Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Поетът Красимир Йорданов за истинския Джулай

С поета Красимир Йорданов говорихме за поредния Джулай като празник на лятото и свободата. 
Посрещането на слънцето на морския бряг в утрото на 1 юли е традиция, която Старите кучета (група стари приятели, поети и китаристи) спазва стриктно от средата на осемдесетте години насам- сподели Йорданов. Джулая е чисто български феномен, който съществува само у нас. Музикантите от Uriah Heep дори не са подозирали, че могат да вдъхновят нещо толкова мащабно и ежегодно.
Разбира се, с течение на времето, този чист и спонтанен празник претърпя много трансформации. Започнаха да празнуват Джулай не само на морския бряг, а на много места във вътрешността на страната, където, поради липсата на море, изгревът се посреща по бреговете на реки, езера и язовири, но пак с китари, край огъня и със задължителния съпровод при първите утринни лъчи на култовата песен July Morning . Празникът неусетно започна да се комерсиализира, дойдоха медиите, започнаха да  се вкарват пари, започнаха да искат пари за билети, превърнаха го в обезателно юлско мероприятие. 
Всъщност така този спонтанен празник, започнал от една красива  песен за търсената и ненамерена любов, посветен символично на свободата и светлината, придобива друг привкус. 
Оригиналът е там - на морския бряг и въглените от огъня му още тлеят , както всяка година на първия ден от юли!
Чуйте цялото интервю в звуковия файл!

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Загадки, тайни и любов в новия роман на Гергана Лаптева

Гергана Лаптева е българска писателка и геоложка. Тя завършва училището по изящни изкуства „Илия Петров“, със специалност „Живопис“. Висшето си образование получава в Софийския университет „Св. Климент Охридски“, катедра „Геология, палеонтология и полезни изкопаеми“. Работи като завеждащ отдел „Култура“, в Български антарктически институт..

обновено на 24.07.24 в 11:40

Отворена покана за кампанията „НЕ на незаконните сметища“

Сдружение „BG Бъди активен“ стартира отворена покана за НПО организации, спортни клубове и образователни институции. Инициативата има за цел да насърчи организирането на почистващи събития и образователни беседи във връзка с кампанията „НЕ на незаконните сметища“, с фокус върху водните пространства. „Кампанията стартирахме преди..

обновено на 22.07.24 в 14:28

„Алтер его” - с усмивка за мързела и специален гост

Летните издания на „Алтер его” продължават. В жегите, когато сме в отпуска или усилено се готвим за нея, ще се заиграем с темата  за мързела. Освен това ще ви припомним едно забавно, но не и несериозно интервю с Крум Филипов.   Няма да ви подмине и поредният ни смехомаратон. А музиката този път ще бъде тонизиращ мелодичен рок! „Алтер..

обновено на 20.07.24 в 10:11

Фестивал на забавленията за деца утре в Пловдив

На 20-ти и 27-ми юли от 17:00 до 21:30 часа в Пловдив ще се проведе първият Фестивал на забавленията за деца. Събитието ще се случи на територията на Младежки хълм, Plovdiv STAGE PARK / обособената зона за деца/. Входът е свободен! Така всички малки и големи любознайковци ще бъдат част от различни и забавни работилници, спортни занимания и много..

публикувано на 19.07.24 в 16:11

Археологическа разходка в Средновековен Пловдив през юли

Средновековната история на нашия град е изключително интересна, но рядко се обсъжда, вероятно заради по-видимите останки от римския период. Ето защо тази тази вълнуваща тема е акцент  в юлското издание на поредицата "Археология за всеки". Беседите са  подходящи както за любознателни хора от всички възрасти, така и за бъдещи археолози.  Екскурзоводът..

публикувано на 18.07.24 в 17:08