори ще увлекат активност за европейските. 3,1% декларират твърдо намерение за гласуване с "Не подкрепям никого" в изборите за Европейския парламент.

Данните са от сондаж на "Галъп интернешънъл болкан" за Българското национално радио. Той обхваща 1003 пълнолетни българи в представителна извадка и е проведен чрез интервю "лице в лице"с таблети между 29 май и 4 юни. Сондажът не може да бъде автоматична прогноза за изборен резултат, а е все пак моментна снимка преди финалните дни, коментират социолозите.

Ако декларациите на респондентите се потвърдят и сред тепърва решаващите за кого да гласуват стотици хиляди българи, дяловете на подадените за партии и коалиции гласове биха били следните: ГЕРБ-СДС биха имали 25,9% от гласовете, ПП-ДБ – 15,7%, "Възраждане" – 15,5%, ДПС – 15,3%. 

На този етап е трудно да се определи кой действително би завършил на второ и трето място. БСП биха имали 8%, ИТН – 6,1%. 

На сравнително удобна позиция дори за атака на "летвата" са "Солидарна България" с 3,1% и "Синя България" с 2,8%. 

Трудно прогнозируем ще бъде резултатът на "Величие" – засега с 1,7%. В битката за процент са ВМРО с 1,3%, "Български възход" – 1,1% и "Левицата!" – на самия ръб от 1%. 

"Подредбата в тези тесни рамки, разбира се, е въпрос на множество фактори и възможни изненади. Без да бъдат подреждани под еднопроцентовия праг, но с нелоши изгледи да се прицелят в него, сега са формации като тези на Васил Божков, на Радостин Василев, като "Зелено движение", формацията на Иван Гешев и други", допълват от "Галъп".


За Европейския парламент, както може да се очаква, декларативните дялове на подадените за партии, коалиции и кандидати гласове са твърде сходни с тези за изборите за Народното събрание, но личат и известни разлики. ГЕРБ-СДС биха взели 25,7% от гласовете, ПП-ДБ – 15,9%, „Възраждане“ – 15,4%, ДПС – 14,9%, БСП – 7,9%. ИТН с 5,9% е точно на ръба за прескачане на бариерата за представителство в ЕП. По-назад сега остават „Солидарна България“ – с 3%, „Синя България“ – 2,6% и др.

Данните са на „Галъп интернешънъл болкан“ за Българското национално радио. Изследването е проведено между 29 май и 4 юни 2024 г. сред 1003 души по метода „лице в лице“ с таблети. Двустепенната гнездова извадка е представителна за пълнолетното население на страната. Максималното стандартно отклонение е ±3.1% при 50-процентните дялове. 1% от цялата извадка е равен на около 54 хиляди души.

По публикацията работи: Антоанета Петричанска


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

18 % решават в последния момент за кого да гласуват, според "Тренд"

Шест формации влизат със сигурност в следващото Народно събрание, показва проучване на изследователски център „Тренд“. Лидер остава ГЕРБ, а битката е кой да е втори, тъй като второто, третото и четвъртото място са без яснота. Проучването на „Тренд“ е по поръчка на "Нова броудкастинг груп" и „24 часа", посветено на електоралните нагласи на българите..

публикувано на 07.06.24 в 10:37

6 партии в новия парламент вижда Центърът за анализи и маркетинг

На този етап е вероятен шестпартиен парламент, с опция и за седма партия, според последното изследване на Центъра за анализи и маркетинг, представено в Националния пресклуб на БТА. Центърът е възложител на изследването, той го и финансира. Допитването е проведено в периода 31.05-04.06 т.г. В него са участвали 821 пълнолетни граждани на България,..

публикувано на 06.06.24 в 14:26

За изборите осигуряват безплатен транспорт за хора с увреждания

Община Пловдив информира, че за улеснение на гласуването, за избиратели с увредено зрение или затруднения в придвижването, в изборния ден (09.06.2024г.) е осигурен безплатен транспорт . Заявки за специализиран транспорт на хора с трайни увреждания от дома им до избирателната секция и обратно до дома на избирателя се приемат до 17.00 часа на..

публикувано на 06.06.24 в 11:09

Първият е ясен, въпросът е кой ще е втори, трети и четвърти

ГЕРБ-СДС с убедителна преднина на предсрочния парламентарен вот тази неделя, прогнозират социолозите от "Алфа рисърч". "Електоралните нагласи към момента показват, че ГЕРБ-СДС ще получат 25,1% електорална подкрепа, ПП-ДБ - 15,4%, "Възраждане" 15,2%, ДПС - 14,8 %. Само в рамките на предизборната кампания се наблюдава ерозия в подкрепата към ПП-ДБ с..

публикувано на 06.06.24 в 10:15

1 180 500 изборни бюлетини пристигнаха в Пловдив

Под засилена охрана, в присъствието на главния секретар на Областна администрация Георги Янев и председателите на 16 РИК и 17 РИК Калоян Сухоруков и Янко Радунчев, в Областна администрация Пловдив бяха получени общо 1 180 500 броя бюлетини за предстоящите избори за Европейски парламент и народни представителина 9 юни 2024г. За 16..

публикувано на 05.06.24 в 16:17